Arbeidsnever (Innbundet)

noveller

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 95
Forlag: Kolon
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205494602
Kategori: Romaner
Omtale Arbeidsnever
Tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris 2016!

Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt.  Vi møter Trygve som snart skal bli far, og som har en usikker og tung lagerjobb, Frank som bor hjemme med sin mor og i det siste har fått et godt øye til den nye dama på kroa. I tillegg møter vi tre gamle venner som drar på hyttetur bare for å havne i ei grøft, og ungkaren Andrè som må ta en kikk på sitt eget liv.

Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

«Arbeidsfolk skal ha arbeidsnever og drikke vanlig øl. Det er det viktigste kjennetegnet, ifølge debutanten Jan Kristoffer Dale. Han skriver noveller fra gølvet, fra innsiden.» 

«Novellenes blikk for det vanlige, ikkesuverene mennesket - beskrivelsene deres av levd liv og arbeid - gjør dem til årets debut.»

«Det som slår meg aller sterkest i denne lille, men uhyre sterke novellesamlingen, er ømheten for det vanlige, ikke-suverene mennesket. Novellene beskriver ganske enkelt levd liv, og for eksempel avslutningsnovellen er en stillferdig hyllest til betydningen vi har for hverandre, til avhengigheten vår av andre mennesker. Jeg kan ikke få sagt mange nok ganger at det har en verdi å opprette flere kontaktpunkter mellom det litterære univers og det livet størstedelen av befolkningen lever. Dale har skrevet elegante og dempede bidrag til dette.» 

«Arbeidsnever har blitt en av de fineste novellesamlingene innen 'røff bygde-realisme', siden Kyrre Andreassen debuterte med Det er her du har venna dine, i 1997. Og det er jo en god stund siden.»

[score] «Tiltalende novelledebut i underklasseperspektiv.»

«Dales noveller er tilsynelatende enkle i sin oppbygging. De beste har i tillegg sine 'carverske' øyeblikk av stemningsskifter som lavmælt løfter fortellingen til noe mer enn den var i starten. Alle er konkrete, fri for all slags pynt, metaforer inkludert.

[score] «Fortellerstilen har en ledighet ved seg, og hele novellesamlingen trer fram som varme og troverdige portretter av helt vanlige liv.»
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

5 av 6 stjerner «Språket er knapt, beskrivelsene inderlige og dialogene troverdige og gode, dialekt-grepet fungerer også godt. Forfatteren utbroderer ikke tematikken, i stedet viser han oss hva det handler om! Anbefales!»

«Arbeidsnever er ein særs heilstøypt og lovande debut.»

5 av 6 stjerner «Stilfærdigt og enkelt skrevet uden overdreven brug af tillægsord rammer denne lille novellesamling præcist og lige i hjertekulen.» 

«De er fine, stilfærdige på den fede, Helle Helle- og Peder Frederik Jensen-agtige måde, disse små noveller af den norske forfatter Jan Kristoffer Dale. [...] For et par generationer siden var der oftere job og kvinder til arbejdsmænd som dem i novellerne. Men Dales små beretninger viser med sylespids præcision, hvorfor der måske ikke er det nu. Jeg håber, at mændene læser med.» 

«Fortellingene leseren blir servert er avrundede, og de inneholder ofte skarpt tegnede, rørende scener. Jeg kommer for eksempel til å huske paret som legger seg i en elggrop som fortsatt har elgens kroppsvarme; de blir liggende der, i et litt keitete forsøk på å døyve kvinnens lengsel nordover, få henne til å føle seg hjemme. Scenen er vart og levende beskrevet, den er troverdig.»

«Arbejdsnæver er en flot prosadebut. Historierne er sikkert og stilrent fortalt.»
Mathias Anker Kure, Kulturkapellet

Til toppen

Andre utgaver

Arbeidsnever
Bokmål Ebok 2016
Arbeidsnever
Bokmål Heftet 2017
Arbeidsnever
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018