Daniel B-H Liebermann (Heftet)

arkitekten, ingeniøren og filosofen med Frank Lloyd Wrights Taliesin og Einsteins verdensbilde i bagasjen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 129
Forlag: Kolofon
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230020128
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Daniel B-H Liebermann
Modernisme med sjel og poesi

Daniel B-H Liebermann var født i 1930 og døde i 2015. Han vokste opp i Middletown og senere bodde familien noen få steinkast fra Albert Einsteins hus i Princeton. Han fortalte gjerne om når han som beskjeden tenåring sammen med sin mor hadde lunsj med Albert Einstein.
I perioden 1956-58 arbeidet han hos Frank Lloyd Wright i Taliesin West i Arizona. Begge deler har hatt betydelig innflytelse på hans tenkning om arkitektur.

Han var et viktig bindeledd for utviklingen av modernismen innen arkitektur fra midten av 1950-tallet og fram til han døde i 2015.

Liebermann hadde et spesielt forhold til Norge, hvor han bodde i årene 1967-1975.
Han underviste ved NTH høsten 1967 og våren 1968.
Selv mener han at han har hentet mye inspirasjon fra norske og nordiske arkitekter som Knut Knutsen, Wenche Selmer, Alvar Aalto og Reima Pietelä.

Han var en genuin humanistisk modernist, og allerede på slutten av 1950-tallet viste han interesse for tema som; klima, økologi, energiøkonomisering, og gjenbruk, som er svært aktuelle tema for dagens arkitekter, landskapsarkitekter, og designere.
Når han tegnet prototypen Pine II, som eget hus i Marin Valley like nord for San Francisco på slutten av 1950-tallet, var det omfattende gjenbruk av tre, tegl, og et toalett i rustfritt stål fra et fengsel.

Under norgesoppholdet arbeidet han også nyskapende med plast, og da spesielt med epoxy. Dette resulterte i oppgaver som bord, stoler og lamper på flere norskeide cruiseskip.

Utdanning
Johns Hopkins University
Harvard University
University of Colorado Boulder
Taliesin Fellowship Arizona, Frank Lloyd Wright

Praksis
Liebermann drev stort sett egen praksis fra slutten av 1950 tallet, og i hovedsak med utgangspunkt i Berkeley, California. Han prosjekterte lite i perioden han bodde i Europa fra 1966 til midten av 1970-tallet.

Til toppen

Flere bøker av Sigmund Asmervik: