– Du får alltid en ny sjanse
Lori Nelson Spielman skriver unike fortellinger om allmenne temaer. I Bortenfor stjernene handler det om skyldfølelse – og håp.
Bortenfor stjernene er Lori Nelson Spielmans tredje roman på norsk, etter bestselgerne En liste for livet og Tilgi meg. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk, og hun når ut til stadig nye lesere.
Kan du beskrive Bortenfor stjernene i én setning?
– Jeg skal prøve: Erika Blair og hennes gjenlevende datter lider i stillhet over tapet av en kjær datter og søster, helt til Erika begynner å få anonyme e-poster som sender Annie ut på en jakt etter å finne den savnede søsteren, mens Erika legger ut på en reise for å finne seg selv.
De anonyme e-postene inneholder sitater som er hentet fra en sitatbok Erika har laget til hver av døtrene, og som inneholder kloke ord fra hennes egen mor og bestemor. Akkurat som Erika i romanen, samler også forfatteren på sitater.
– Ja, det hender jeg sender sitater til venner og familie når de trenger inspirasjon. Det var min egen sitatbok som ga meg ideen til Bortenfor stjernene. Jeg lurte rett og slett på hva som ville skje hvis de samme sitatene som jeg hadde samlet på, ble sendt til meg selv. Med andre ord: Lever jeg som jeg lærer?
Hva er det beste rådet du selv har fått?
– Faren min pleide å si at «du har alltid flere valg». Håpløshet er en ødeleggende følelse, og når vi føler oss låst i en situasjon, er det viktig å minne oss selv på at vi har en iboende evne til å endre. Enten det handler om en stressende jobb eller et forhold som står i stampe: Det fins alltid nye muligheter.
Erika i romanen sliter med skyldfølelse fordi hun valgte å prioritere jobben i stedet for å kjøre døtrene på til skolen, slik hun hadde lovet. Hvordan kan man takle skyldfølelse?
– Hadde jeg bare visst det! Jeg tror dette er et større problem for kvinner enn for menn. Mannen min forteller meg alltid hvor latterlig det er når jeg nærmest blir besatt av noe jeg føler jeg ikke har gjort godt nok eller har taklet på feil måte. Denne følsomheten er jo i utgangspunktet en god egenskap – helt til det blir en tvangstrøye. Jeg tror det er viktig å konfrontere kilden til skyldfølelsen og forsøke å ikke gå i den samme fella en gang til. Og så må vi tilgi oss selv, noe som ofte er mye vanskeligere enn å tilgi andre.
Hvor viktig er håp i romanene dine?
– For meg er det helt avgjørende. Å lese gir oss muligheten til å oppleve noe vi ellers ikke har muligheten til å være med på. Gjennom reisene til romanpersonene ser vi for oss hva vi selv ville ha gjort i en tilsvarende situasjon. Det er inspirerende å være vitne til at en person tar grep og klarer å overkomme hindre – og det gir håp om at vi selv kan gjøre det samme i en vanskelig situasjon.
Av Jorid Mathiassen
Til toppen