Banalitetens tyranni (Innbundet)

Forfatter:

Fra Margareth Thatcher og 1980-tallets frigjøring av markedskreftene, fram til dagens Euro-krise ­– I følge Christian Borch, er det åpenbart at grunnlaget for dagens vanskelige situasjon i Europa ble lagt for 30 år siden. Banalitetens tyranni er et engasjert og velformulert innlegg i debatten om vår felles framtid.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202500962
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Banalitetens tyranni

Med Banalitetens tyranni er Christian Borch ved veis ende i det som har blitt en serie på tre bøker om det moderne Europa. Der den første boken Salig velstand tok for seg hvilke idealer som kjennetegner vår tid, var oppfølgeren Sannhetens kår en utforskning av hvordan nyliberalistisk filosofi har gjort sitt inntog politikken og hvordan den kommuniseres.

Nå foretar Borch en ut-zooming og tar med spisset penn fatt på de store linjene. Fra Margareth Thatcher, Ronald Reagan, Kåre Willoch og 1980-tallets frigjøring av markedskreftene, fram til dagens Euro-krise ­– I følge Borch, er det åpenbart at grunnlaget for dagens vanskelige situasjon ble lagt under markedsfrislippet for 30 år siden.

Tilstanden har skapt økonomisk vekst, arbeidsplasser og fremskritt og fått opp farten i fattige land. Men den har også grovt forrykket styrkeforholdet mellom pengemakten og det demokratiske samfunnet. Ikke minst har det skapt en generasjon av individualister og egoister som har undergravd gamle dyder som solidaritet og sosial samvittighet. De som må betale prisen for denne generasjonens råkjør, er barna deres.

Banalitetens tyranni er et engasjert og velformulert innlegg i debatten om vår felles framtid, fra en av norsk journalistikks store nestorer. Den er et varsku om en skakkjørt samfunnsordning, men bærer også i seg et håp om en ny generasjon med andre idealer, vaksinert for det Borch kaller «den egosentriske materialismen som preget forgjengerne.»

Til toppen

Andre utgaver

Banalitetens tyranni
Bokmål Ebok 2016
Banalitetens tyranni
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Banalitetens tyranni
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Christian Borch:

Om forfatter Christian Borch

Christian Borch (f. 1944) var ansatt i NRK fra 1978 til 2015, blant annet som utenriksreporter og -kommentator og utenriksredaktør. Fra 2000 til 2010 var han fast nyhetsanker i Dagsrevyen, og deretter programleder i nye Urix fra 2010 til 2014. Borch har arbeidet i Morgenbladet og The Times i London. Han har studert ved London School of Economics og har gjennomgått Forsvarets Høgskoles Hovedkurs. Han har utgitt en rekke bøker, blant annet Salig velstand (2001), Reiser i maktens grenseland (2003), Ramis vei (2005), Sannhetens kår (2009) og Banalitetens tyranni (2016). Borch har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullruten som beste nyhetsanker. Borch er blogger på forlagsliv.no, og med i redaksjonen i utenrikspodcasten Du verden!.  

Til toppen