Blod på snø av Jo Nesbø (Lydbok-CD + MP3-CD)

Blod på snø (Lydbok-CD + MP3-CD)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD + MP3-CD
Utgivelsesår: 2015
Antall enheter: 3
Filformat: Lyd-CD + MP3-CD
Forlag: Lydbokforlaget
ISBN/EAN: 9788242170309
Omtale Blod på snø

Briljant om drap og forelskelse

Året er 1977, det er bitende kaldt og snart jul i Oslo. Olav Johansen har nettopp drept en mann. På oppdrag fra sjefen, Daniel Hoffmann, ekspederer han folk, slik andre ekspederer varer.

Olav er, stikk i strid med hva man skulle tro, et følelsesmenneske. Han har hatt en vond oppvekst, og i egne øyne er han en talentløs fyr med dysleksi og store matteproblemer. Han skriver riktignok en del, og leser masse, blant annet De elendige. Romanen av Victor Hugo som handler om en mann som får tilgivelse for sine forbrytelser, og som bruker resten av livet på å gjøre opp for seg ved å være et godt menneske. Slik Olav ser det, passer han selv kun til ett yrke: leiemorder. Men han forelsker seg altfor fort!

Så får han et svært betenkelig oppdrag. Olav vil få fem ganger vanlig honorar for jobben, så mye at han kan ta «evig juleferie», sier sjefen. Det lyder for godt til å være sant. Olav baler med et regnestykke enhver leiemorder omsider vil støte på: når vet han for mye om sin sjef? Når må ekspeditøren selv ekspederes, så å si?

Kan den ordblinde, ensomme, romantiske, litteraturelskende leiemorderen klare å skape seg et nytt liv med den han er satt til å drepe?

Til toppen

gjennomført håndverk fra start til slutt...
Sindre Hovdenakk, VG

Flere bøker av Jo Nesbø:

Anmeldelser Blod på snø

«Blod på snø er gjennomført håndverk fra start til slutt...»
Sindre Hovdenakk, VG

«Blod på snø' inneholder mye av den typen romantisert maskulinitet som man for eksempel kan finne i mafiafilmer. (...) Mulig det er politisk ukorrekt, men det virker på meg. Og det bidrar til å gjøre de beste passasjene i denne romanen til virkelig fin litteratur.»
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Blod på snø er Nesbøs egen 'pulp fiction', i dobbelt forstand. Både en hyllest til den enkle, hardkokte fortellerstilen fra fortida, men også med paralleller til Quentin Tarantinos film. (...) Fortellergleden til Nesbø selv er det heller ingenting å si på. Som hyllest til sjangeren lykkes Blod på snø også med å minne oss om at mange av gamle forbildene hadde gode litterære sider som ikke skal undervurderes.»
Geir Rakvaag, Dagsavisen

«… en lek med litterære genrer og konvensjoner som det for krimnerdene av oss er umulig ikke å fryde seg over.»
Ola Hegdal, Dagens Næringsliv

«Denne gang vil han noe annet enn å blåse liv i underholdningskrimmens loslitte persongalleri og demonstrere håndverkerens mesterskap. Derfor er jeg imponert over lille Blod på snø, en 173 siders beretning i jeg-form. (…) Nesbø behersker virkemidlene sine så godt. Språket er stramt, formuleringene presise, ordvalget tankevekkende.»
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

«Du blir neppe særlig mørkredd etter å ha lest denne, men faren for å le er overhengende. Mens mange av plottvistene er så sjangertro at de nærmest kommer med egen værmelding, finnes her også små perler av mer subtile overraskelser underveis. Den store finalen er blodig og klønete og ikke minst hysterisk morsom, og en scene Cohen-brødrene sannsynligvis ville gått over lik for å få filmatisere.»
Annette Orre, Vårt Land

«Blod på snø er en poetisk innrammet, upretensiøs krimhistorie som lodder dypere enn den later som. (…) Handling og språk flyter uanstrengt av gårde. Forfatteren bobler av fortellerglede, og leseren vil la seg smitte. Noen faste lesere av Nesbø vil nok føle seg snytt, tenke at dette er for lett og for lettvint, dette er en historie som slutter før den får ordentlig begynt. Men historien om den forelskede leiemorderen har samtidig kvaliteter som en må se lenge etter i en vanlig Nesbø-krim. Den poetiske innrammingen som fundamenterer tittelen Blod på snø er neddempet vakker i sin enkelthet, en antydning om livet slik det kunne vært.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavise

Til toppen

Intervju

Bedrag og selvbedrag fra Nesbø

 

Hvordan fikk du ideen til Blod på snø?
I en annen bok skrev jeg om en forfatter som skrev kultromanene Blod på snø og Blod på snø 2: Mere blod. Etter hvert ble det så mye snakk om disse bøkene at jeg ble nysgjerrig på dem. Siden de ikke fantes, betydde det at jeg måtte skrive dem.

Hva er tema i Blod på snø?
Boken handler om en dyslektisk leiemorder i 70-talls Oslo, der han jobber for den ene av byens narkobaroner. Han er en enkel mann, det er i hvert fall slik han ser seg selv. Ensom og sjenert, og i tillegg har han altfor lett for å forelske seg.

Og mye drap og kjærlighet – som alltid i dine bøker?
Ja, det er vel enda tydeligere her enn før. Blod på snø-bøkene kan til en viss grad kalles kjærlighetsromaner. Rettere sagt forelskelsesromaner, siden det egentlig er dette bøkene handler om. Forelskelsens natur. Bedrag og selvbedrag. Overlevelse og selvdestruktivitet.

Hvordan var det å skrive med hovedpersonens stemme?
Det er interessant å skrive når du kan la hovedpersonens virkelighetsoppfatning tolke det som skjer, og farge språket, humoren og tankene rundt de moralske dilemmaene. Da kan du også vise hovedpersonens sosiale dødvinkler via hans refleksjoner. Er mannen virkelig blind, eller lukker han bare øynene?

Hvordan er det mulig å like en leiemorder?
Å fortelle i 1. person er et veldig sterkt virkemiddel for å få leseren til å forstå, og dermed sympatisere med vedkommende. Hvis vi på side én velger å heie på noen, skal det mye til for at vi ombestemmer oss. Olav er i tillegg ganske lett å synes synd på, derfra er jo veien kort til å like til tross for det bisarre yrket han har. Han er dessuten en person som viser omsorg.

Hva med research i forbindelse med Blod på snø?
Jeg bruker mye egen erfaring slik jeg husker det, men lager i tillegg litt annerledes Oslo, litt New York på 70-tallet, inspirert av filmer og romaner, som for eksempel Jim Carrolls Basketball Diaries.

Det kommer mer Blod på snø etter hvert?
Ja, Blod på snø 2: Mere blod kommer til høsten. Og neste år kommer så boka der de to Blod-bøkene dukker opp, da som to fiktive bøker som er skrevet av Tom Johansen i boka Kidnappingen.

Det har vært mye snakk om filmatisering?
Warner Brothers har kjøpt rettighetene, og Leonardo Di Caprios selskap er inne her som produsent. Foreløpig plan er at Daniel Spinoza skal produsere, men dette kan bli alt fra Hollywood til ingenting. Film er aldri realitet før de begynner å skyte, så jeg holder ikke akkurat pusten. Jeg anbefaler ingen andre å gjøre det heller.

Andre aktuelle prosjekter fremover?
Etter de tre Blod-bøkene har jeg sagt ja til å skrive en romanversjon av Macbeth for mitt engelske forlag i forbindelse med det forestående Shakespeare-jubileet.

Savner du Harry?
Tja, det er som med en litt intens venn. Greit å ha fri fra ham, men også greit å vite at han er der.

Jo Nesbø intervjuet av Bernt Roald Nilsen.

Til toppen

Om forfatter Jo Nesbø

Jo Nesbøs bøker er solgt i 20 millioner på verdensbasis. Han er blitt et verdensnavn og er oversatt til 46 språk, og i Dagbladets kåring av tidenes beste norske kriminalromaner (2009) ble Jo Nesbø den overlegne publikumsvinneren.

Til toppen