Crazy cryin' blues (Innbundet)

tett på bluesens kvinner

Forfatter:

Hilde Beate Lia (Illustratør) Kristoffer Lia Lerstang (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 263
Illustratør: Lia, Hilde Beate og Lerstang, Kristoffer Lia
Forlag: Falck forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788293039570
Kategori: Musikk
Omtale Crazy cryin' blues
Hilde Beate Lia (f.1951), er cand. Phil. i engelsk og arbeider som lektor i ungdomsskolen på Notodden.
Hun har også i flere år undervist på Høgskolen i Telemark. Lia har tidligere gitt ut læreverk i engelsk for ungdomstrinnet (Aschehoug 2006-2008).

Ideen til denne boka oppsto da Lia studerte amerikansk kvinnehistorie og gjennom sitt arbeid oppdaget at de første blueskvinnene var de dominerrende innenfor sjangeren. De var selvstendige og uavhengige i en tid hvor diskriminering av den svarte befolkningen var vanlig. Deres bluestekster hadde stor betydning som inspirasjon for andre svarte kvinner. I ettertid har hun gjennom omfattende studier fordypet seg i blueshistorien, slik den har fortonet seg for kvinnelige artister. Hennes engasjement på vegne av de kvinnelige bluesartistene er tidligere eksponert i foredrag, blant annet under Notodden Bluesfestival.

Lia er født og oppvokst i bluesbyen Notodden og har fulgt Notodden Bluesfestival fra begynnelsen av. I arbeidet med boka foretok hun en reise til USA på jakt etter bluesens kvinner og personer som stod dem nær. Hun har oppsøkt kildene, opplevd bluesmiljøene slik de er i dag og søkt i gale arkiver for å lære seg mest mulig om flest mulig av de som i dag kalles kvinnelige bluespionerer. Norsk blues er også med. Det mest sentrale norske blueskvinnene er omtalt i boka.

Crazy Cryin' Blues - Tett på bluesens kvinner retter seg ikke bare mot musikkelskende lesere. Like mye skildrer boka artistenes levevilkår, det samfunnet de levde i og deres formidling av glede, sorg, smerte og savn gjennom tekst og musikk.

Til toppen