De usynlige (Heftet)

Serie: Barrøy-serien 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The unseen
Serie: Barrøy-serien
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202434458
Kategori: Romaner
Omtale De usynlige

Barrøya er en av de vakreste og grønneste øyene langs Helgelandskysten, men det er det bare den lille familien som bor der som vet. Vi følger dem fra 1913 til 1928, i tett samspill med naturen, i et beinhardt slit for å overleve, men også i sann glede over å bo på akkurat denne øya. Vi får servert en rørende familiehistorie, et levende stykke Norgeshistorie, en sjeldent velskrevet roman.
De Usynlige handler om forholdet mellom mennesket og natur. 

De som på Barrøya er Hans Barrøy, 35 år, kona hans Maria, den gamle faren hans, den yngre søsteren hans Barbro, som ikke er helt som andre og som han forsøker å sette bort i tjeneste flere ganger, Hovedpersonen, datteren Ingrid, er 3 år i begynnelsen av romanen.

Historien er ikke bare en ren fiksjon, den er basert på Roy Jacobsens morsslekt, noe som gir romanen en egen dimensjon. Den er ikke så psykologiserende som mange av hans tidligere romaner. Personene beskrives vel så mye gjennom rommet de beveger seg i, arbeidet de gjør med hendene, sitt forhold til naturen. Det er en utrolig rik, presis og veldig konkret roman. Det er en slags moderne saga. Den forteller om å lage brygge, se brygga blåse på sjøen, lage brygga på nytt, rense garn, skjære torv, lage torvsete, sette line, tørke fisk osv. Om å grave etter vann den varme sommeren verken dyr eller folk har nok å drikke. Å tjore fast alt når stormen river. Om umuligheten av å ha en hest på en øy. Å få et vindu som kan åpnes.  Å være kvinne og ha sin egen stol.

Det kommer impulser utenfra, et helt fantastisk russisk lerketre driver en dag inn i fjæra, det er en begivenhet. En straffange kommer roende i en båt og snur opp ned på mye. Ingrid tenker mye på dette, hvem som gjorde hva den dagen. Det er en fantastisk skildring av barns evne til å se og lære. De voksne forsvinner, og barna må greie seg selv. En sjuåring må gjøre voksent arbeid. En unggutt må klare å reparere båten.

Roy har tidligere skildret arbeiderklassen som kommer seg opp og fram i verden i Seierherrene. Nå skriver han om kystproletariatet, men her er det ingen seierherrer, de har ikke fått del i velstandsutviklingen, de kunne like gjerne vært kalt taperne. Derfor passer tittelen De usynlige så utrolig godt. Men det er ingen trist fortelling, den er rørende, varm og sterk. 

Dette er en familiehistorie og et stykke Norgeshistorie og en stor leseropplevelse.

Til toppen

Andre utgaver

De usynlige
Bokmål Innbundet 2013
De usynlige
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser De usynlige

"Roy Jacobsens nye roman griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side."
Guri Hjeltnes, VG

"De synlige er en fortelling om utarmede nordmenn på en liten øy uti havgapet på Helgelandskysten. Boka er Roy Jacobsen på sitt aller beste...De usynlige er rett og slett en helt fantastisk roman."
Cathrine Krøger, Dagbladet 
 

"Med sin konsentrerte og levende dveling ved livet på øya er «De usynlige» blitt en roman som skiller seg ut fra hopen. Den har det som skal til for å bli en slager på den mer tradisjonelle siden av bokhøsten, muligens også en landeplage."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"(...) med stort utsyn og klokskap ruller Jacobsen opp et værhardt drama på karrig jord."
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

"(...) sidene er fullspekket av lun humor, liketil personskildring og overraskende hendelser. Alt pakket inn i et fortettet, poetisk og fabulerende billedspråk som skulle få meg til å ønske at boka aldri måtte ta slutt."
Bente Milde, Brønnøysunds Avis

"Roy Jacobsen hevder seg i mesterklassen og det vil være rart om De usynlige ikke blir å finne på nominasjonslista til Nordisk Råds litteraturpris. Etter denne romanen er ikke de små menneskene lenger usynlige. Kystbefolkningen har fått et nytt monument."
Aslak Thorsen, Varden

"En utkantskildring av de sjeldne...Utstyrt med en leken og subtilt skiftende allvitende fortellerstemme, svever Jacobsen inn og ut av de ulike familiemedlemmene og gir hver især et dirrende sterkt nærvær i teksten.(...)Roy Jacobsens nye roman er ganske enkelt skjønnlitteratur av høy klasse."
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

"Roy Jacobsen viser med denne romanen hvilken språklig finstemt forfatter han er.(...) De usynlige er blitt nok et svært synlig bevis på Roy Jacobsens solide frontplassering i norsk litteratur."
Turid Larsen, Dagsavisen

"De usynlige er rett og slett ei uvanleg fengslande og viktig bok."
Marta Norheim, NRK P2

"Ute på helgelandskysten viser Roy Jacobsen stor poesi i det enkle.(...)Mellom berg og båre, gråstein og grøne enger finn djerve øybuar utkoma, det er Markens Grøde i havgapet, med stor poesi i det enkle, som ein einsleg vêr i holmgang med driftene sine, isolert på ein holme, eller stormen som brått gjer alt strev til fånyttes. (...)Boka er kort og godt framifrå.
Odd W. Surèn, Dag og tid

"I De usynlige viser Roy Jacobsen hvorfor han er en av våre viktigste forfattere.(...) Jeg leser nå om snø som faller, og nyter hvert et ord. Dette er sjelden vare, for jeg er en leser som kan dø av den kjedsomheten som slike skildringer vekker i meg. Skildringene ligner ikke på Hamsuns, det er ikke snakk om kopiering, men hos begge aner vi det inntrykket naturen har gjort på dem, som forfattere. (...)Dette er en suveren roman. Presisjonsnivået er frydefullt, språket er poetisk. Roy Jacobsen holder koken. Han har blikket og evnene til å formidle sannheten om mennesket. Resultatet blir stor kunst." 
Eskil Skjeldal, Vårt land

Til toppen

Bøker i serien