Skyld (Innbundet)

en europeisk reise i nazi-Tysklands skygge

Forfatter:

Egil Fredheim (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 206
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
Originaltittel: Skyldig till skuld
Oversatt av: Fredheim, Egil
ISBN/EAN: 9788243005235
Kategori: Historie
Omtale Skyld

Søkelys på krigens tapere

Den mye omtalte boken "Skyld" av den svenske historikeren og journalisten Henrik Arnstad er nå kommet på norsk. Dette er utvilsomt en av de mest interessante bøkene vi i Historieklubben har lest i år.

Etter andre verdenskrig lå Europa i ruiner – både fysisk og moralsk. Verst var situasjonen for de landene som hadde valgt å samarbeide med nazistene, de såkalte aksemaktene. I denne boken besøker Arnstad stedene som ennå ikke har tatt et oppgjør med fortiden, og de landene som ble hardest rammet. Vi reiser til det eneste demokratiet som frivillig sloss for Hitler, nemlig Finland. Til offermytenes Italia og Østerrike. Vi gjør nedslag i Sovjetunionen, Japan – og til og med i det nøytrale Sverige. Og selvsagt besøker vi også Tyskland, den europeiske skyldens hjerte.
Henrik Arnstad skriver meget godt og setter et nærgående søkelys på de tapende parter i andre verdenskrig. Tyskland er én ting – her har landet påtatt seg skylden og påtvunget sine borgere en aktiv bearbeiding av krigsminnene. I boken møter vi blant annet Heinrich Himmlers grandniese som har måttet ta et oppgjør med sin egen familiehistorie. Få tyskere er vel i dag stolte av å ha hatt nazister i slekten. Annerledes kan dette arte seg i Italia, som aldri ble syndebukk i samme grad, og hvor fascister fremdeles kan opptre i parlamentet. De landene som får ”gjennomgå” mest i boken er likevel Østerrike, som ennå ikke har vedkjent seg nazitiden, og Finland, som aktivt gikk inn i krigen på tyskerne side. Interessant for oss er det også å lese svenske Arnstads vurdering av sitt eget lands rolle under krigen. 


” Det er kanskje den viktigste debattboken denne høsten. Den er glimrende skrevet, den er nærgående, ikke bare for det tidligere «herrefolket», men også for Finland og Italia.” Jens Vetland, Fædrelandsvennen

Til toppen