Det fullkomne bedrag (Innbundet)

Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 297
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788243010567
Kategori: Historie
Omtale Det fullkomne bedrag
Birger Sjøberg ledet en av britenes dristigste operasjoner i Norge under andre verdenskrig. Med livet som innsats smuglet Sjøbergs folk inn titalls tonn våpen til Helgelandskysten. Målet var å forberede en alliert landgang i nord, men Winston Churchills storstilte invasjonsplan utviklet seg snart til et narrespill. Prisen måtte lokale motstandsfolk betale. 23 helgelendinger var blant dem som ble henrettet i Majavatn-tragedien.

Først i 1973 kom det fram at Birger Sjøberg egentlig var Nils Berdahl - en svindeltiltalt nordmann som før krigen flyktet til Sverige og utga seg for å være svensk. Men det visste ingen da han i 1943 giftet seg med motstandskvinnen Liv Grannes, som senere skulle bli Jens Chr. Hauges kone. Den mektige Milorglederen og Arbeiderpartipolitikeren var en av flere som dysset ned Sjøbergs forhistorie.

Det fullkomne bedrag kaster lys over et av krigens glemte kapitler og trekker linjer mellom de store og de små aktørene. Var motstandsfolkene i nord kun brikker i de alliertes spill?

Til toppen

Andre utgaver

Det fullkomne bedrag
Bokmål Ebok 2021
Det fullkomne bedrag
Bokmål Heftet 2023