Bevisets stilling (Innbundet)

kriminalroman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 374
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205517653
Kategori: Krim og spenning
Omtale Bevisets stilling

Hva skjedde på gården?

Sju år etter drapet på sin bror, står den psykiatriske pasienten Magnus Sandtorv tiltalt for å ha drept hele familien sin.

Like før har advokatene Mikael Brenne og Synne Bergstrøm flyttet inn nye lokaler i Bergen sentrum, sammen med en kollega, Carla Kessler. Hun har kronisk motvilje mot autoriteter, og skarp sans for detaljer. Det var hun som først hadde Magnus Sandtorv som klient, mannen med menneskehodet. Han ble den gang dømt for drapet på broren sin, og sperret inne på livstid på en sikkerhetsavdeling for psykisk helsevern. Sju år seinere tar har han kontakt med Carla igjen, fordi han ønsker å komme ut av sykehuset. Carla ber Synne om å overta ham.

Synnes vonde feil

Litt motvillig sier Synne ja til å besøke Magnus på det psykiatriske sykehuset. Psykiaterne har slått fast at han er paranoid schizofren og livsfarlig for sine omgivelser. Likevel sørger Synne for at han får lov til å komme ut på lufting med følge – hun mener han er frisk nok til det. Men det er på en av disse lufteturene at Magnus rømmer, og bare noen timer senere blir faren, moren og søsteren funnet myrdet på familiegården. Magnus blir arrestert og siktet for den grove familiemassakren. Synne gir seg selv skylden, og kan ikke tilgi seg selv for det som har skjedd. 

Dømmes på forhånd

Mikael Brenne tar jobben som Magnus’ forsvarer, og Carla blir hans assistent. Hun finner flere ting som ikke stemmer i referatene fra åstedet. Hvordan kan alle være så sikre på at Magnus er drapsmannen, lenge før rettssaken har begynt? Det kommer dessuten frem at en politibetjent, Erika, også var involvert i skyting på familiegården – noe politiet forsøker å holde skjult for enhver pris.

Familiens onde arv

Den spente situasjonen gjør at statsadvokaten vurderer å henlegge saken mot Magnus på grunn av bevisets stilling, som det heter. Men det nekter både Brenne og Carla. For de har funnet ut at Magnus vet mer om drapene på familien sin enn han klarer å formidle – og at ingen i livet kommer uskadet fra den familien de er prisgitt å havne i. Og jo mer de graver i Magnus sin fortid, jo mer forstår de at nettopp hans familie bærer på mange vonde hemmeligheter … 

Nært og menneskelig

Det er befriende når en krimroman har en historie som er lett å følge, og samtidig gir leseren noe å bryne seg på. Krimelementet sitter som et stramt skudd, og den nervepirrende spenningen balanseres perfekt med de nære menneskeskildringene. Når Synne trekker seg litt tilbake på grunn av skyldfølelse og dødsfall i familien, lyser Carla på scenen. Men det betyr slett ikke at Synne forsvinner ut av boken. Omstendighetene gjør at hun og Brenne kommer nærmere hverandre enn noen gang.
Advokat Brenne er fortsatt den samme gatesmarte, litt ensomme skikkelsen vi har elsket i de andre bøkene. Bevisets stilling er rett og slett en krim som beviser og befester Tvedts stilling på krimtoppen!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Bevisets stilling
Bokmål Ebok 2018
Bevisets stilling
Bokmål Heftet 2019
Bevisets stilling
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Chris Tvedt:

Intervju

– Ingen kommer uskadd fra familien

Bevisets stilling er faktisk en roman om familiens betydning i våre liv. Familien er det eneste ingen av oss kommer uskadd fra, sier Chris Tvedt.

Han trodde lenge at det handlet om psykisk helsevern, men etter hvert forsto Chris Tvedt at det handlet om familien vår. Enten du er Mikael, Synne, Carla, Magnus eller Erika. De fem hovedkarakterene i Bevisets stilling har utfordringer på samme streng, og den strengen heter familien. Men hvor kom ideen til historien fra?

To familiemassakrer

–Det var egentlig to rettsaker som vaket i hodet. For det første en tretti år gammel sak som gjorde inntrykk. En gal mann drepte familien, uten motiv, massakren skjedde i kjøreavstand fra Bergen. Så var det en gammel drapssak fra England, hvor politivitnene forbløffende nok var uenige om hvor mange lik de hadde sett på åstedet, og jeg tenkte litterært: Kanskje kan denne problemstillingen brukes på et eller annet vis?
Som vanlig har Tvedt hatt med seg sin kone Elisabeth på plot- og karakterutvikling. En felles kreativ prosess har resultert i Bevisets stilling, Mikael Brenne-bok nummer sju. Rett og slett en ypperlig kriminalroman.  

Takk til Staalesen

–Vi har nok Gunnar Staalesen å takke for at boken ikke er lenger enn den er. Han har lært meg å tenke smart hver gang et kapittel er skrevet. Hvorfor er egentlig dette kapitlet med? Har det en misjon? Hvis ikke, stryk det. Samme tankegang kan brukes på små avsnitt. Vi strøk masse, hele 60 av de første 100 sidene forsvant etter hvert, kanskje har det bidratt til å gi romanen en strammere og bedre struktur, sier Chris Tvedt beskjedent. 

Skyld – en yrkesrisiko

Forholdet mellom Synne og Mikael har ligget der og vaket i samtlige seks tidligere Brenne-romaner, og Bevisets stilling er intet unntak: – Det var på tide at det skjedde noe, jeg mener Mikael til syvende og sist vil ha godt av det. Han begynner å bli en eldre mann, og har også godt av at advokatkollega Carla kommer på banen. Synnes skyldfølelse når en familie blir massakrert, er et utømmelig advokattema. – Advokater ønsker jo ofte det beste for folk som andre vil det verste for. Å føle skyld er rett og slett en yrkesrisiko som forsvarsadvokater får på kjøpet, sier Tvedt.

To helt sentrale kvinner 

To andre kvinner enn Synne er sentrale i Bevisets stilling. Advokat Carla, som blir med på lasset når Synne og Mikael flytter inn i nye lokaler, og politibetjent Erika. Carla er ustyrlig, smart, rabiat, skråsikker, har et litt autistisk preg, ser detaljer og stiller avgjørende spørsmål når alle andre kun ser én løsning. Erika blir avgjørende når hun klarer å mane frem hvordan hun opplevde familiemassakren som Magnus siktes for, ifølge Tvedt.

Og hva brukes Chris`sommer til? Joda, å sette seil sammen med Elisabeth mens plottet til en ny Mikael Brenne-bok snekres. Chris Tvedt ser frem til en sommer langt til havs. Livet er ikke det verste man har for en krimforfatter i limbo. 

Av Bernt Roald Nilsen 

 

Til toppen

Utdrag

Jeg ble vekket av dørklokken. Et blikk på mobilen avslørte at det fremdeles var natt. På denne tiden av døgnet hadde jeg ikke lyst til å snakke med et eneste menneske. Jeg snudde meg i sengen og trakk dynen over hodet, men det hjalp ikke. Den irriterende lyden lot seg ikke stenge ute. Jeg bannet høyt og forlot sengevarmen, knyttet beltet på slåbroken mens jeg gikk ned trappen.
Synne sto utenfor. Hun hadde regndråper i håret, prøvde å smile, men fikk det ikke helt til.
«Beklager,» sa hun lavt. «Jeg vet det er tidlig, men …»
Setningen rant ut i ingen ting. Jeg åpnet døren på vidt gap uten å si noe, lot henne komme inn, løftet kåpen av skuldrene hennes, gikk ut på kjøkkenet og satte på kaffemaskinen.
«Gi meg noen minutter,» sa jeg og gikk opp i andre etasje, tisset, vasket ansiktet med kaldt vann og dro en fuktig hånd gjennom håret. Jeg hadde gjort det helt siden jeg var ung, den gang i håp om at krøllene ville forsvinne, senere bare av vane. Fuktigheten fikk håret til å se mørkere ut, la jeg merke til. Mindre grått. Da jeg kom ned igjen på kjøkkenet, hadde Synne skjenket kaffe til oss begge. Jeg løftet koppen, kjente at den var for varm og satte den fra meg igjen på bordplaten.

Hun hadde stått på trappen min før, knust etter å ha slått opp med kjæresten. Det var ikke så veldig lenge siden, og jeg kjente en vag motvilje. Nok en gang måtte jeg tre støttende til når livet gikk henne imot.
«Hva er galt?» spurte jeg.
«Har du ikke sett på nyhetene, Mikael?»
«Klokken seks om morgenen?»
«Det lå ute på nettet allerede i går kveld.»
Jeg ristet på hodet. «Jeg leste en bok.»
Hun ble stum igjen, som om hun ikke fant ordene. «Det er et drap,» sa hun omsider. «Eller flere drap, egentlig. En hel familie. I Dalheim.»
«Oi,» sa jeg. «Nei, det har jeg ikke fått med meg. Men hva …»
«Det er min skyld,» brast det ut av henne.
«Hvordan kan det være din skyld?»
Hun trakk pusten dypt og skjelvende. «Det er Magnus Sandtorvs familie som er døde.»
«Du snakker om han som drepte broren sin?»
«Ja. Han stakk av fra sikkerhetsavdelingen på Sandviken i går. Overlegen advarte meg. Han sa at Sandtorv var farlig, men jeg … jeg bare kjørte på. Jeg var så fornøyd med meg selv da jeg fikk presset gjennom at han skulle få lufteturer utenfor sykehuset, og så … dette.»

Til toppen