Djevelkysset (Innbundet)

kriminalroman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 409
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203352119
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Djevelkysset

Et dobbeltliv med mange hemmeligheter

Vivian Glenne jobber på det lokale renseriet, er samboer med en taxisjåfør og har tre sønner. En kveld går hun ut i skogholtet bak rekkehusbebyggelsen med en spade. Hun kommer ikke tilbake i live. Det skal vise seg at Vivian har levd et dobbeltliv med mange hemmeligheter. Hennes femtenårige sønn, Dan, og vennen hans Jonas setter i gang etterforskning av saken. Og det mangler ikke mistenkte.

Naboene Birgit og Frank Willmann har noe å skjule. Vivians eksmann har kommet med gjentatte trusler, og så er det den ukjente mannen i BMWen som skjelte ut Vivian samme dag som hun ble drept. Idet guttene bestemmer seg for hvem de tror er den skyldige, tar saken en farlig vending ...

Farlige relasjoner
Unni Lindell har vært krimforfatter i over femten år. For hver bok blir hun mer dreven, mer stilsikker. I Djevelkysset leverer hun en historie med et så forrykende tempo at det er umulig å legge boken fra seg. Fra åpningen der Vivian Glenne blir funnet drept og den spede etterforskningen tar til, tar plottet plutselig en uventet vending, og så er vi i gang. Uhygge i nære familierelasjoner, klaustrofobiske naboskap og hemmelige forhold trekkes frem i lyset og setter fokus på både det sårbare og det farlige. Cato Isaksen og hans ustabile kollega Marian Dahle står overfor en ny vanskelig sak. Og alt tyder på at hvis den ikke blir løst raskt, vil flere miste livet ...

Indre demoner
Marian Dahle ble introdusert i romanen Honningfellen som kom for fem år siden. Hun er et fargerikt innslag som tar stadig større plass i bøkene, til stor glede for oss lesere. I bokens åpningsscene forsøker Marian å ta grep om sine indre demoner, hun følges av en angst for at hun er mer lik gjerningsmennene hun jakter på enn hun selv vil innrømme. Forholdet hennes til sjefen blir stadig mer problematisk, og hun gjør det ikke enkelt for seg selv. Likevel er det Marian, og ikke minst hennes trofaste følgesvenn bokseren Birka, som vi heier på fra første side. Og idet vi har bladd om den siste og kan puste ut etter en heftig avslutning, er du ikke i tvil: Unni Lindell er Norges krimdronning nummer én!

 

Suveren krimunderholder. - Dagsavisen

God underholdning.- VG

Djevelsk dyktig uhygge. - Fædrelandsvennen (Terningkast 5)

Intens spenning…også litterært sett tilhører [Unni Lindell] det øverste sjiktet i norsk krim. - Dagbladet

Unni Lindells nye krim er solide saker. Intens spenning rett utenfor stuevinduet.
- Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Til toppen

På alle vis en djevelsk dyktig utført roman om uhygge i nære familierelasjoner, klamme naboforhold og dystre hemmeligheter.
Knut Holt, Fædrelandsvennen

Andre utgaver

Djevelkysset
Bokmål Ebok 2012
Djevelkysset
Bokmål Heftet 2016
Djevelkysset
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012

Flere bøker av Unni Lindell:

Utdrag

Rita Glenne dro hånden gjennom det korte håret og snakket til dem med en opphisset sorg i stemmen. Hun satt på en kjøkkenstol, trakk den hvite blusen sammen over brystet og så vekselsvis på Cato Isaksen og Roger Høibakk. "Så rotete det er her. Jeg har alltid sagt at noe kom til å skje med søsteren min. Tårene flommet fra de store øynene. Jeg må hjelpe til med barna. Jeg er barnepleier. Hvor er Roy og barna?" Rita Glenne så på etterforskerne og bikket ansiktet opp mot taket, for at tårene skulle holde seg inni øynene. 
   "Han dro for å levere ungene i barnehagen, så fikk han tillatelse til å dra nedom moren sin for å fortelle det," sa Cato Isaksen.
   "Hva med Dans far?"
   "Jeg forsøkte å ringe ham i sted, men han tar ikke mobilen. Det kommer bare opp et svar om at han er på et sted uten dekning. Dan vil ikke konfirmere seg på grunn av Colin. Han orker ikke tanken på familieselskap, stakkars. Dan er en gutt jeg har forsøkt å følge opp, og nå har jeg plutselig de to andre jeg også må ta meg av."
   "På hvilken måte har du forsøkt å følge ham opp?"
   "Jeg jobber på barneavdelingen på Ullevål. Ikke at jeg har gjort så mye. Dan har alltid hatt det vanskelig på skolen. Han har tungt for å lære. Han fløy på en av lærerne i vår. Det har vært for mange vanskelige ting for ham, men han er en god gutt."
   Dan sto øverst i trappa. En støvdott klebet seg til sokkene hans. Bare tante Rita kunne holde den helvetes kjeften sin. Han skulle stikke nå. Gå til bensinstasjonen og ringe Jonas på veien. Den forbanna mannen i bilen i går! Og alt det pisset moren hadde lirt av seg. Men nå var hun død. Han knyttet nevene opp og igjen. Farens nye kjæreste, Henny Marie hadde ringt flere ganger og sagt at faren ikke drakk mer. Senest i forrige uke. Henny Marie var en bra dame. Men hvor var faren nå? Utenfor hørte han lyden av en ny politibil. Motoren pulserte i fri et øyeblikk, så ble den satt i revers og bilen rygget.
   Rita Glenne samlet sammen de skitne tallerkenene på bordet. "Da Vivian var fjorten, tok moren henne på fersken med en mann på tretti. Det ble en sabla huskestue. Det verste er at eldre menn alltid har trigget henne. Vivian var i sitt ess når hun var ute på byen. Alle typer menn ble tiltrukket av henne. Roy ville at hun skulle holde seg hjemme. Noen ganger hentet han henne, kom trampende inn på utesteder i taxiuniform og greier. Han var sjalu. Jeg aner ikke hvem som kan ha drept henne. Jeg er redd det kan være en mann hun har truffet bak ryggen på Roy. Gud vet, om Colin egentlig er Dans far. For å si det rett ut, dere burde dna-teste ungene hennes."
   Helvete faens, jævla møkkakjerring! Dan fikk den følelsen igjen nå, følelsen av at han ville skjære i noe. Med glass. Det var som å falle inn i et sort hull, ingen grenser. Plutselig kom han på den gangen i vinter. De hadde sittet inne i veksthuset og tatt en øl. De drakk ikke ofte, var uansett ikke in blant klassekameratene, så det var ikke noe poeng. Da de kom ut etterpå var himmelen kulllsort. Jonas hadde fått øye på lysringen rundt månen og sagt: Det der betyr ulykke. Noe kommer til å hende, Dan. Og nå hadde det hendt. Han sa mye rart, Jonas, kunne alt, var en uinntagelig mur av visdom. Jonas måtte hjelpe ham nå. De måtte jakte i virkeligheten, sånn som de hadde snakket om så ofte. Tiden var kommet! De måtte finne jævelen i den røde genseren!

