En delikat sannhet (Innbundet)

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Delicate Truth
Oversatt av: Grinde, Heidi
ISBN/EAN: 9788202409845
Kategori: Krim og spenning
Omtale En delikat sannhet

Skjulte nettverk

Et hemmelig oppdrag i natten. Gibraltar. Mørkkledde kommandosoldater. En terrorist skal «hentes ut». I London sitter ministeren og gir direkte ordre. Men ting er aldri som de ser ut som i John le Carrés verden.
I 2013 er det 50 år siden le Carrés gjennombruddsroman Spionen som kom inn fra kulden ble utgitt. Det var på grunn av denne romanens suksess le Carré forlot MI6 og ble heltidsforfatter. 50 år og en rekke bøker senere kommer han med En delikat sannhet, en tempofylt historie om moralske dilemmaer, personlig skyld, modige handlinger og uventet kjærlighet.

Hemmelige soldater


Kit Probyn har medlemskap i en eksklusiv herreklubb i London. Han er velkledd og godt dannet etter en lang og gjennomsnittlig tjeneste i britisk diplomati. Helt uventet blir han innkalt til et privat møte med den nye, energiske underministeren. Probyn får kodenavn og blir utkommandert på sitt livs første hemmelige oppdrag. Etter en natt i Gibraltar med helikoptre og en usynlig toppterrorist blir Probyn adlet og får avslutte karrieren som ambassadør i Karibia.


Natt på "The Rock"
Men hva skjedde egentlig den natten på «The Rock»? Toby Bell, ministerens unge sekretær, lurer på hvorfor sjefen alltid låser kontordøren og drar på hemmelige møter med skyggemenn i den private sikkerhetsindustrien. Han bestemmer seg for å bryte noen regler for å finne ut hvorfor alle blir tause når han spør om Operasjon Wildlife. Men hva er egentlig lovlig? Hvor går grensene mellom jus, moral og det hemmelige byråkratiets uskrevne regler? Dette er spørsmål som også Sir Kit må stille seg. Han er landsbypensjonist med et mini-gods. Helt til en av soldatene fra den natten dukker opp.

Troverdig spill
Sir Kit, datteren Emily og Toby begynner å lete etter sannheten bak Operasjon Wildlife. Det viktigste spørsmålet er hva de gjør hvis de finner den? John le Carré har gjennom en lang karriere skrevet suggererende og høyst troverdige bøker fra en virkelighet som forsetter å fascinere. Noen kaller den spionbransjen. Men bøkene til le Carré handler mest om det uforutsigbare spillet mellom mennesker som befinner seg midt i noe de kanskje egentlig ikke kan. Her er ord, blikk og undertekst viktigere enn skudd og biljakt. Virkeligheten er flyktig og åpen for tolking, og Whitehalls lange korridorer og endeløse personligheter legger et effektivt lokk over det meste.

"Old chum"
En delikat sannhet er le Carré på sitt beste og mest aktuelle. Han er en mester i å beskrive stemninger og vage samtaler, og med et knapt og presist språk tar han personligheter perfekt på kornet. For oss nordmenn, som er så fascinert av britisk kultur og væremåte, er det ekstra spennende å se hvordan han beskriver enkeltpersoner vi føler vi kjenner og Storbritannias maktkorridorer og skjulte agendaer. Sir Kit, Toby og Emily løper rundt i en forvirrende og hyperaktuell spenningshistorie med terrorister, løgn, undertoner av islamfrykt i Europa, råtnende kolonimakt og en korrupt overklasse som alle sier "old chum" til hverandre. Om det ender bra? Tja. Det kommer an på hvem du spør.

Av: Guttorm Andreassen

 

På sitt beste er John le Carrés spionbøker store sivilisasjonsromaner.
- VG (Terningkast 5)

Til toppen

Andre utgaver

En delikat sannhet
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av John le Carré: