En sannsynlig historie (Innbundet)

Forfatter:

Bodil Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: En sannolik historia
Oversatt av: Engen, Bodil
ISBN/EAN: 9788202341251
Kategori: Romaner
Omtale En sannsynlig historie

Helena får oppfylt en gammel drøm når hun og mannen kjøper en liten gård i Norrland for å drive et hotell. Men ekteskapet knaker i sammenføyningene, og snart er skilsmissen et faktum. Tilbake står Helena med et uferdig hotell, en ødelagt tilværelse og en ulykkelig tenåringsdatter. Finansmannen Anders' karriere har vært fremgangsrik. Men i takt med at pengene har strømmet inn, har tilværelsen blitt stadig mer meningsløs. På en ensom landevei i Norrland utfordrer han skjebnen, lukker øynene, gir gass og tenker at nå får det gå som det går. Han våkner opp på et sykehus. Etter utskrivelsen tar han inn på et lite hotell i en norrlandsk by. Der møter han Helena.  


En HØYST sannsynlig historie

Karin Alvtegen er en mester i å skildre menneskene akkurat slik de er, og det får deg til å sitte klistret til hennes nye roman. Det er så hverdagslig skrevet at du får gåsehud idet du tenker: Slik kunne jeg også følt og handlet.

En sannsynlig historie handler om smerte, sorg, fordommer, drømmer og kjærlighet. Og ikke minst vår evne til å se sannheten i øynene. Det er en roman om å være redd for det ukjente og enhver form for forandring. Men først og fremst er det en roman om å gå videre. En roman vi kjenner oss igjen i. Og det av en forfatter som utvilsomt tror på menneskenes evne til å gjøre opp for seg og begynne på nytt.

Bortkomne sjeler
To bortkomne sjeler treffes tilfeldigvis i en norrlandsk by. Helena har forlatt Stockholm, og driver et lite hotell på den gården der hun opplevde barndommens lykkelige somre. Mannen hennes har reist tilbake til Stockholm, og hun er nyskilt og bitter, med et dårlig forhold til tenåringsdatteren Emelie.
   Anders er mangemillionær, livet er tomt og mangler mening, og han erstatter savnet av nære menneskelige relasjoner med å samle på ting. Han er en gammel gitarist, og drar til Norrland for å kjøpe Lucy, George Harrisons legendariske gitar, som Eric Clapton spilte på i Beatleslåten «While my guitar gently weeps». På vei til Norrland kjører han av veien med vilje, og havner på sykehus. Et par dager senere tar han inn på nærmeste hotell med null lyst til å være sosial. Der treffer han Helena.

Katalysatoren Verner 
Alvtegen har skrevet en historie de fleste vil kjenne seg igjen i. Hovedpersonene er herjet av livet, men originalen Verner er nok den mest spennende personen du møter. Han er katalysatoren som får Anders og Helena til å se at det de fortrenger i sitt eget liv kan gi dem kraft til å bryte med gamle tankemønstre og gå videre. Helenas nærmeste nabo, skvalderkjerringa Anne-Karin, er ensom, og i tillegg rasist og helt uten evne til å fornye seg. Nettopp evnen til å forandre innlærte tanker og livsmønstre er et sentralt tema i romanen. Og Alvtegen er ikke i tvil, løsningen ligger i å slippe andre mennesker inn i livet ditt.

Livet som det er 
Det er synd på menneskene, skrev Strindberg. Kanskje det er derfor vi heier på Anders og Helena med alle deres svakheter. Alvtegens lavintensive, psykologiserende måte å skildre livet slik det er, er rett og slett imponerende. Med en sikker litterær hånd og en usvikelig vilje til å blottlegge det menneskelige får hun deg til å lese En sannsynlig historie raskere enn du har lest noen av hennes psykologiske kriminalromaner. At hun også har beholdt det fortellerdrivet hun er så kjent for, er med på å gjøre En sannsynlig historie til en høyst sannsynlig bestselger.

t sannsynlig bestselger.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

En sannsynlig historie
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
En sannsynlig historie
Bokmål Heftet 2012
En sannsynlig historie
Bokmål Ebok 2012
Utdrag

Det som hendte var nærmest surrealistisk. Uten å registrere hva øynene så fortsatte han å stirre inn i glørne. Den delen som sto ved siden av ham fant tilbudet latterlig, han måtte snu seg bort for å skjule det hånlige smilet. Men den Anders som satt på huk foran peisen, forsto at tilbudet innebar noe annet.
   En måneds utsettelse på frifot fra seg selv. Omgitt av mennesker helt uten oppfatninger om hvordan han burde være.
   "Hva betaler du, da?"
   Den delen som hadde hånledd ble forferdet over spørsmålet.
   Men helvete, Anders, har det klikket for deg?  
   "Så lite som mulig, holdt jeg på å si, men det var neppe det du ville høre."
   "Jeg tar det du byr meg. Det har vært litt snaut en stund." Allerede hjemmevant i forkledningen lød det helt troverdig. Den andre Anders ga opp, og etter et siste foraktelig fnys trakk han seg unna.
   "Mener du alvor?" Hun så glad ut.
   "Bare det ikke er for avansert. Jeg er jo ingen fagmann, men jeg har snekret litt til hjemmebruk." Et og annet bilde hadde han hengt opp, så det var ikke løgn.
   "Det vanskelige er allerede unnagjort. Veggene er på plass, og alle vinduer og dører sitter der de skal. Det blir mest å sparkle og male og legge noen gulv." De ble stående og se på hverandre i forbauselse over denne plutselige vendingen. "Jaha, sånn kan det også gå. Så flaks at jeg gikk ned for å undersøke hva du ville." Hun rakte hånden fram. "Velkommen, da. Helena heter jeg."
   "Anders."
   "Velkommen, Anders."
   De smilte til hverandre før de gikk mot entreen for å slå følge opp trappen. Trinnene beklaget seg under vekten, men nå lød knirkingen annerledes.
   "Når skal jeg begynne i morgen, da?"
   Hun lo. "Bare sov, du, så tar vi det når du våkner. Når man blir ansatt klokken tre om natten, får man sove ut første arbeidsdag på dette hotellet."
   Han dro romnøkkelen opp av bukselommen og stakk den i låsen. Hun gikk videre mot døren med teksten PRIVAT.
   "Da sees vi i morgen."
   "Det gjør vi. God natt."
   Innenfor døren ble han stående. Fortumlet av det som hadde hendt ble han slått av tanken at det kanskje hadde vært noe mer i drikken som hun hadde glemt å nevne.

Til toppen

Om forfatter Karin Alvtegen

Karin Alvtegen, født 1965, er en av Skandinavias mest leste og verdsatte forfattere. Hun er blitt belønnet med en rekke priser, blant andre Glassnøkkelen for den beste skandinaviske kriminalroman. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 30 språk. Hun har tidligere utgitt spenningsromanene Skyld (2002), Savn (2002), Svik (2004), Skam (2006) og Skygge (2008). Nå har hun skiftet sjanger og har skrevet en vakker relasjonsroman.

At hun skulle bli forfatter, prisbelønnet sogar, var aldri i Karin Alvtegens tanker. Hun forteller åpent om hvordan det hele startet. Hun var langt nede, dypt deprimert og med panikkangst. Årsaken til at den tidligere så kjekke og alltid like flinke jenta ble syk, var at storebroren døde. Han omkom i en klatreulykke. I et åpenhjertig intervju med Bok og samfunn forteller Karin Alvtegen om det som skjedde og tiden etterpå. "Da det skjedde, hadde jeg et lite barn og var ni måneder på vei med nummer to. Jeg ville være dyktig, sterk og flink, som alltid. Det gikk i begynnelsen, men etter hvert fikk jeg problemer med å sove, jeg fikk angst og sov bare 2-3 timer per natt. Til slutt brast det for meg, det totale sammenbruddet kom. Jeg var så langt nede som det går an, satt bare inne, orket ikke å gå utenfor døren, ville ikke se noen. Jeg var sykemeldt i et halvt år."

