Anna O (Innbundet)

Forfatter:

Guro Dimmen (Oversetter)

Anna O er en sjeldent smart og dypt original psykologisk thriller-sensasjon fra det britiske stjerneskuddet Matthew Blake – om en ung kvinne som begår et dobbeltdrap i søvne. Eller gjorde hun det?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Anna O
Oversatt av: Dimmen, Guro
ISBN/EAN: 9788202790172
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Anna O

Torneroses lange søvn

Anna Ogilvy har ikke vært våken siden den grusomme natten på gården i Oxfordshire for fire år siden. Da ble hun funnet sovende i hytta si med en blodig kniv i hendene.

I nabohytta ble Annas to bestevenner, Douglas og Indira, funnet knivdrept i sengene sine. De var alle unge, begavede, og drev et litterært magasin sammen, de hang sammen i tykt og tynt. Så drepte Anna vennene sine, tilsynelatende uten motiv. Hva i all verden skjedde?

Sovet i fire år

Anna ble etter drapene funnet i en sovende tilstand, en sjelden psykosomatisk lidelse kjent for nevrologer som «resignasjonssyndrom». Nå har hun sovet i hele fire år. Doktor Benedict Prince, rettsmedisinsk psykolog og ekspert innen søvnrelaterte drap, jobbet tett med politiet på Anna O-saken den gangen. Men en reell løsning uteble, fordi Anna sov og ikke kunne stilles til ansvar. Siden da har Benedict, eller Ben som han kalles, forsket mer i Annas tilstand, publisert artikler om emnet, og utviklet metoder som kanskje kan vekke langtidssovende pasienter som henne.

Kan Ben vekke Anna?

Nå ansees Bens metoder som det siste håpet for å vekke Anna slik at hun kan stå for retten. Hun blir overført til en søvnklinikk i det sentrale London, strengt hemmelig grunnet sakens enorme tabloide interesse. Ben må være forsiktig når han behandler en så profilert mistenkt – han har nemlig karrierehemmeligheter og selv et komplisert privatliv. Ved å utsette pasienten for trygge lyder, lukter, sanseinntrykk og minner fra da hun var barn, tror Ben han kan få vekket Anna fra sin traumesøvn. Når hun viser de første tegnene til å våkne, må Ben finne ut hva som egentlig skjedde, og om Anna bør holdes ansvarlig for sine forbrytelser. Bare Anna kjenner til sannheten om den natten, og bare Benedict vet hvordan den kan oppdages. Etter hvert som sannheten kommer nærmere, er begge to i fare.

Mystisk og fascinerende

Anna O er en svært spennende og fascinerende thriller. Stemningen er uhyggelig, karakterene intrikate og interessante, og vi aner ikke hvem vi kan stole på. Vi blir kjent med Annas familie, vennene hennes, politiet, de ansatte på søvnklinikken, Benedict og familien hans, Anna selv. Leseren blir sugd inn i dette mørke, urovekkende universet i London og omegn, der ingenting er som det gir seg ut for å være. Den smarte forfatteren lurer oss trill rundt opptil flere ganger, og holder mystikken og spenningen oppe til siste side. Var Anna en kaldblodig morder – eller en sovende, uskyldig skjønnhet?

Thriller-sensasjon

Anna O og den da ukjente, mystiske personen Matthew Blake ble en global sensasjon da 16 korte kapitler fra manuset ble sluppet sommeren 2022. Det første døgnet tikket 16 internasjonale bud inn, med 7-sifrede beløp fra USA, England og Tyskland. 30 land endte opp med å kjøpe debuten, inkludert Norge. Anna O har fått fantastiske kritikker verden over, og debutanten Matthew Blake er nå på alles lepper. Gå ikke glipp av Årets thriller!

Redaksjonen

Til toppen

Garantert en av årets sterkeste thrillere!
Lee Child

Andre utgaver

Anna O
Bokmål Ebok 2024
Anna O
Bokmål Nedlastbar lydbok 2024
Intervju

Alle drømmers mareritt

– Alt jeg skriver om i Anna O er ekte, og veldig skummelt, sier stjerneskuddforfatter Matthew Blake. Selv mistet han nesten nattesøvnen da han dukket ned i søvnens mange mysterier.

– Å sove er en universell erfaring. Søvn er på en måte det andre livet vi alle lever. Men begynner du å fordype deg i alle de forferdelige tingene vi er i stand til å gjøre mens vi sover, ja da kan du bli skremt. Det var også slik jeg fikk ideen til Anna O, sier Matthew Blake. Thrilleren hans har blitt et litterært fenomen verden over, og Blake gikk fra ukjent mann til verdenskjent forfatter over natten.

Når kroppen lukker ned

– Vi tilbringer i gjennomsnitt 33 år av livet vårt i søvne. Men hva skjer egentlig, og hva er vi i stand til når vi sover? Kan man begå forbrytelser i søvne? Kan kroppen «lukke ned» og sove i måneder, til og med år, uten å våkne? Ja, bekrefter Blake. Karakteren Anna i boka hans lider av resignasjonssyndrom.
– Det mest interessante ved denne lidelsen er selve årsaken til at den oppstår, nemlig mangel på håp. Uten håp kan faktisk kroppen lukke seg helt, falle i søvn, rett og slett.

