Balansegang (Innbundet)

forsvarets omstilling etter den kalde krigen

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 422
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788282651363
Kategori: Historie
Omtale Balansegang
På to tiår har det norske forsvaret endret seg nesten til det ugjenkjennelige. Den kalde krigens enorme, mobiliseringsbaserte invasjonsforsvar har blitt erstattet av et lite, modernisert og delvis profesjonalisert innsatsforsvar. Denne utviklingen fant sted mot et bakteppe av sikkerhetspolitiske og militærteknologiske omveltninger, og var også en del av omfattende reformer i det norske statsapparatet.

Balansegang er den første samlede, forskningsbaserte fremstilling av omstillingen i Forsvaret. Den er skrevet av historikerne Olav Bogen og Magnus Håkenstad ved Institutt for forsvarsstudier. Boken dekker tidsrommet fra 1990 til 2014, fra de første reformforsøkene etter den kalde krigen til de gjennomgripende omveltningene etter årtusenskiftet. Vi følger Forsvarets vanskelige balansegang mellom militær beredskap og økonomisk bærekraft, fra nordområdene til Afghanistan, i hovedkvarterene, i garnisonene og i regjeringskontorene.

Hva utløste omstillingen av Forsvaret? Hvordan foregikk den? Hva har blitt oppnådd, og hva gikk tapt underveis? Med nytt kildemateriale gir forfatterne innblikk i Forsvarets forsøk på å tilpasse seg nye trusler, oppdrag og betingelser, som nødvendiggjorde grunnleggende og ofte omstridte veivalg.

Til toppen