Elitesoldat (Innbundet)

i krig på fremmed jord

Forfatter:

Thomas Rathsack (Illustratør) Morten Gaustad (Oversetter) Kurt Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 302
Illustratør: Rathsack, Thomas
Forlag: Vigmostad Bjørke
Språk: Bokmål
Originaltittel: Jæger
Oversatt av: Gaustad, Morten og Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788241906367
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Elitesoldat

Kritikerrost action fra virkeligheten

"Beretningen til en av soldatene i de danske spesialstyrkene har utløst strafferettslig oppgjør, skandale og den danske forsvarssjefens avgang. Den er i tillegg svært leseverdig." ULF ANDENÆS, AFTENPOSTEN

 

«Jeg er allerede gjennomvåt av svette. Det blir en hard natt.
Hard som inn i helvete, for nå bærer det oppover. Voldsomt oppover. Så mye at det er helt umulig å klare oppturen med bare beina. Jeg sikrer våpenet mitt og slipper det så det henger fritt på brystet i skulderreimen, og jeg kan bruke armer og hender til å løfte og presse mine og ryggsekkens i alt 165 kilo oppover. Jeg finner fotfeste med én støvel om gangen, og mobiliserer all kraft i hvert eneste fiber i beinet mitt. Mine tynne pilothansker er allerede nå opprevet av de skarpe klippekantene.»

Den danske elitesoldaten Thomas Rathsack beretter i denne oppsiktsvekkende boken om livsfarlige oppdrag i Afghanistan og Irak. Han forteller om krigen, usminket og spennende.
Boken har vakt voldsomme reaksjoner i Danmark. Det danske forsvaret forsøkte å få boken stoppet. Forsvarssjefen måtte gå av da det ble kjent at flere i forsvaret var ansvarlig for å ha laget en falsk oversettelse av boken til arabisk i et forsøk på å diskreditere forfatteren og «dokumentere» at Al-Qaida var på jakt etter innholdet. Det danske forlaget og forfatteren er anmeldt til politiet for overtredelse av lov om statens sikkerhet og for brudd på militær taushetsplikt.

Om forfatteren:
Thomas Rathsack (f.1967) var sersjant i Den Kongelige Livgarde fra 1986 og ble i 1990 tatt opp i Jægerkorpset hvor han tjenestegjorde til 1994. Deretter arbeidet han i en årrekke som fotograf inntil han i 2000 ble leder for en mineryddingsorganisasjon i Kaukasus og Afghanistan. Da USA og landets koalisjonsstyrker rykker inn i Afghanistan høsten 2001, melder Thomas Rathsack seg på nytt til tjeneste i Jægerkorpset. Frem til 2008 deltar han i en rekke spesialoperasjoner i Afghanistan og Irak. Han har mottatt den høyeste amerikanske enhetsutmerkelsen, Presidential Unit Citation for deltakelse i Task Force K-BAR i Afghanistan. Han bor og arbeider i dag i København.

Til toppen

Andre utgaver

Elitesoldat
Bokmål Heftet 2010