Blomsterdalen (Innbundet)

roman

Forfatter:

Kyrre Andreassen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 279
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Blomsterdalen
Oversatt av: Andreassen, Kyrre
ISBN/EAN: 9788205548091
Kategori: Romaner
Omtale Blomsterdalen
Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2021. Hva heter jeg? Jeg har ikke noe navn, jeg er bare et tall.Hun opplevde det første selvmordet da hun var bare tretten år gammel. Selv vil hun begraves mellom de høye fjellene i den østgrønlandske byen Tasiilaq, hvor de navnløse gravene på kirkegården i Blomsterdalen er dekket med blå, røde og rosa plastblomster som stille skrik i den hvite snøen. Hun har en kjæreste hun elsker, en omsorgsfull familie, og hun er nettopp kommet inn på universitetet i Århus. Verden ligger åpen for hennes føtter, men ingenting føles riktig. Den lukker seg stadig tettere rundt henne, og en nedtelling begynner.Blomsterdalen er en hardtslående og fandenivoldsk, men også gripende og poetisk roman om tilhørighet, kjærlighet, vennskap og sorg - og om å leve i et samfunn hvor ingen snakker om de døde. «Kraftfullt om kjærlighet og selvmord.»
Stein Roll, Adresseavisen «Årets nordiske gjennombrudd. Med utgangspunkt i dyster selvmordsstatistikk har grønlandske Niviaq Korneliussen skrevet en varm og usedvanlig rik roman som går rett til kjernen av vestlige debatter om identitet og marginalisering.»
Ane Farsethås, Morgenbladet«Suveren roman forener selvmord blant Grønlands unge og den globale klimatrusselen. Niviaq Korneliussen er en sterk kandidat til Nordisk råds litteraturpris.» Astrid Fosvold, Vårt Land «Plottet er tragisk, men romanen likevel vital, bittersøt og underholdende på sitt vis. Korneliussen kan like gjerne skrive storslagne naturskildringer som ungdommelig sjargong. Hun utstyrer sin hovedperson med frekkhetens nådegave og får leseren til å le på upassende steder. Den norske oversettelsen av Kyrre Andreassen er like stilsikker som den danske originalen.»
Ingunn Økland, Aftenposten«I sin nye roman angriper Niviaq Korneliussen Grønlands høye selvmordsrate ømt og aggressivt, originalt og knivskarpt.» Weekendavisen«Niviaq Korneliussen har skrevet en viktig, nesten uutholdelig roman om grønlandsk ungdom og selvmordskultur.» Jyllands-Posten (5/6 stjerner)«Et eminent opprop, som man leser stadig mer febrilsk og beklemt, etter hvert som fortellingen sirkler inn. (...) Nå er Blomsterdalen kommet ut. Den kommer til å bety noe.» Politiken (5/6 stjerner)

Til toppen