Araberne (Innbundet)

historien om det arabiske folk

Forfatter:

Gunnar Nyquist (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 620
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: The arabs
Oversatt av: Nyquist, Gunnar
ISBN/EAN: 9788205405516
Kategori: Historie
Omtale Araberne

Et høyaktuelt og spennende verk om arabernes historie

Den anerkjente britiske arabisten Eugene Rogan har levert et moderne standardverk om det arabiske folks moderne historie.
I Araberne følger vi statsmenn, forfattere, opprørsledere og vanlige folk, i stor grad basert på forfatterens unike kildetilfang, i perioden fra 1600-tallet og fram til i dag. Rogan er en kyndig veileder gjennom de avgjørende episodene som har formet den arabiske verden, men har også et skarpt blikk for dagliglivet til menneskene som lever der. Han skriver like medrivende om opprinnelsen til Israel–Palestina-konflikten som om sladderet i Damaskus' gamleby. Historien skrider fram gjennom et landskap av undertrykking, kolonivelde og rasisme – til dagens ustabile region – i en brytningstid mellom olje og islam, mellom et tradisjonelt levesett og en moderne verden.

”Eugene Rogan gir uvurderlig kunnskap til dem som vil finne solid grunnlag for egne meninger. ” Kåre Willoch

"En fascinerende historie, ytterst velskrevet. Rogan manøvrerer med faglig trygghet ... med en vid horisont i sikte." The Economist

"En rik, jagende fortelling som skildrer hele den arabiske verden ... full av storslåtte karakterportrett, vittige sidesprang ogmesterlig faglig dyktighet ..."  Simon Sebag Montefiore, Financial Times

Til toppen

Andre utgaver

The arabs
Engelsk Heftet 2018
Araberne
Bokmål Heftet 2012
Araberne
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Utdrag

Utdrag fra boken:

I juni 1798 viste britiske skip seg uten forvarsel ved kysten av Egypt En liten gruppe menn ble rodd i land og ble tatt imot av guvernøren og notabiliteter i det som den gang var den beskjedne havnebyen Alexandria. Britene varslet om en nær forestående fransk invasjon og tilbød sin assistanse. Guvernøren var indignert: «Dette er sultanens land. Hverken franskmennene eller noen andre har adgang her. Så la oss være i fred!» Bare antydningen om at en underlegen nasjon som Frankrike utgjorde en trussel mot det ottomanske riket, og at ottomanske borgere ville henvende seg til en annen mindreverdig nasjon som britene og be om hjelp, var en fornærmelse mot Alexandrias høye herrer. Britene rodde tilbake til seilskutene sine og forsvant. Ingen tenkte noe mer over saken – i første omgang.
Om morgenen 1. juli våknet innbyggerne i Alexandria og fant at havnen var full av krigsskip og at landet var invadert. Napoleon Bonaparte hadde kommet i spissen for en større invasjonshær, den første europeiske hæren som satte sin fot i Midtøsten siden korsfarerne.Alexandrias forsvarere var underlegne både tallmessig og når det gjaldt våpen, og overga seg etter bare noen timer. Franskmennene sikret stillingen og satte kursen mot Kairo.

Til toppen