Dråpen som gjør livstreet grønt (Innbundet)

samtale med ukrainske tekster

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 81
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203395239
Kategori: Noveller, lyrikk og drama
Omtale Dråpen som gjør livstreet grønt
De siste fem årene har Erling Kittelsen hatt fire opphold i Ukraina. I samtaler med professor Yurii Mosenkis og forskeren Nazarlii Nazarov har han fått innblikk i den eldste poesien i Ukraina. Siden har han i samarbeid med Nazarov gjendiktet denne poesien, som går i dialog med våre eldste nordiske kilder.

Bokens dikt, ballader og gamle tekster har alle det til felles at de inneholder et genuint mytisk stoff. Til hvert dikt følger en kommentar som forklarer mytebilder, historikk, sagnfigurer og aktuelle paralleller dikt for dikt.

«Få har som Erling Kittelsen ... skapt et internasjonalt poetisk forfatterskap. Nå er det dypdykk i ukrainsk mytologi han serverer. 52 år etter debuten i 1970, og nesten like mange utgivelser siden, er Erling Kittelsen ute med ei bok jeg fristes til å kalle klassisk Kittelsen ... Resultatet er ei bok på 80 sider. De ukrainske diktene er av ulike typer, her er en rituell sang for vintersolverv, gamle ballader, besvergelser, julesanger, gåter, en bryllupssang og ei vuggevise. Opp mot disse skriver Kittelsen så sine betraktninger og kommentarer ut fra vår tid og vår verdenssituasjon, mot en bakgrunn av hans egen gjennom mange år ervervede kunnskap og innsikt i nettopp gamle myter, religiøse forestillinger og poesiens kraft til å skape innsikt. Her veves ukrainske myter sammen med bibel og kristentro, jødiske forestillinger og norrøn mytologi.»Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Erling Kittelsen og Nazarii Nazar: