De kapable (Innbundet)

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

En mann og en kvinne i 30-årene sjekker inn på et hotell i en liten by i Vest-Sverige. Johan gleder seg til en het natt med elskerinnen Anna, mens hun på sin side planlegger å avslutte utroskapen for å redde familielivet sitt. 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: De kapabla
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202711030
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale De kapable

En underholdende relasjonsthriller med driv og spenning

De kapable handler om hvordan løgner vokser. Hvordan en enkelt handling kan føre med seg den ene krisen etter den andre. Ubehagelig? Ja, men du bare MÅ lese videre!

Anna og Johan har et forhold i smug. Begge er gift, og har lovet hverandre å skille seg for å leve sammen. De har endelig funnet sitt livs kjærlighet. Johan har startet prosessen med skilsmissen, men Anna har nettopp fått vite av barnepsykologen at hennes sønn har autistiske trekk og trenger ro og trygghet i tilværelsen. Hun bestemmer seg for å ofre sin egen hemmelige kjærlighet for sønnens skyld, og forteller det på vei hjem fra hotellet, der hun og Johan har tilbrakt en heftig, hemmelig weekend sammen.

En tsunami av gale valg

På vei hjem i bil i morgenmørket krangler de, og konsekvensen er fatal. En ulykke inntreffer, og de tar en katastrofalt dårlig beslutning, som setter i gang en tsunami av gale valg. Veien blir kort mellom besøk hos barnepsykologen og likbiter i en søppelpose, men det betyr ikke at du vet hvordan marerittet ender. Nå dreier spenningen seg ikke lenger bare om familielivet til Anna og Johan, men om hvordan den ene hemmeligheten etter den andre for enhver pris må holdes skjult.

Kapable til å ta i et tak

Både Anna og Johan viser seg å være kapable til å ordne opp i både det ene og det andre, til og med når mistenksomme naboer og politiet entrer arenaen. Reaksjonene deres er for så vidt begripelige, selv om vi ikke holder med dem. Vi er tett på begge to, og ektefellene og deres reaksjoner. Anna og Johan styres av angst, uro og skrekk for hva som kan skje hvis hemmelighetene blir avslørt. De er menneskelige og troverdige, midt oppe i sine spinnville løsninger, når alt baller på seg og de blir trengt opp i hvert sitt umulige hjørne.

Feel-bad på sitt aller beste

Vi er i et genuint svensk miljø, en liten by på vestkysten ikke langt fra Gøteborg, der folk har god tid til å følge med på hva andre foretar seg – og her klarer forfatter Klas Ekman å skape en touch av Hitchcock over dem som bryr seg mest. Skrudde, ensomme folk er det ikke enkelt å vite hvor man har, uansett hvor kapabel man er, og de skrudde finnes selvfølgelig også i De kapable. Karakterene i boken og en schizofren beskrivelse av relasjoner i familielivet bidrar til at dette er snikende feel-bad på sitt beste.

Et sjeldent driv

Denne relasjonsthrilleren er preget av et sjeldent driv. Det var som å havne i en sentrifuge der jeg snurret rundt og rundt før jeg til slutt kom ut litt lettere fortumlet og lurte på hvorfor jeg ble så engasjert fra start til mål. Kanskje fordi handlingen ble så enkelt fortalt uten kruseduller? Eller fordi karakterenes tanker var gjenkjennelige og troverdige, trass i det makabre? Enden på visa etter en helt crazy lesefest var uansett umulig å forutse, den var av det geniale slaget.

Både skjør og kapabel psyke

Ganske groteske situasjoner og store doser med svart humor er ikke å forakte. Og så får denne romanen oss til å tenke over livet vårt. Vi er bare noen få dårlige valg fra avgrunnen, og vi kan fort bli en person vi ikke hadde drømt om å bli. Forfatter Klas Ekman viser oss virkelig at den menneskelige psyken kan være både skjør og kapabel til det aller meste. Og til slutt: Kanskje det er på sin plass med en velkjent oppfordring etter å ha lest De kapable: Kjør forsiktig ...

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

De kapable
Bokmål Ebok 2022
De kapable
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
De kapable
Bokmål Heftet 2022
Intervju

Kapable til mord

I De kapable spiller Klas Ekman på vår menneskelige frykt til å gjøre noe forferdelig basert på et øyeblikks dårlig beslutning. Noe man aldri vil komme seg ut av.

De kapable er din debutroman. Hvor fikk du ideen? Hentet du inspirasjon fra ditt eget liv?

Heldigvis ikke. Men jeg funderte over dette med dårlige beslutninger, og hvordan vi blir tvunget til å leve med dem. Jeg er også inspirert av hjemstedet mitt, Kungsbacka utenfor Göteborg. Jeg vokste opp på det tryggeste, mest ordentlige og velstående lille stedet i Sverige man kan tenke seg. Men i ettertid har jeg hørt om flere merkelige familietragedier og mord i området, som fikk meg til å tenke over hva som egentlig finnes i den menneskelige psyken.

Har du noen gang tatt et dårlig valg som resulterte i en situasjon du aldri kom deg ut av?

Det er ikke mangel på dårlige beslutninger i livet mitt. Det er ting jeg angrer på, som jeg ønsker jeg aldri gjorde. Men valgene mine har nok ikke hatt veldig alvorlige konsekvenser for andre, de har kanskje skadet meg selv mest.

De kapable handler mye om folks kompliserte forhold til familie og relasjoner. Ville de fleste vært like sterke og kapable som hovedpersonen Anna, om de havnet i samme situasjon?

Jeg tror de fleste ville vurdert det samme i samme situasjon, i alle fall. Og med én gang du har gått over streken, er det kanskje lettere å gå over den igjen? Man blir svimmel av å tenke sånn. Litt som når du våkner etter et mareritt hvor du har gjort noe utilgivelig og irreversibelt.  

