Den største forbrytelsen (Innbundet)

ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 313
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205470439
Kategori: Historie
Omtale Den største forbrytelsen
En rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.

Oktober 1942. Under en aksjon for å bringe norske jøder i sikkerhet i Sverige blir en norsk politimann drept. Etter den største politiaksjonen i Norge under krigen skriver justisminister Sverre Riisnæs: "No gjør vi det av med.jødene, og detettertrykkelig."

Men historien starter lenge før. På begynnelsen av 1900-tallet bosetter det unge jødiske ekteparet Braude seg på Grünerløkka. De får fire barn. Et annet sted i Oslo vokser Stian Bech jr. opp. Han er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og sliter med å leve opp til farens forventninger. Under krigen skal deres veier krysses.

26. november 1942 står ofre og overgripere ansikt til ansikt. Da føres 532 norske jøder ombord i transportskipet DS Donau. Bare et fåtall skal vende tilbake i live.

Marte Michelet baserer sin fortelling om Holocaust i Norge på moderne forskning og en møysommelig gjennomgang av norske og tyske arkiver. Gjennom historien om familiene Braude og Bech skildres et system som gjorde den største forbrytelsen i norsk historie mulig.

Til toppen

Årets beste sakprosabok!
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Den største forbrytelsen
Bokmål Ebok 2014
Den største forbrytelsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Den største forbrytelsen
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Marte Michelet: