Angiveren (Innbundet)

Etterretning i Bergen under okkupasjonen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202269319
Kategori: Historie
Omtale Angiveren

Under okkupasjonen 1940-1945 var det flere illegale etterretningsnett som opererte i Norge. Innsatsen til noen av disse nettene i Bergen og i bergensområdet har til nå vært lite kjent.
Den hemmelige tyske organisasjonen som utelukkende arbeidet med spionasje og kontraspionasje, ble kalt Abwehr. Vi har hørt mye om Gestapos herjinger, men ofte var det Abwehr og deres agenter som var den største trusselen mot dem som på noen måte arbeidet illegalt. Organisasjonen hadde ingen eksekutivmyndighet og var ikke med på aksjoner, strategene arbeidet ofte langsiktig og gav i all stillhet tømmene over til Gestapo når tiden var inne for aksjon.
Skipsfarten var av vital betydning for den tyske krigføringen. Derfor la Abwehr og Gestapo stor vekt på å avsløre fiendtlige etterretningsgrupper i sjøfartsbyen Bergen.
En av disse gruppene opererte fra sensommeren 1940 og fram til sommeren 1942, da den ble sprengt av en islending. En rekke personer ble arrestert, ikke få ble sendt til fangeleirene på kontinentet, hvor en stor prosent av dem omkom.
Islendingen kom til Bergen som revisorlærling et par år før okkupasjonen begynte. Ganske tidlig etter at landet var hærtatt, gikk han i tjeneste for Abwehr og drev sitt kyniske spill inntil hans oppdragsgivere fant det for godt å slå til. Boken viser blant annet hvordan han utnyttet sine gode venner i byen for å få has på den omfattende aktiviteten.
Både historien om provokatøren, og også andre eksempler fra denne beretningen, minner oss om hvor risikabelt det var å tiltre illegal tjeneste.
Knapt noen annen by i Norge hadde så mange falne etterretningsfolk som Bergen. Byen ble også hardest rammet med hensyn til tap av sivile liv.

Til toppen