Diego og Frida (Innbundet)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Diego et Frida
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202313050
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Diego og Frida

Revolusjonerende samliv

«Et ekteskap mellom en due og en elefant», ble det sagt da den 22 år gamle Frida Kahlo giftet seg med den 20 år eldre Diego Rivera. Den franske nobelprisvinneren Le Clézio har skrevet en sterk bok om deres revolusjonerende samliv og kunst.

Det handler om den meksikanske maleren Diego Rivera og den meksikanske malerinnen Frida Kahlo. Diego og Frida er en bok om dette berømte paret. Deres forelskelse og samarbeid, ekteskap og konflikter, livsglede og lidelse – og død. Det er en sterk historie.

Den begynner med at den 15 år gamle Frida oppsøker den allerede berømte maleren. Til tross for at han allerede er gift, har hun fortalt sine venner at hun skal gifte seg med denne busemannen, som Le Clézio kaller ham. Det skjer likevel først etter deres andre møte åtte år senere. De utgjør et umake par. Diego er over tyve år eldre enn Frida. Han er stor og tykk, og blant venner kalles han kvinne-eteren. Hun er vever og invalidisert etter en trafikkulykke. Det som binder dem sammen, er deres felles ønske om å revolusjonere kunsten og livet.

Le Clézio finner kilden til deres uvanlige og ville livsstil i deres indianske bakgrunn. Diego ble født av foreldre med europeisk bakgrunn, men hans amme var indianer. Frida ble født av indianske foreldre – og gjennom hele boken viser Le Clézio hvordan det indianske preget deres liv, samliv og deres kunst, som ifølge forfatteren rommer en form for skjønnhet og lidelse vi europeere har vanskelig for å forstå.

Diego og Frida er derfor også en bok om Le Clézios orientering mot mennesker utenfor den vestlige kulturen og viser hans evne som forfatter til å skildre og reflektere over alle dem som opplever verden på en annen måte enn oss – europeere.

Til toppen

Flere bøker av Jean-Marie Gustave Le Clézio:

Om forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio

J.M.G. Le Clézio (f. 1940) har siden debuten i 1963 skrevet over 40 romaner, essays, reiseskildringer og barnebøker. Han er en av Frankrikes mest leste forfattere. I 2008 fikk han Nobelprisen i litteratur. Samme år utkom tre av hans bøker på norsk: Syndfloden, Den materielle ekstase og debutromanen Rapport om Adam.

Til toppen