Entré (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 186
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205535923
Kategori: Romaner
Omtale Entré
Hva er et fullverdig liv? En mor. En sønn. En diagnose. Et sosialpolitisk eksperiment. Entré handler om hvordan en mors kjærlighetsevne blir utfordret når hun ser barnet gjennom de andres blikk; legens, den tilfeldige forbipasserendes, lovverkets. Og om hvordan man elsker et barn som omgivelsene forventer skal bli fjernet før det blir født.  Anmelderne mener: "Romanen har et krevende perspektiv. Også et modig utgangspunkt ettersom fortellingen ifølge forlaget ligger tett på forfatterens eget liv. Gabrielsen innfrir. Hun greier både å balansere det faktiske med refleksjon og å formidle noe som oppleves personlig uten å bli privat."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen "I et kortfattet, stringent språk kommer vi tett inn på morens opplevelser og følelser som rommer alt: endeløs glede over barnet, den dype sorgen og fortvilelsen, angsten og skammen - et helt register er fanget inn i en miniroman som ikke rommer overflatisk sentimentalitet, men dyp menneskelighet."
Finn Stenstad, Tønsberg Blad  "Sårt, vakkert og elegant om de første årene med et barn som kanskje ikke «får passere som et menneske»."
Jan Askeland, Stavanger Aftenblad "I møte med Entré blir jeg nettopp minnet på hvor verdifullt det er når de etablerte posisjonene, som kaldt resonnerende filosof, såret forelder, eller kanskje-jeg-ville-tatt-abort-men-villelikevel-ikke-vært-denne-erfaringen-foruten-grubler, blir erstattet med oppriktig undring, ambivalens og beskrivelser som rommer mer enn opptakten til et argument."
Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet "Det finnes tilsynelatende ingen vei ut i Entré, en fascinerende og foruroligende roman som heller ikke er lett å føle seg ferdig med."
Sindre Andersen, Klassekampen "Men som Entré gir oss et særegent innblikk i, så gjør det noe med deg som forelder når du stadig blir minnet på at det er noe feil med barnet ditt. Det beste med boka er hvor tydelig Gabrielsen får fram hva som skjer i denne situasjonen: Du overtar de andres blikk, og gir slipp på deg selv."
Torgeir Holljen Thon, Vårt Land  "Dette er en bok utenom det vanlige. Først og fremst på grunn av det poetiske språket. Hver setning er ren poesi. Men også på grunn av selve historien - hvor det fortelles om en mors sammensatte opplevelser etter å ha fått et barn med Downs syndrom. Det er utrolig vakkert beskrevet, men også trist og opprørende, og som leser er det umulig å ikke bli berørt. Og klokere også. Anbefales på det sterkeste!"
Frode Thuen "Som Olaug Nilssens Tung tids tale, bidrar Entré med et perspektiv på foreldrerollen som tematiserer samfunnet rundt familien. Gabrielsen fortjener ikke først og fremst skryt for å «sette saken på agendaen» (det er hun ikke den første til å gjøre), men for å løfte tematikken gjennom et litterært språk som inviterer til å stille nye spørsmål."
Anna Serafima S. Kvam, Universitas

Til toppen