Det føltes skamfullt
"En dag da jeg våknet følte jeg et intenst behov for å skrive. Jeg ringte mannen min og spurte hvordan man setter på datamaskinen. Han forklarte, jeg satte i gang. Jeg skrev hele dagen, om en mann med panikkangst. Jeg skrev inn mine egne opplevelser, og dermed skrev jeg meg også ut av dem. Jeg lot det handle om en mann for å fjerne det hele litt fra meg selv. Det føltes skamfullt, man skal ikke bryte sammen slik jeg gjorde. Jeg skrev hver dag, og på bare noen uker var det blitt en hel bok. Skyld heter den og kom på norsk i 2002." 

Arvelig belastet 
"Mens jeg skrev hadde jeg aldri tenkt at dette skulle bli noe jeg ville utgi. Jeg hadde ikke tenkt at noen andre skulle lese det. Ingen visste at jeg skrev, men jeg hadde alltid visst at jeg kunne skrive. Det å bli forfatter var det andre i familien som hadde hevd på," forteller Karin Alvtegen, og legger til at hennes morfar er bror av Astrid Lindgren. Både morfaren og alle de tre søstrene hans var forfattere.
   "Astrid var forfatteren i vår familie. Da min bok skulle utgis, var hun den første jeg fortalte det til. Hun fikk dessverre aldri lest den, for synet hennes var så dårlig de siste årene. Men jeg fortalte henne hele innholdet."
   Karin forteller om en stor familie med utrolig godt samhold. De møttes ofte i Vimmerby der Astrid Lindgren bodde. Men det faktum at Astrid Lindgren er grandtanten hennes, ble ikke nevnt da hun debuterte. Hverken hun selv eller forlaget ønsket å bruke den berømte slektningen som et ledd i å selge hennes første bok. Den skulle selge seg selv. 

Lysten til å leve
Karin Alvtegen har flere mål når hun skriver. Blant annet vil hun at man skal gi folk en sjanse. At man ikke skal dømme umiddelbart. At det finnes en årsak til at folk er der de er. Kanskje er det ikke engang deres egen skyld. Kanskje er det foreldrene som bør straffes. "Selv er jeg på mange måter glad for å ha gått gjennom min depresjon. Jeg tror man må ha vært så langt nede for å finne frem ting inne i seg. Det er på bunnen man henter opp det som er viktig i livet. Og det er først når man selv har vært der nede man kan skildre andre i samme situasjon og forstå dem. At jeg fant skrivingen, reddet meg. Det å skrive Skyld var det som ga meg tilbake lysten til å leve."

Karin Alvtegen har tidligere utgitt fem bøker på norsk, alle med tittel på ett ord som begynner med bokstaven S.

d som begynner med bokstaven S. Og dette mener pressen om hennes tidligere romaner:

Savn (2002)

"Spennende og troverdig."
Dagbladet

"Betagende thriller."
Bergens Tidende

Skyld (2002)

"Spenning, driv og overraskelser er sammenhengende elementer i denne grøssvekkende studie i uforskyldt brøde og sanseløs ondskap."
Aftenposten

Svik (2004)

"Drivende thriller!"
Aftenposten

"En uhyggelig thriller."
Dagbladet

Skam (2006)

"Tett og velskrevet."
Aftenposten

"Dramatisk innestengt spenning."
Stavanger Aftenblad

Skygge (2008)

"En godstol-krim av godt merke."
Bergens Tidende

"Karin Alvtegen er en ener i svensk krim - med psykologisk uhygge som spesialfelt."
Dagbladet

Til toppen