Til toppen

Om forfatter Unni Lindell

Unni Lindell

JEG VIL BARE HA FRED!

Unni Lindells bøker tar gjerne utgangspunkt i det hverdagslige og nære, men under overflaten ligger alltid uhyggen på lur. Bak fasadene i små, idylliske rekkehusleiligheter kan de mørkeste hemmeligheter skjule seg ...

- Det er sårbart og farlig å være menneske. Ingen kan se utenpå folk hvem de egentlig er. Mennesker kan endre seg i møtet med hverandre, både positivt og negativt. Selv en morder kan være en sart sjel. Eller ikke! Det er svært tynne vegger mellom IDYLL og KATASTROFE. Ting man gjør eller ikke gjør kan få følger. I denne boken har flere av de involverte noe å skjule, og i relasjon til hverandre kan mistanker og feiltolkninger få følger, røper Unni om sin nyeste roman, Djevelkysset.  

- Da du jobbet med romanen Sukkerdøden, skrev du deg nærmest syk. Hvordan har skriveprosessen vært denne gangen?
- Skriveprosessen har som alltid vært forferdelig. Når jeg har levert manus, tar det uker å komme seg på beina igjen. Det er sikkert noe jeg ikke burde si, for mange tror det er romantisk og behagelig å skrive. Fra jeg setter den første setningen på "papiret" er jeg inne i en disharmonisk stemning og en stressfølelse som gjør at jeg bare vil bli ferdig! Siden skriveprosessen pågår i ganske mange måneder, er dette veldig vanskelig. Mannen min og jeg bor fra hverandre de siste månedene før boken er ferdig. Det er for min skyld, og for hans. Jeg klarer ikke at noen snakker til meg når jeg er konsentrert, og ikke opptatt av spising og soving og sosiale settinger. JEG VIL BARE HA FRED! Og mannen min slipper en halvgal overfokusert stressdame som sier hysj når han snakker til meg, fordi jeg akkurat da kom på en viktig ting. Jeg har flyttet hjem igjen nå og vi har hyggelige middager og snakker i timesvis. Vi har jo ikke "sett" hverandre på lenge. Det koster meg mye å få til en bok. Noen ganger lurer jeg på om jeg orker dette en gang til. Men det er stas når boken kommer ut. Veldig stas. Jeg går for den følelsen!

- Hvordan fikk du idéen til plottet i Djevelkysset
-
Som alltid kan det være en helt hverdagslig ting jeg ser eller hører om. Tett rekkehusmiljø har jeg selv bodd i. Små skoger har jeg aldri likt. Relasjoner mellom naboer og forhold mellom ektefeller er også spennende. Hvem er de egentlig? Forholdet mellom femtenåringene Dan og Jonas er både sterkt og sårbart. Jeg har sønner selv og har brukt noe av egne erfaringer. Overmodige guttunger kan sette seg selv i farlige situasjoner. Renseriet har jeg alltid ønsket meg som kulisse, noe med lukten og klærne på stativene. Noe overrent og hvitt og sterilt liksom. Menn som er medlem i Frimurerlosjen har jeg alltid syntes er litt creepy. Boken slutter 22. juli klokken 15.24. Da er saken løst og Cato Isaksen tror at han skal på ferie.

- Beskriv forholdet mellom Cato Isaksen og Marian Dahle for oss? 
- Marian og Cato elsker å hate hverandre. De er egentlig veldig like og ønsker begge å holde sin posisjon. Marian er noe ustabil. Fortiden hennes er ikke bearbeidet. I denne boken drikker hun litt for mye og søker profesjonell hjelp, men så dukker saken opp og hun må avbryte dette. Cato liker henne egentlig veldig godt, og han forsøker på alle måter å hjelpe henne og komme henne nær. Nesten for nær! I neste bok blir Marian med i en spesialgruppe. Jeg har tittelen klar, og boken skal handle om kvinner som må gå under jorda og leve på skjult adresse. Det skjer noe grøssende grusomt, og mot slutten blir hele historien snudd helt rundt. Men først skal jeg leve litt. Det er to år til neste bok. Stakkars mannen min, han gruer seg allerede. Ikke si til ham at jeg har fått en ny ide!

Unni Lindell intervjuet av Cathrine Gram


Unni Lindell, f. 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og har solgt nærmere 2 millioner eksemplarer bare i Norge. Unni Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap.

Til toppen