Den glemte armé (Heftet)

I skyggen av hjemmefronten

Forfatter:

Svein Sæter (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 610
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Den glömda armén
Oversatt av: Sæter, Svein
ISBN/EAN: 9788204153128
Kategori: Historie
Omtale Den glemte armé

Denne kritikerroste historieboka avdekker nye sider ved den omdiskuterte svenske nøytralitetspolitikken under andre verdenskrig. I ly av nøytraliteten tillot den svenske regjering og militærledelse at det ble vervet en motstandsarmé på svensk side av grensen – de såkalte polititroppene. Blant de 15 000 som ble vervet, var blant andre Erik Bye, senere utenriksminister Svenn Stray og riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen. Etter krigen ble polititroppene glemt. Hvorfor?

«De havnet i bakgrunnen for heltene i hjemmefronten, der mange hadde ofret liv og lemmer i kampen mot okkupantene. Hjemmefronten har – med all mulig rett – et eget museum på Akershus festning i Oslo. Men er polititroppene ikke mer verdt enn de tre glassmontrene som finnes i Forsvarsmuseet på festningen?»

Den glemte armé ble en stor suksess da den kom ut i Sverige. Den norske oversettelsen inneholder mye nytt stoff med relevans for norske lesere, og gir innblikk i et glemt kapittel i det særegne forholdet mellom Norge og Sverige under andre verdenskrig.

Til toppen