Angsten (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 153
Forlag: Rozo forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269262025
Kategori: Romaner
Omtale Angsten
Sven Elvestad (født i Halden 1884 - død i Skien 1934) er best kjent under pseudonymet Stein Riverton. Han utga kun ti bøker under eget navn. Han regnet disse som sine beste. Fire av disse klassifiseres som skjønnlitterære. «Angsten» fra 1910 var den første, og utkom da Elvestad bare var 26 år gammel.

«Angsten» er en merkelig, liten bok, uten egentlig handling. Den er en stemningsskisse i Edgar Allan Poe stil med dobbeltgjengermotiv som leder tankene til Robert Louis Stevenson. Den kan også beskrives som en modernistisk storbyroman. Så selv om Elvestad sannsynligvis selv ikke hadde lest disse forfatterne så kan man med «Angsten» trekke paralleller til Dostojevskij, James Joyce og Marcel Proust. En samtidig anmeldelse av boken refererte til nobelprisvinnerne Johannes V. Jensen og Knut Hamsun.

«Angsten» er en psykologisk roman, hvor drømmer og personlighetsspaltning og det underbevisste, fortrengning og selvsagt angst er viktige ingredienser. I 1909 ble Psykologisk Institutt på Universitet i Oslo opprettet etter ini- tiativ av Anathon Aal. Psykologi som fag var derfor et relevant tema på tiden da «Angsten» ble skrevet og har nok hatt innflytelse på forfatteren.

Sven Elvestad var selv en plaget mann, og angst var en sentral del av tilværelsen hans. Dels fordi han hadde et usedvanlig høyt alkoholforbruk, og dels fordi han på tiden forut for «Angsten» kom til erkjennelsen at han var homofil, som på den tiden var straffbart og ikke sosialt akseptert (dette medførte bl.a. et permanent brudd med hans bror Alf).

«Angsten» utkom på Aschehoug forlag i 1910 og ble trykket i 1375 eksemplarer. Den er aldri gjenopptrykt eller nyutgitt før nå i 2023 hvor Rozo Forlag utgir en meget forsiktig modernisert versjon med ekstramateriale; etterord, eneste kjente samtidige anmeldelse av Carl Nærup fra Tidens Tegn 1910 og analyse av Gunnar Skåum fra 1982.

Til toppen

Flere bøker av Sven Elvestad: