Kong Leopolds arv (Heftet)

en beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika

Forfatter:

Mie Hidle (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 409
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
Originaltittel: King Leopold's ghost
Oversatt av: Hidle, Mie
ISBN/EAN: 9788253027685
Kategori: Historie
Omtale Kong Leopolds arv

Kongo var belgiske kong Leopolds personlige eiendom

Konflikter, utplyndring og lidelser er ikke noe nytt for befolkningen i Kongo. Dette er Afrikas 3. største land med ufattelige rikdommer, som mange har forsøkt å sikre seg gjennom århundrene. Den aller verste epoken var antagelig det belgiske kolonistyret på slutten av 1800-tallet. Kong Leopold II sikret seg landet som sin personlige eiendom og stod for det mest bestialske folkemord verden hadde sett inntil da. I 1908 måtte Leopold, etter sterke internasjonale protester, overlate kolonien til den belgiske stat.

I 1880-årene, da de europeiske supermakter delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Han røvet landet for dets gummi og elfenben, brutaliserte befolkningen, og sist men ikke minst utryddet han 10 millioner av Kongos innbyggere, hele tiden mens han durkdrevent rendyrket sitt omdømme som den store humanist. Heltemodige forsøk på å avsløre disse forbrytelser førte omsider til den første menneskerettighetsbevegelsen i det tyvende århundre, med ulike deltakere fra Mark Twain til erkebiskopen av Canterbury.

Kong Leopolds arv er beretningen om en stormannsgalskap av kolossale dimensjoner, om en mann like slu, sjarmerende og ond som en av Shakespeares store skurker. Dette er også et dypt bevegende portrett av dem som bekjempet Kong Leopold II: Noen få tapre misjonærer, omreisende og unge idealister som reiste til Afrika for å arbeide eller søke eventyr og helt uforvarende fant seg selv som vitne til et folkemord.

Til toppen