Den lengste reisen (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Longest Ride
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202437398
Kategori: Romaner
Omtale Den lengste reisen

Størst av alt er kjærligheten

Ira og Ruth, Sophia og Luke. To par som har lite til felles både når det gjelder alder og erfaringer. Likevel kommer deres veier til å krysses på et overraskende vis.

Ira Levinson er i trøbbel. Han er 91 år og har kjørt av veien. Nå sitter han innesperret i bilen, uten mulighet til å varsle noen. Ute er det iskaldt og han er så hardt skadet at det er så vidt han greier å holde seg ved bevissthet. Men så oppdager han at det sitter noen ved siden av ham: kona Ruth, som døde for ni år siden. Hun formaner ham om at han må forsøke å holde ut, og for å holde motet hans oppe, gjenforteller hun historier fra livet deres sammen. Hvordan de møttes, kunstsamlingen de har bygd opp sammen, de dystre årene under andre verdenskrig, men mest om den store kjærligheten de fikk oppleve sammen gjennom 55 år.

Lukes hemmelighet
Et stykke unna, på en lokal rodeo, er Sophias liv i ferd med å endre seg når hun møter den unge cowboyen Luke. Gjennom ham blir Sophia kjent med en totalt fremmed verden, der evnen til å overleve preger hverdagen. Selv har hun levd et privilegert liv som student på et kunstcollege. Når hun og Luke blir forelsket, må Sophia forandre fremtidplanene sine. Mens Luke bærer på en hemmelighet som setter forholdet deres på en hard prøve.

Den store kjærligheten
Det er Sophia og Luke som finner den hardt skadde Ira og får ham fraktet til sykehuset. Men han er svært alvorlig skadet, og det er ingenting legene kan gjøre for å redde livet hans. Sophia sitter ved sykesengen til Ira og ser hvordan livet hans er i ferd med å ebbe ut da han tar frem et  brev og gir det til Sophia og ber henne lese det. Han har betraktet det unge paret og ønsker at de skal få oppleve den store kjærligheten slik han og hans kjære Ruth gjorde.

Ingen himmel uten deg
Brevet avsluttes med denne setningen: "For hvis det finnes en himmel, vil vi finne hverandre igjen, for det eksisterer ingen himmel uten deg." Og Sophia skjønner at det er et avskjedsbrev hun holder i hendene, og at Ira er godt forberedt på å forlate denne verden. Han har fred i sinnet fordi han tror på en gjenforening med sin elskede Ruth. Med denne vissheten forlater Sophia og Luke sykehuset og kan endelig reise hjem. Det de ikke vet er at Ira også etter sin død vil krysse deres veier på svært overraskende vis.

Til toppen

Andre utgaver

Den lengste reisen
Bokmål Ebok 2014

Flere bøker av Nicholas Sparks:

Anmeldelser Den lengste reisen

«Du kan alltid stole på at Nicholas Sparks greier å trylle frem en fengslende historie.»
- The Boston Globe

«Du vil bli fanget av fortellingen om den gamle mannen og det unge paret.»
- Huffington Post

«Sparks skriver kjærlighetsromaner som gjør leserne mo i knærne.»
- Daily Mirror

«Nicholas Sparks skriver bøker som får deg til å gråte av glede og sorg.»
- Daily Mail

Til toppen

Utdrag

"Ira."
   Først hører jeg det i drømmen, sløret og uten form, en undervannslyd. Det tar et øyeblikk før jeg blir klar over at noen sier navnet mitt. Men det er ikke mulig.
   "Du må våkne, Ira."
   Øyelokkene mine farer opp. I setet ved siden av meg ser jeg Ruth, min kone.
   "Jeg er våken," sier jeg, fortsatt med hodet inn mot rattet. Uten brillene, som forsvant i sammenstøtet, mangler ansiktet hennes klarhet, er som et spøkelse.
   "Du kjørte rett ut av veien."
   Jeg blunker. "En galning tvang meg av veien, og jeg traff en issvull. Hadde ikke refleksene mine vært som på en katt, ville det ha vært enda verre."
   "Du kjørte av veien fordi du er blind som en flaggermus og altfor gammel til å kjøre bil. Hvor mange ganger har jeg fortalt deg at du er en trussel bak rattet?"
   "Det har du aldri sagt."
   "Det burde jeg ha gjort. Du la ikke engang merke til svingen." Hun tier litt. "Du blør."
   Jeg løfter hodet, tørker pannen med den friske hånden og ser at den blir rød. Det er blod på rattet og på instrumentbordet, det er blodkliss overalt. Jeg undres på hvor mye blod jeg har mistet. "Jeg vet det."
   "Armen din er brukket. Og kragebeinet. Og det er noe galt med skulderen din."
   "Jeg vet det," gjentar jeg. Mens jeg blunker, skrur bildet av Ruth seg av og på.
   "Du må komme deg til sykehuset."
   "Helt enig," sier jeg.
   "Jeg er bekymret for deg."
   Jeg puster inn og ut før jeg svarer. Lange åndedrag. "Jeg er også bekymret for meg," sier jeg til slutt.
   Egentlig er ikke Ruth, som er min kone, i bilen hos meg. Jeg er klar over det. Hun døde for ni år siden, den dagen jeg følte at livet mitt bråstoppet. Jeg hadde ropt på henne fra stuen, og da hun ikke svarte, reiste jeg meg fra stolen. Den gangen kunne jeg bevege meg uten rullator, selv om det gikk nokså langsomt, og da jeg kom til soverommet, så jeg henne på gulvet, like ved sengen. Hun lå der på høyre side. Jeg ringte etter ambulanse, og bøyde meg ned ved siden hennes. Så rullet jeg henne over på ryggen og kjente på halsen, men merket ingenting. Jeg la munnen mot hennes og pustet inn og ut, slik jeg hadde sett på TV. Brystet hennes hevet og senket seg, og jeg pustet helt til verden ble svart i kantene. Men det kom ingen reaksjon. Jeg kysset henne på munnen og kinnene, og holdt henne tett inntil meg helt til ambulansen kom. Ruth, min kone i mer enn 55 år, var død, og på et blunk var alt jeg hadde elsket, også borte.

Til toppen

Om forfatter Nicholas Sparks

Nicholas Sparks - en ekte romantiker

Nicholas Sparks er alle kvinners drøm. Han er 48 år og far til fem, men ser ut som rene ungdommen i jeans og T-skjorte over den veltrente kroppen. Ikke bare er han høy, mørk og kjekk, han er også en hyggelig mann, full av godt humør og med lassevis av guttaktig sjarm. Dessuten er han verdens mest romantiske mann!

Han vokste opp i en familie med dårlig råd, men med mengder av kjærlighet. På skolen drev han med idrett, men da han skadet seg som 18-åring, la han seg ned og sturet. Til slutt ble moren så lei at hun tok tak i ham og sa: "Du får komme deg opp og gjøre noe!" Nicholas gjespet og utbrøt: "Hva da? Hva kan jeg gjøre?" Moren slo ut med armene og brøt ut med det første som falt henne inn: "Skriv en bok, da vel!" Han tok henne på ordet, men den boken han skrev den sommeren ble aldri utgitt. Likevel sådde det et frø i ham, og mange år senere, da han var lykkelig gift, hadde sin egen familie og en godt betalt jobb, klarte han ikke å bli kvitt tanken på å prøve en gang til. Og det er da eventyret starter: Nicholas Sparks, en helt ukjent forfatter, sender et manus til 25 tilfeldige valgte litterære agenter. En av dem gir positiv respons, og over natten håver herr Sparks inn over én million dollar! Og romanen med tittelen Dagboken selger, og selger, og selger. Den erobrer bestselgerlister og blir liggende der gjennom hele 1996, og ender opp som kassasuksess også som film. "Det som skjedde, er slikt alle forfattere drømmer om, håper på og ber om, men som sjelden skjer," forklarer Nicholas Sparks. Siden er bøker kommet som perler på en snor og har gjort ham til en av Amerikas mest populære forfattere.

Hvorfor er kjærlighetshistoriene dine ofte så triste?
Alle gode kjærlighetshistorier har et element av tragedie i seg. Hvordan hadde Romeo og Julie vært med en lykkelig slutt? Tragedier er vanskelig å skrive, men samtidig er det de historiene som gir mest rom for ettertanke.

Hvor mange ganger har du selv opplevd ekte kjærlighet?
To ganger. Jeg hadde en ungdomskjæreste, og hun er nå en av min kones beste venninner. Og så min kone, selvfølgelig. Allerede dagen etter at jeg traff henne for første gang, sa jeg til henne at vi kom til å gifte oss en dag. Hun hadde så vakre øyne, og jeg visste at hun var kvinnen i mitt liv. Men hun bare lo og ba meg bestille mer å drikke, men se hvem som fikk rett. Vi har nå vært gift i mer enn 20 lykkelige år.

Hva er det mest romantiske noen har gjort for deg?
Når jeg skal ut og reise alene, pleier min kone å legge små lapper og kort i kofferten min uten at jeg vet det. Så når jeg åpner kofferten og skal pakke ut klærne på et fremmed hotell langt hjemmefra, finner jeg kjærlige ord fra henne. Det er hyggelig. Hun er helt fantastisk, og jeg elsker henne.

Hva er det mest romantiske du har gjort?
Min kone hadde tatt med barna på besøk til mine svigerforeldre. De var borte en uke, og det hadde vært fullt kjør hele tiden. På veien hjem var flyet to timer forsinket, og barna ble syke om bord. Det var et lite helvete, og min kone var totalt utslitt. Så da hun kom hjem, tok jeg henne i hånden og leide henne inn på badet der jeg hadde fylt badekaret med varmt vann, tent stearinlys og samlet en stabel blader og magasiner. "Kjære, nå skal du slappe av resten av kvelden. Jeg tar meg av barna, gir dem mat og legger dem." Og så gjorde jeg akkurat det.

Til toppen