De tyske soldatene på Alfaset (Heftet)

fra heltedyrkelse til forsoning

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 254
Forlag: Kolofon
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230022023
Kategori: Historie
Omtale De tyske soldatene på Alfaset
Ti av de tyske soldatene som døde i Norge under andre verdenskrig var Adam Rutkowski (.29), Dr. Fritz Dietert (.29), Christian Börnsen (.37), Hubertus Sapia (.23), Ernst Schönfuss (.62), Klemens Kellinghaus (.30), Gustav Paprotta (.37), Erna Voigt (.28), Matthias Glasmacher (.19) og Martin Schmidl (.38).
Hvilken motivasjon hadde de for å komme hit? Hvor kom de fra? Deres skjebner knyttes til dramatiske hendelser som senkningen av krysseren Blücher i Drøbaksundet, 9. april 1940, kampene ved Fossum bru i Østfold, 12. april 1940, og angrepet på oljeraffineriet på Vallø ved Tønsberg, 25. april 1945.
Det finnes 11.500 tyske krigsgraver i Norge. På Alfaset i Oslo hviler mer enn 3000, de fleste unge menn, men også noen kvinner. Gjennom historiene til ti av soldatene, forsøker boken å gi nytt perspektiv til okkupasjonen av Norge, innsikt i tysk historie og oppgjøret med nazismen.
«De tyske soldatene på Alfaset» viser krigens destruktive natur, men også forsoningens kraft som et fundament for en bedre verden.

Kristian Ilner (1973) er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Han har en mastergrad i europeisk og internasjonal rett fra Universitetet i Bremen. Ilner har tidligere gitt ut to biografier om rederne og næringslivslederne Hilmar Reksten og Jacob Stolt-Nielsen. Han har også gitt ut en biografi om motstandsmannen, ingeniøren og industrilederen Martin Siem. Han er politisk rådgiver i Fellesforbundet og har jobbet mange år i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Til toppen