Alle drømmers mareritt
– Alt jeg skriver om i Anna O er ekte, og veldig skummelt, sier stjerneskuddforfatter Matthew Blake. Selv mistet han nesten nattesøvnen da han dukket ned i søvnens mange mysterier.
– Å sove er en universell erfaring. Søvn er på en måte det andre livet vi alle lever. Men begynner du å fordype deg i alle de forferdelige tingene vi er i stand til å gjøre mens vi sover, ja da kan du bli skremt. Det var også slik jeg fikk ideen til Anna O, sier Matthew Blake. Thrilleren hans har blitt et litterært fenomen verden over, og Blake gikk fra ukjent mann til verdenskjent forfatter over natten.
Når kroppen lukker ned
– Vi tilbringer i gjennomsnitt 33 år av livet vårt i søvne. Men hva skjer egentlig, og hva er vi i stand til når vi sover? Kan man begå forbrytelser i søvne? Kan kroppen «lukke ned» og sove i måneder, til og med år, uten å våkne? Ja, bekrefter Blake. Karakteren Anna i boka hans lider av resignasjonssyndrom.
– Det mest interessante ved denne lidelsen er selve årsaken til at den oppstår, nemlig mangel på håp. Uten håp kan faktisk kroppen lukke seg helt, falle i søvn, rett og slett.
Mange barn i Sverige rammet
De siste tiårene er det rapportert om stadig flere hendelser fra rundt i verden, og særlig mange tilfeller fra ulike flyktningmottak i Sverige, hvor hundrevis av traumatiserte flyktningbarn har utviklet den komalignende sykdommen. Barna har vært veldig redde, ofte har de sett nære familiemedlemmer bli utsatt for vold eller drap. På asylmottaket i Sverige har de fått avslag på asylsøknaden, og beskjed om at de må returnere til hjemlandet. Da har de utviklet apati, og etter hvert gått inn i en komalignende, langvarig søvn. Hovedårsaken er traumer i hjernen. Disse barna gir rett og slett opp livet, de mister håpet. De kan ikke gå, prate eller spise, de blir liggende i koma, umulig å kommunisere med, og må mates gjennom en sonde. Svært mange asylbarn er under behandling for resignasjonssyndrom i Sverige.
Håpet må vekkes på ny
I likhet med de fleste av oss, hadde ikke Matthew Blake hørt om fenomenet før han tilfeldigvis kom over det.
– Den dype søvnen er en mytisk og gammel idé, ofte behandlet i fiksjonen. Jeg ble derfor veldig fascinert av å høre om dette som en medisinsk realitet, noe virkelig. I behandlingen av disse pasientene forsøker man å gjenopprette håpet i livet deres. Ved hjelp av sansene, som lukt, smak, berøring og lyd, prøver man å fremkalle gode minner, som fra lykkelige øyeblikk i barndommen. Dette kan bidra til at pasienten får håpet tilbake, og begynner å våkne. Hjernen må først gjenkjenne tryggheten og håpet, deretter må kroppen respondere. Man må gis en grunn til å komme tilbake til verden, sier Blake.
Elsker thriller-genren
Fenomenet er sterk kost, og dramatisk for alle berørte. Matthew Blake skjønte at han hadde funnet materialet til boken sin. Han har alltid elsket thrillere. Som ung var han oppslukt av Agatha Christies mysterier, av sporene, vendingene, måten hun klarte å overraske og lure leseren på.
– Jeg planla og jobbet mye med dette i min egen bok. Jeg hadde et mål om å lure til og med dem som har lest alt av krim og sett alt av krimserier på Netflix, sier han. Blake har fått masse skryt for nettopp dette; den mest garvede krimleser vil ha store problemer med å forutsi slutten å Anna O.
– Og så er det selvsagt tilfredsstillende når alt lander til slutt. I mysterier og thrillere går alt opp, det er det som er deilig med genren.
Matthew Blake allerede er i gang med en ny thriller, denne gang med temaet falske minner. Det kan fort bli like spennende!
Redaksjonen
Til toppen