Den fantastiske poteten (Innbundet)

en kulturhistorie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 414
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
Originaltittel: Den fantastiske poteten
ISBN/EAN: 9788281044760
Kategori: Mat og drikke
Omtale Den fantastiske poteten
Poteten - en vekst for fremtiden, kortreist og bærekraftig, og faktisk er det ikke den du blir feit av!
Poteten har vært en uvurderlig del av menneskehetens kulturhistorie og nærings-grunnlag i over 10 000 år. Den er allsidig, robust, tilpasningsdyktig, mettende og velsmakende. Forfatter Marianne Berg har trålet historiebøker og mange land på jakt etter potetens hemmeligheter. Hun har snakket med potetprodusenter, potetforskere, historikere, arkeologer og potetspisere i flere store potetnasjoner. I denne boka deler hun kunnskapen og erfaringene deres med oss, og også sin egen lidenskap for poteten.

Forfatter gir leseren potetens historie fra mennesket begynte å sanke og utnytte villpoteten i Sør-Amerika for over 10 000 år siden, hun forteller om utbredelsen i resten av verden, om planteforedling, og også om potetproduksjon med mange sorter på middagsbordet og i chipsposen. Det aller siste i potetens historie er å forsøke å få poteten til Mars. Her presenteres en fortelling som både er samtidsrelevant og personlig, med vakre bilder fra alle verdenshjørner, innføring i potetdyrking, et utvalg oppskrifter og også et helt kapittel med akevitthistorie.

Marianne Berg (f. 1956) er agronom fra Hvam Landbruksskole (1976), og har en bachelorgrad i religionshistorie fra UiO (2005). Hun har jobbet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo.

Til toppen