Cronica (Heftet)

sanne fortellinger fra Latin-Amerika

Forfatter:

og

Elida Høeg (Oversetter) Susanne Normann (Oversetter) Solveig Firing Lunde (Oversetter) Britt Schumann (Oversetter) Kristian Aaser (Oversetter) Carina Elisabeth Beddari (Oversetter) Stine Linnerud Jespersen (Oversetter) Signe Prøis (Oversetter) Bente Teigen Gundersen (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 438
Forlag: Camino forlag
Språk: Bokmål
Oversatt av: Høeg, Elida , Normann, Susanne , Lunde, Solveig Firing , Schumann, Britt , Aaser, Kristian , Beddari, Carina Elisabeth , Jespersen, Stine Linnerud , Prøis, Signe og Gundersen, Bente Teigen
ISBN/EAN: 9788293867258
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Cronica
Et eneste ord, «perejil», persille, rommer rasismen på den karibiske øya Hispaniola, som er delt i to mellom Haiti og Den dominikanske republikk. Små halvtomme sukkerposer blir et sårt bilde på matmangel og nød i Venezuela. En leiemorder fra Mara Salvatrucha, en av Latin-Amerikas mest voldelige gjenger, gir datteren en due som kjæledyr. Ernesto fra Cuba prostituerer seg med utenlandske kvinner. Han vil gifte seg med én av dem. En ung mann blir forvandlet til middelaldersk fakkel av naboene i landsbyen Ivirgarzama, Bolivia. Portrett av den grenseløse Hebe de Bonafini med det hvite skautet. Av den voldsomme Violeta Parra. En peruansk kvinne i Barcelona må ta stilling til at eggcellene hun donerer ikke er gode nok for alle europeiske kvinner som vil bli mødre. Sjøløver som svømmer sakte inn mot land i ferieparadiset Punta del Este i Uruguay. Juan Villoro som har så mye på hjertet. Heavy metal og samhold i evangeliske trossamfunn i Colombia. En mørk skikkelse som beveger seg rundt i San Gabriel og får unge mennesker til å ta livet sitt.

«Cronicaen er en fortelling som er sann», uttalte Gabriel García Márquez, forfatteren som også var journalist og epokegjørende for cronicaen - den fortellende journalistikken - i Latin-Amerika. I denne antologien har vi samlet tolv tekster i sjangeren cronica. Tretten journalister fra Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Cuba, Den dominikanske republikk, Haiti, El Salvador, Mexico, Peru, Venezuela og Uruguay fortolker, analyserer og skriver tekster som er ambisiøse, både i form og innhold, og like allsidige som den latinamerikanske virkeligheten.

Journalistene som har medvirket i denne antologien er Soledad Gago, Óscar Martínez, Sabine Drysdale, Frank Báez, Natalia Viana, Roberto Navia, Daniel Rivera Marín, Cintia Kemelmajer, Diego Fernando Romeral, Abraham Jiménez Enoa, Diego Enrique Osorno, Gabriela Wiener og Maye Primera.

Antologien er utviklet av Camino Forlag. Redaktører er Leila Guerriero og Bente Teigen Gund

Til toppen

Andre utgaver

Cronica
Bokmål Ebok 2023