En modig datter (Innbundet)

Forfatter:

Mette I. Gudevold (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Daughter's Courage
Oversatt av: Gudevold, Mette I.
ISBN/EAN: 9788202585242
Kategori: Romaner
Omtale En modig datter

Et spennende, romantisk og dramatisk familiedrama

1929: Den engelske rikmannsdatteren Lucy synes å ha alt. Men livet hennes tar en dramatisk vending når hun gir avkall på sin store kjærlighet, husets gartner, for å gifte seg med en mer «passende» mann.

Med knust hjerte går Lucy om bord i skipet som skal frakte henne over havet til sitt nye hjem i India, hvor ektemann og plantasjeeier James venter. Alt ved India er nytt for henne, fra de eksotiske krydderne og luktene til den intense varmen, de fargerike sariene, og dyrene som vandrer gatelangs. Men størst inntrykk på Lucy gjør møtet med Gowri, den vakre, indiske jenta som vokter over et tempel.

Gowris skjebne

Gowri er en ung jente med store drømmer. Men livet hennes blir snudd på hodet da yngstebroren blir alvorlig syk, og faren finner en statue av gudinnen Yellamma på eiendommen sin. Han tar avgjørelsen om at Gowri skal skjenkes til gudinnen, i håp om å gjøre sønnen frisk igjen. Det innebærer at 14 år gamle Gowri må flytte til et avsidesliggende tempel i skogen, isolert far familie og venner, for å tjene gudinnen resten av sitt liv. Hun må også gi seksuelle tjenester til godsherren som bor på eiendommen.

Valg som endrer liv

Kontinenter og kulturer skiller Lucys og Gowris historier, men livstrådene deres veves sammen på elegant vis i denne sterke fortellingen om tap og sorg, håp og kjærlighet. I nåtid følger vi en annen spennende karakter, Kavya, som gir opp skuespillerkarrieren i Mumbai når forholdet til en mektig filmregissør tar slutt, og flykter hjem til landsbyen hvor hun vokste opp. Her får hun høre om et gammelt tempel som er blitt funnet i nærheten. Hun begynner å nøste opp i historien bak tempelet – den om Lucy og Gowri, og hvilke ofre og valg de tok som forandret livene deres.

Rett til hjertet

I tillegg til mye ytre handling rommer denne historien mange sterke relasjoner – mellom mor og datter, mann og kvinne, og kvinner imellom. Vi får et spennende innblikk i indisk kultur, religion og historie. En modig datter er en uvanlig levende og vakkert fortalt historie. Landskapene fremtrer så tydelige for oss med lukter, smak, lyder og farger. Karakterene er så virkelige at vi føler at de står der, like ved siden av oss. Når de gråter, gråter vi sammen med dem, og vi bærer dem med oss i hjertene våre lenge etter endt lesning.

Vakker og uforglemmelig

Renita d’Silva har skapt en fortelling som er vakker, opprørende og hjerteskjærende på én og samme tid. Lesere verden over forteller også om sterke opplevelser: «Uforglemmelig», «den vakreste boken jeg har lest», «rørende» og «en helt utrolig historie» er noen av ordene de bruker.

Gled deg, dette er fortellerkunst på sitt aller beste!

Til toppen

Andre utgaver

En modig datter
Bokmål Ebok 2019
En modig datter
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
En modig datter
Bokmål Heftet 2019
Anmeldelser En modig datter

«Jeg ble trollbundet av denne boken, og den utløste mange ulike følelser – fra dyp tristhet til smil gjennom tårer. Den var virkelig rørende og gjorde sterkt inntrykk.» 
Fem stjerner, Goodreads

«Dette er historiefortelling på sitt beste. Boken tar deg med til en annen tid og en annen verden, en verden jeg forsvant helt inn i.» 
Fem stjerner, Goodreads

Til toppen

Intervju

– Det er fascinerende hvordan ett valg et impulsivt øyeblikk kan påvirke utallige liv

– Historiene mine starter ofte som bilder i hodet mitt. Med En modig datter drømte jeg om et gammelt, nedslitt og glemt tempel i skogen, forteller suksessforfatter Renita D’Silva.

– Hvorfor hadde dette hellige bygget falt i ruiner? Hvilken historie kunne det fortelle? Hvem hadde tilbedt det? Og hvorfor gjorde de det ikke lenger? spurte hun seg.

Hun bor i England, men vokste opp i en liten indisk landsby, og minnene fra barndommen er en viktig inspirasjon i skrivingen; alle Renita D’Silvas seks romaner har handling fra India. En modig datter er ute på norsk nå, i 2017 kom En mors hemmelighet. Bøkene har fått fantastisk mottakelse, og tilbakemeldingene fra leserne har vært enestående. Men så er det også sterke, usedvanlig vakre fortellinger denne forfatteren serverer oss.

Datteren som ble solgt

Gowri i En modig datter er bare 14 år når foreldrene hennes (i 1924) velger å gi henne bort til gudinnen Yellamma, i håp om å redde den yngste sønnens liv. Gowri flytter inn i et nybygd tempel ved inngangen til jungelen, der hun må bo helt alene og tilbe gudinnen resten av sitt liv. I tillegg må hun stå til tjeneste seksuelt for den lokale landeieren. Med denne jentas triste skjebne tok ideen med tempelet form.

Umulige valg

– Jeg skriver familiesagaer. Historiene mine handler om identitet og hjemfølelse, kjærlighet og tap, religion og fordommer. Karakterene mine er ofte kvinner som står overfor umulige valg, som prøver å gjøre det rette, men som ender opp med å gjøre det stikk motsatte. Det er fascinerende hvordan ett valg gjort av én person i et impulsivt øyeblikk kan forplante seg gjennom generasjoner og påvirke utallige liv, sier D’Silva.

Familiehemmeligheter

Gowri møter etter hvert engelske Lucy, som bærer på sin egen historie med tap og sorg. Lucy tar valget å gifte seg med en mann hun knapt kjenner, og flytter med ham til en kaffeplantasje i India, for å skjule et annet, skandaløst kjærlighetsforhold. Valget – eller feilgrepet – om å gi avkall på sin elskede, må hun leve med resten av livet. Hun må også holde det skjult for sin nye mann, James.

– Det finnes så mange hemmeligheter innad i familier. Alle de hemmelighetene som vi ikke en gang forteller våre nærmeste, fordi vi feilaktig tror at vi kan beskytte andre ved å holde dem skjult, mener D’Silva.

Forfatteren sier at alle bøkene hennes handler om vanlige mennesker i uvanlige situasjoner.

– Men alle historiene er realistiske, og alle kunne skjedd i virkeligheten.

Til toppen