Mange barn i Sverige rammet

De siste tiårene er det rapportert om stadig flere hendelser fra rundt i verden, og særlig mange tilfeller fra ulike flyktningmottak i Sverige, hvor hundrevis av traumatiserte flyktningbarn har utviklet den komalignende sykdommen. Barna har vært veldig redde, ofte har de sett nære familiemedlemmer bli utsatt for vold eller drap. På asylmottaket i Sverige har de fått avslag på asylsøknaden, og beskjed om at de må returnere til hjemlandet. Da har de utviklet apati, og etter hvert gått inn i en komalignende, langvarig søvn. Hovedårsaken er traumer i hjernen. Disse barna gir rett og slett opp livet, de mister håpet. De kan ikke gå, prate eller spise, de blir liggende i koma, umulig å kommunisere med, og må mates gjennom en sonde. Svært mange asylbarn er under behandling for resignasjonssyndrom i Sverige. 

Håpet må vekkes på ny

I likhet med de fleste av oss, hadde ikke Matthew Blake hørt om fenomenet før han tilfeldigvis kom over det.
– Den dype søvnen er en mytisk og gammel idé, ofte behandlet i fiksjonen. Jeg ble derfor veldig fascinert av å høre om dette som en medisinsk realitet, noe virkelig. I behandlingen av disse pasientene forsøker man å gjenopprette håpet i livet deres. Ved hjelp av sansene, som lukt, smak, berøring og lyd, prøver man å fremkalle gode minner, som fra lykkelige øyeblikk i barndommen. Dette kan bidra til at pasienten får håpet tilbake, og begynner å våkne. Hjernen må først gjenkjenne tryggheten og håpet, deretter må kroppen respondere. Man må gis en grunn til å komme tilbake til verden, sier Blake.

Elsker thriller-genren

Fenomenet er sterk kost, og dramatisk for alle berørte. Matthew Blake skjønte at han hadde funnet materialet til boken sin. Han har alltid elsket thrillere. Som ung var han oppslukt av Agatha Christies mysterier, av sporene, vendingene, måten hun klarte å overraske og lure leseren på.
– Jeg planla og jobbet mye med dette i min egen bok. Jeg hadde et mål om å lure til og med dem som har lest alt av krim og sett alt av krimserier på Netflix, sier han. Blake har fått masse skryt for nettopp dette; den mest garvede krimleser vil ha store problemer med å forutsi slutten å Anna O.
– Og så er det selvsagt tilfredsstillende når alt lander til slutt. I mysterier og thrillere går alt opp, det er det som er deilig med genren.
Matthew Blake allerede er i gang med en ny thriller, denne gang med temaet falske minner. Det kan fort bli like spennende!


Redaksjonen

Til toppen

Utdrag
Musikk, duft.
Og nå den siste sansen.
Jeg hører den klimprende gitaren til en Taylor Swiftlåt gjennom hodetelefonene og flytter krakken lenger frem. Med den venstre hånden drar jeg hansken av den høyre. Jeg har skrubbet den ren og klippet hver eneste spisse fingernegl. Ser man bort fra Harriets pleie, har Anna tilbrakt fire år uten ordentlig berøring. Følelsen av hud-mot-hud. Den mest grunnleggende menneskelige opplevelsen. Den ene tingen som ingen primat klarer seg uten. Jeg trekker pusten og hysjer på den feige stemmen i hodet mitt. Så strekker jeg ut høyre hånd og griper Annas venstre. Bare Harriet har tatt på Anna på denne måten, i kraft av det å være pleieren hennes. Jeg forventer en kuldefølelse. Men hånden er varmere enn forventet, i live på en måte som jeg ikke helt klarer å forklare. Hun er inni der et sted.
(…)

Jeg blir sittende og vente for å se om Anna reagerer. Sykdommen er både psykologisk og fysisk, så behandlingen må også være det. Jeg tenker på Freuds tidlige gjennombrudd på det lille kontoret hans i Berggasse 19 da han la håndflaten sin mot pasientenes panne og begynte å utvikle samtaleterapien. Ånd og materie, hode og hjerte, hjerne og kropp.
Til slutt er tiden inne for det modigste utspillet av dem alle. Så enkelt, så pussig. Berøring, lyd, lukt. Og nå tale. Jeg må snakke til Anna som om hun er våken, som om det er noe helt normalt. Jeg gjennomgår retningslinjene i forbindelse med minimalt bevisste pasienter igjen.
For det første, fortell hvem du er.
For det andre, fortell om dagen din.
For det tredje, vær bevisst på at pasienten kan høre alt du sier.
For det fjerde, og dette er mest vesentlig, vis dem kjærlighet og støtte.
Så tar jeg fatt. For at Anna skal bli helt menneskelig igjen, må jeg slutte å behandle henne som en pasient. Hun må være mer enn det for meg. Jeg kjenner en slags dirrende forbindelse igjen, som om Anna og jeg er de eneste som kan fortsette Blooms søken. Et lag forent mot verden. Disse metodene er vår lille hemmelighet. Jeg tenker på journalnotatene Bloom etterlot, blodbadet i huset hennes og hvordan den mappen kan ha noe å gjøre med kvinnen som sover foran meg.
Anna er det eneste håpet jeg har om å løse denne gåten. Hun er min gylne grunndata.
Prinsen og Tornerose.
Jeg kremter og sier: «Hei Anna, jeg er dr. Benedict Prince.»

Til toppen