Du har skrevet dokumentarbøker tidligere. Hvorfor bega du deg ut på thriller-skriving?

Jeg har alltid vært opptatt av thrillere, og skrevet dem for meg selv. Thrillere kretser ofte rundt store temaer som livet og døden, valgene vi tar, og relasjonene vi har til andre mennesker. Det er spennende. Noen ganger lurer jeg på hvordan folk klarer å skrive noe annet enn thrillere.

Fortell litt om deg selv, hvem er Klas Ekman?

En snart 46 år gammel forlagsarbeider og tidligere magasin-journalist som bor i Stockholm (med en datter på deltid). Jeg liker vinylplater, hipster-øl, thrillere og nerdete jeans, så jeg er den typen person jeg liker å gjøre narr av, i skrevet form.

Hvordan gjorde du research til denne boka? Lærte du noe på veien?

Jeg har gjennom mange år pratet med venner, særlig kvinnelige venner, om samliv og parforhold. Og om hvordan alt endrer seg når man får barn. Jeg skulle ønske jeg hadde lært noe konkret som kunne gjort hverdagslivet og mine egne forhold enklere, men det skjedde uheldigvis ikke.

Tror du vi alle kan bli mordere under de “rette” omstendighetene?

Det tror jeg absolutt, i alle fall veldig, veldig mange av oss. Selv om jeg, i likhet med de fleste, anser meg selv som et unntak. Men historisk ser vi jo at slike grenser krysses fort. Og de fleste har sannsynligvis fantasert om hva som kanskje, kanskje kunne få oss til å begå drap?

Du skriver fantastiske person-portretter, karakterene kunne vært naboene våre, og du fanger på utrolig vis deres psyke, tanker og mentale tilstand. Du klarer også å eskalere spenningen, som i en trykkoker. Har du noen bakgrunn fra psykologi, som gjør at du klarer dette?

Tusen takk! En periode lurte jeg faktisk på å omskolere meg til psykolog, så jeg er absolutt interessert i psykologi. Og en av vennene mine er psykolog. Hun fikk lese gjennom manuset og gi kommentarer, og jeg er veldig stolt over at hun nesten ikke hadde noen.

Slutten er seriøst spennende og overraskende, og veldig creepy. Visste du hele tiden hvordan boka skulle ende?

Takk! Ja, jeg hadde begynnelsen og slutten mer eller mindre på plass da jeg startet. Problemet var å pusle sammen alt imellom der. Og karakteren drev i ulike, uforutsigbare retninger. Men jeg minnet dem på hvor de skulle ende opp.

Fra ditt ståsted, hva er hovedbudskapet i historien, som du ønsker at leserne skal ta med seg?

Å passe på å kjøre forsiktig. Og å tenke over hvor fort man kan bli til en person man aldri trodde man kunne bli. Vi er, som min svært religiøse bestemor ville sagt, kun noen få valg unna avgrunnen.

Hva er den beste tilbakemeldingen du har mottatt fra lesere og anmeldere av boka?

En eldre dame sendte en e-post til forlaget mitt. Hun skrev at hun ikke kunne forstå at en roman som denne kunne være skrevet av en som ikke selv var kvinne.

Til toppen

Utdrag

De slapp bagene på gulvet og begynte fort å kle av seg. Plaggene ble vrengt og kastet vekk på måfå så de havnet på lenestoler og gulv.
Anna fniste litt av at Johans underbukser bulte ut. Hun skulle ønske at dette ble hardt, snuskete, nesten voldsomt, slik at ingen andre tanker kunne trenge inn i hodet hennes. Hun hoppet opp i sengen. Men da hun så ham, begynte det å rykke i underleppa, og hvor hardt hun enn prøvde å slå tankene vekk, var det ikke mulig å stanse tårene. Denne helgen kom til å bli så vanskelig. Det var så mange forhåpninger som skulle knuses. Hun visste ikke hvem hun hadde dårligst samvittighet for, Johan eller seg selv. Sviket gjaldt dem begge. Anna skulle utradere alle sine egne fremtidsdrømmer, drømmene der hun og Johan satt i en felles sofa og drakk vin og pratet på samme måte som hun en gang i tiden hadde kunnet snakke med Magnus.
Johan så på henne. Hun kunne se at han helt misforsto tårene hennes og trodde han hadde gjort noe galt.
«Nei, nei, alt er perfekt,» sa hun og vinket ham til seg.
«Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn. Jeg har virkelig lengtet etter deg.»

(…)

Det var mørkt ute nå. Hun kunne ikke helt avgjøre om det skyldtes kvelden eller de stadig mørkere skyene. Hun så ingen andre biler. De var midt ute i ødemarka, en av alle disse mørke skogene som utgjorde sikkert nitti prosent av Sverige.
Johan slo av musikken. Anna satte den på.
Johan slo av musikken. Anna satte den på igjen – og skrudde opp lyden.
«Hold opp nå!» skrek Johan så spyttet skvatt over dashbordet.
«Hva faen er det med deg?»
Anna skrudde opp litt til.
«Jeg skal snakke med Magnus,» sa Johan. «Jeg skal snakke med ham.»
Hun stivnet. Det ville være en katastrofe. En ordentlig katastrofe.
«Du skal slett ikke snakke med Magnus,» sa Anna. Om noen skulle snakke med Magnus, var det hun, og hun hadde ikke tenkt å snakke med Magnus. Å snakke med Magnus var ikke et alternativ.
«Det er slutt mellom oss,» sa hun til Johan.
«Er mitt liv ødelagt, skal ditt også bli det,» sa han.

Til toppen