Edmund Burke (Innbundet)

konservatismens profet

Forfatter:

Lars Nygaard (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 264
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Edmund Burke
Oversatt av: Nygaard, Lars
ISBN/EAN: 9788282655170
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Edmund Burke
Hysteriker med forfølgelsesvanvidd, reaksjonær parlamentariker eller profetisk intellektuell? Irsk-engelske Edmund Burke var en ledende politisk tenker på 1700-tallet, og regnes som konservatismens far. Men Burkes verker er motsetningsfylte og vanskelige å forstå - og ofte brukes og siteres han upresist.

I Edmund Burke. Konservatismens profet tar professor Claus Bryld grep om Burkes komplekse forfatterskap for å forstå hvordan Burke kunne tordne imot demokrati og rasjonalisme, men samtidig tale for religiøs toleranse og bekymre seg for minoriteter. Burke presenteres i lys av sin egen brytningsfulle samtid. Sentralt i boken står hans voldsomme oppgjør med den franske revolusjonen og den på følgende epokegjørende debatten om menneskerettigheter, som han førte med Thomas Paine.

Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse, og analysen trekkes derfor helt opp til i dag, hvor Burkes filosofi er blitt brukt til å legitimere vidt forskjellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blairs. Dette er den første biografien på norsk om konservatismens profet.

Til toppen