Du vet at du vil (Innbundet)

Forfatter:

Hilde Lyng (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 261
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: You know you want this
Oversatt av: Lyng, Hilde
ISBN/EAN: 9788205521452
Kategori: Romaner og Grøsser
Omtale Du vet at du vil
Fantasifulle, mørke noveller om kjønn og makt En ti år gammel jentes bursdagsselskap tar en uhyggelig vending da hun ønsker seg noe slemt mot stemoren sin, en kvinne får sitt høyeste ønske oppfylt da hun ved hjelp av trolldom blir eier av en naken mann. En annen kvinne drømmer om å sette tennene i huden til en søt kollega, og et helt vanlig par som vil prøve en uskyldig sexlek, mister grensene fullstendig av syne.

«Cat person» ("Kattemenneske") er novellen som gikk viralt i kjølvannet av #metoo. New Yorker-novellen ble delt i rekordfart og snakket om i store deler av den litterære verdenen. Kvinne møter mann, de bytter telefonnummer, tekster, flørter og dater. Hun er frastøtt og litt lattermild av den nakne kroppen hans, så hvorfor ender hun til sengs med ham i stedet for bare å gå?

Kristen Roupenian skriver uredd om makt og kjønn. Du vet at du vil er en mørk, festlig og uimotståelig novellesamling om sex, dating og lyster på avveie. 

«Samlingen tar for seg relasjoner mellom mann og kvinne og er satt i vår tid med rekvisitter mange kan kjenne seg igjen i. Roupenians styrke er de skrekkaktige scenarioene hun tegner opp uten tydelige helter, som stadig får en til å tvile på hvem man heier på ... hun har fingeren på pulsen når hun med denne novellesamlingen tematiserer maktstrukturer i nære relasjoner.» Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad«Det jeg liker best med disse novellene er at de er både smarte (og morsomme!), men ikke minst fysiske. De kryper under huden, trekker i kroppen.» Carline Tromp, Klassekampen«Å lese disse novellene er som å være vitne til det litt bedrøvelige vorspielet til noe som fort kunne utartet. Dermed blir det opp til leseren å forestille seg hva som skjer når punktum er satt. ... overføringsverdien til den virkelige verden anno 2019 ikke til å overse. ... ingen kan ta fra Kristen Roupenian at hun var på rett sted til rett tid, og traff tidsånden.» Knut Hoem, NRK«... Underholdende og frisk ... Roupenians styrke er hennes mørke humor og nihilistiske syn på menneskelig adferd straks begjæret har bitt seg fast. Distansen fra begjær til avsky er hennes yndlingsdistanse.» Mari Grydeland, Aftenposten«Urovekkende, minneverdig og på en syk måte veldig, veldig morsom.» Kirkus Reviews«Enda så ulike Roupenians fortellinger er, kommer de alle sammen helt tydelig fra den samme hjernen - en sånn hjerne som føles helt utenom-det-vanlige briljant samtidig som den ser ting med et skråblikk ... Det spesielle med 'Cat Person' og resten av novellene i denne samlingen er forfatterens mesterlige kontroll over språket, karakterene og historiene ... så upretensiøst og tilgjengelig fortalt at det føles sant.» The New York Times«... oppsiktsvekkende innsikt i de skjulte - og ofte ubehagelige - sannhetene om moderne relasjoner ... En lovende debut.» Publishers Weekly«'Cat Person' beskriver treffende hvor vi befinner oss akkurat nå i debatten om makt- og styrkeforholdet mellom menn og kvinner.» Der Freitag«'Cat Person' er en historie fra #metoo-debattens gråsone. Den viser hvordan kommunikasjonen mellom kjønnene i det tjueførste århundret kan gå i oppløsning når de som befinner seg bak skjermene, er de samme som i førdigitale tider.» Frankfurter Allgemeine Zeitung«Hvis du tror du vet hva slags samling dette er, tar du feil. Disse historiene er skarpe og forskrudde, mørke og rare, nådeløse og fullstendig koko. Jeg liker dem så godt!» Carmen Maria Machado, forfatter av Her Body and Other Parties«De tolv nærmest fysiske historiene i boka spenner fra ubehagelige til virkelig skremmende og handler ofte - men ikke alltid - om de brutale motsetningene i det å være kvinne ...» Kirkus Reviews 

Til toppen

Andre utgaver

Du vet at du vil
Bokmål Ebok 2019