Bittersøtt (Heftet)

nye perspektiv på rus og rusmidler

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 180
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215024752
Kategori: Sosiologi
Omtale Bittersøtt
Rusmidlene knyttes i «Bittersøtt» til fellesskap og sosialitet, til identitetsutvikling og fascinerende subkulturer. Men også til skader, sosiale konsekvenser og risikofaktorer for misbruk. Med utgangspunkt i det siste tiårets utvikling i bruksmønstre av ulike rusmidler, presenteres de krevende ruspolitiske utfordringer vi står overfor.
En pils blant venner kan symbolisere fellesskap, samtidig følger det vold og seksuelle overgrep i alkoholens kjølvann. Jointen med marihuana kan markere tilhørighet, men hasj er også ofte knyttet til sosial marginalitet og kriminalitet. Rusmidlene befinner seg i et spenn mellom smerte og lyst, mellom det bitre og det søte. Sykdom og avhengighet følger i kjølvannet. Gledene og det søte har vi vært mindre opptatt av. Men det er der, det også.

Denne tredje utgaven av «Bittersøtt»er gjennomgående oppdatert, og store deler er nyskrevet. Boka avspeiler det siste tiårets utvikling i bruksmønstre av ulike rusmidler, men også hvordan forskningen har endret perspektiv. Boken har oppsummeringer og arbeidsoppgaver, fremstillingen er pedagogisk og preges av Willy Pedersens vekjente fortellergrep.

«Bittersøtt må kunne regnes som en klassiker innen rusfeltet. Forklaringen på dette kan muligens finnes i Pedersens ærlige, åpne og balanserte framstilling på den ene siden ¿ bokens eminente pedagogiske og språklige innpakning på den annen side.»
Vegard Schanke, Forebygging.no

«En grundig og reflektert bok om rusmidlenes komplekse natur og funksjoner. Den balanserer godt de mange dilemmaene og utfordringene som rusfeltet representerer. Et velformulert språk og gode og relevante eksempler gjør boken anvendelig for et bredt publikum».
Fanny Duckert, professor i psykologi. Dekan ved SV-fakultetet, Universitetet i Oslo.

«En velskrevet bok om rus- og avhengighetsfeltet. Med et samfunnsvitenskapelig utgangspunkt makter den likevel å gi en helhetlig innføring i et komplisert felt».
Jørgen Bramness, forskningsdirektør for Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), ved Universitetet i Oslo.

«Bittersøtt gir et fint grunnlag for en klokere og åpnere offentlig samtale om rus og ruspolitikk i Norge. Det trenger vi».
Camilla Stoltenberg, direktør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Til toppen