Den onde viljen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202288549
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Den onde viljen

Gjør deg klar til et nytt spenningsfylt møte med den sympatiske etterforskeren Konrad Sejer!

De har hengt sammen siden barndommen. Axel, Reilly og Jon. Men på hytteturen forsvinner Jon. Det hevder i hvert fall de to andre. For Konrad Sejer er det noe som skurrer. Hvilken mørk hemmelighet er det de unge mennene bærer på?

Sejer har selvsagt rett. Axel og Reilly vet godt hvor Jon er. Han ligger på bunnen av Dødvannet. Han falt over bord da de var ute og rodde i måneskinnet. Eller kastet han seg ut i vannet med vilje?
   En mer uhyggelig, ladet og dobbelbunnet romanåpning enn denne nattlige roturen på skogstjernet skal vi lete lenge etter. Det gyngende mudderet, det kalde månelyset og båten som glir gjennom det mørke vannet, alt virker illevarslende, men det mest skremmende er likevel den samtalen de unge mennene har før Jon faller.
   Med Den onde viljen har Karin Fossum definitivt begitt seg inn på et av litteraturens store klassiske temaer: skyld, samvittighet, straff og soning. Det er ikke selve forbrytelsen det handler om denne gang. Nå er hun opptatt av å utforske hva som skjer med den som begår forbrytelsen. Og det gjør hun på sin egen, suverene måte: Den onde viljen er en studie i en nifs og skjebnesvanger gruppedynamikk mellom tre barndomskamerater som har noe å skjule.

FORBRYTELSENS PRIS

Hold munn – eller glem framtiden
Noe fryktelig har hendt lenge før den fatale roturen. Men hva? Det var ingen vitner til det som skjedde, og de tre unge mennene lovet hverandre å aldri fortelle noen om hva de hadde vært med på.
   Det er den sterke og kyniske Axel som la press på de andre. Han er den som lykkes av de tre, og han vil nødig gi slipp på Mercedesen og den høye lønnen i reklamebyrået. Hvis de holdt munn, ville alt gå bra, hadde han forklart – og hvis noen snakket, var framtiden ødelagt for dem alle tre.
   Men de to andre har ikke taklet situasjonen like bra. Reilly kommer ikke videre i livet sitt. Samvittigheten nager ham. Han surrer stadig mer i jobben som portør på sykehuset, ruser seg stadig oftere og fordyper seg i illevarslende passasjer i Koranen.
   Jon, den yngste av dem, var skjørere enn de andre to, og for ham ble det for mye. De siste månedene har han tilbrakt på psykiatrisk sykehus. Hytteturen skulle være en hyggelig avveksling for Jon, eller …

Finnes det en ond vilje?
Det tar ikke lang tid før politiet finner Jon i tjernet. Nå er de bare to om å vokte den dystre hemmeligheten, og de begynner å vokte på hverandre. I tillegg får de problemer med å komme opp med en plausibel forklaring på Jons angivelige forsvinning. Sejer og Skarre ser ikke ut til å slå seg til ro med Axels antagelse om at Jon må ha tatt livet av seg fordi han var syk. Politibetjentene skal ikke stille så mange flere spørsmål før Reilly er på sammenbruddets rand.
   Axel beholder roen foreløpig. Han tar med Reilly på besøk til Jons mor og spiller rollen som sørgende venn til fullkommenhet.
   Finnes det en ond vilje? Eller kan tilsynelatende onde handlinger ha en annen forklaring? Hvorvidt det går an å leve med dem, er neste spørsmål. Axel kan kanskje det. For Reilly er det ikke fullt så enkelt. Men hemmeligheten er i hvert fall trygg, mener Reilly. Helt til han mottar et anonymt brev …


Av Tove Valmot

Til toppen

Andre utgaver

Den onde viljen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
Den onde viljen
Bokmål Ebok 2010
Den onde viljen
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Karin Fossum:

Utdrag

Sejer så på dukken han hadde i fanget.
   ”De velger svært forskjellig,” sa hun. ”Noen faller for én spesiell som de alltid går og henter når de kommer inn. Andre tar en ny for hver gang. Noen synes det hele er tåpelig. Den du har i fanget heter Lady Di.”
   ”Så de har navn?”
   ”Nesten alle sammen.”
   Sejer la Lady Di pent fra seg og løftet opp en rosa fløyelsgris med krøll på halen.
   ”La meg gjette,” sa han, ”jentene plukker opp denne.
   ”Ja,” smilte Hanna Wigert. ”Grisen.”
   ”Hva gjorde Jon Moreno?”
   Hun reiste seg fra stolen, grov i haugen og hentet fram en tøydukke med kort, svart hår.
   ”Han pleide å sitte med denne,” sa hun. ”Det er en guttedukke. Vi har bare én guttedukke, og Jon fant fram til den med én gang.”
   Hun holdt den fram mot ham. Den var åpenbart sydd av noen med godt håndlag, øyne og bryn var vakkert brodert med sort, skinnende tråd. Håret var kort og stritt, og dukken hadde på seg en blå overall av dongeristoff.
   ”Hvem har laget dem?” spurte Sejer.
   ”Pasientene,” sa Hanna Wigert. ”På arbeidsstua. Det kommer nye til hvert eneste år, og noen får sin favorittdukke med seg hjem. Andre vil sette noe igjen etter seg når de reiser, slik at vi skal huske dem. Bamsen heter Barney,” sa hun, ”og den med mellomrom mellom tennene heter Kurt.”
   ”Hva med dukken til Jon? Har den noe navn?”
   ”Den heter Kim.”
   ”Kim. Hvorfor det?”
   ”Han sa det til meg at den minnet ham om noen han møtte en gang. Han ville ikke si noe mer om det, og jeg vet ikke om det er viktig heller, men den dukken heter Kim.”

Til toppen

Om forfatter Karin Fossum

Karin Fossum intervjuet av Tove Valmot

Hva hvis det var meg? Hva hvis det var jeg som kunne slippe unna en forbrytelse ved å holde munn? Hva om jeg hadde kjørt ned noen om natten, og visst at jeg kunne stikke av og ingen ville få vite det? Naturligvis vet jeg at jeg ville ha stoppet. Men tenk om jeg IKKE gjorde det.

Karin Fossum har stilt seg slike spørsmål noen ganger mens hun arbeidet med Den onde viljen.
- I fullt alvor! Det er så lett å tro at man er et ålreit menneske. Så lett å dømme andre som har tatt de gale avgjørelsene. Vi kan leve til vi er 90 med en forestilling om at vi, ja, vi har høy moral og visst ville vi ha gjort det rette. Faktum er at de fleste av oss aldri blir satt på slike prøver som disse unge mennene jeg skriver om. Vi blir aldri konfrontert med forestillingene vi har om oss selv. Det tilsynelatende selvfølgelige er ikke så selvfølgelig når det kommer til stykket.

Spørsmålene rundt menneskets skjørhet opptar Karin Fossum.
- Jeg interesserer meg for det skjøre ved menneskene. Hvorfor gjør disse unge mennene som de gjør? Det er noe dypt menneskelig i deres reaksjoner, det er det også interessant å si noe om.
   Står én av dem fram, tar han de andre med i fallet. Familiene også. Her er det også spørsmål om hva slags forpliktelser vi har overfor hverandre.
   Axel er kynisk, men han er også den mest klartseende av de tre. Hvis vi melder oss, kan vi glemme framtiden, sier han. Alle dører slår igjen for resten av livet. Fortjener vi det? spør han. Og det er jo en reell diskusjon, om straffen man får, står i forhold til forbrytelsene man har begått.

Karin Fossum bruker mye tid på å forme sine romanpersoner.
- Etter første gjennomskriving kjenner jeg dem litt, så må jeg begynne på nytt og justere dem. Det er en lang prosess. Romanpersonene må være troverdige, ellers blir ikke folk berørt. Så får spenningen komme i annen rekke. Denne gangen var jeg svært opptatt av å få fram hvor forskjellige de tre mennene er. Jon, den forsiktige og svake, Reilly, søkende og rusa, og den råsterke og kyniske Axel. De har vokst opp sammen og har kjent hverandre bestandig. Og de har fortsatt å henge sammen, til tross for ulikhetene. Selv om det de har vært med på, har ført til at fellesskapet har gått i oppløsning, trenger de fortsatt tilhørigheten.
   DEN ONDE VILJEN er en historie om skyld, samvittighet og soning. Det er en fortelling som mange har skrevet før meg. Jeg ville gjøre det på min måte, men temaet er langt fra uttømt. Det finnes så mange traumer, så mange beveggrunner! Å ja, det kommer nok mer om det i neste bok, avslutter Karin Fossum.


Karin Fossum (f. 1954) debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Vesaas' debutantpris for. Hun har gitt ut bøker i de fleste sjangre, men er kanskje mest kjent for krimserien med Konrad Sejer. Hun har mottatt en rekke høythengende priser, nå sist LA Times Book Award for romanen Elskede Poona.

Til toppen