Eksenter (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 224
Forlag: Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: Eksenter
ISBN/EAN: 9788275477437
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Eksenter
I tidligere tider var det konger og geistlige som tok initiativ til kunsten og sørget for at den fant et rom i kirken eller i slottssalene. Ideen om en fri kunst, en kunst som skulle oppdra individet og bygge samfunnet, er en relativt moderne tanke. Men hvor finnes egentlig denne frie, engasjerte og samfunnsbyggende kunsten i dag?

Denne boka er en undersøkelse av kunstprosjekter som er igangsatt av billedkunstnere i Norge, prosjekter som beveger seg ut over egen kunstproduksjon, og som er forankret i lokalsamfunnet der de utvikles. Felles for mange av dem er at de bygger på ideer andre ville forkastet som for omfangsrike, for lite lønnsomme eller altfor tidkrevende.

Eksenter tar for seg en bred vifte av prosjekter, fra Bomuldsfabriken i sør (Arendal) og helt opp til Barents-konseptet Pikene på Broen i Finnmark. Det handler om nedlagte fabrikkbygninger o.a. som finner nytt innovativt liv gjennom ideen til «kunstnerentreprenøren»; en betegnelse på en type som ikke selv nødvendigvis er skapende kunstner, men som kjennetegnes ved sitt engasjement og sin energi for å drive ting fram - en energi som ofte gir langt mer tilbake til fellesskapet enn det felleskapet legger inn av midler på kunstfeltet.

Bokens tittel spiller på et begrep fra astronomien: Eksenter beskriver et fenomen der eksempelvis et himmellegeme beveger seg asymmetrisk til sitt omkringliggende system, oppfører seg utypisk der øvrige objekter trekker mot et sentrum etc. Ordet eksentrisk bruker vi gjerne om personer som går sine egne veier eller oppfører seg litt annerledes. Denne boken er således en hyllest til de som skaper mening og vekst utenfor normalrammenes sentrum.

Til toppen