Erik og Sofie Werenskiold av Marit Werenskiold (Ebok)
Ebok

Erik og Sofie Werenskiold (Ebok)

Bind 1

Serie: Erik og Sofie Werenskiold 1

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filformat: EPUB3
Forlag: Solum Bokvennen
Språk: Bokmål
Serie: Erik og Sofie Werenskiold
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788256023479
Kategori: Biografier og memoarer , Dokumentar og fakta og Biografier og memoarer
Omtale Erik og Sofie Werenskiold
Erik Werenskiold (1855-1938) er kjent og kjær for sine illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr og Snorres kongesagaer, sine folkelivsbilder fra Telemark og portretter av Ibsen, Bjørnson og Nansen. Hans livsledsager Sofie Werenskiold f. Thomesen (1849-1926) er en av de glemte kvinnelige malere fra gullalderen på 1800-tallet, som i de senere år er trukket frem i lyset og innkjøpt til Nasjonalmuseet.

Vi følger dem fra oppvekst i Kongsvinger og Kragerø til kunstbyen München og metropolen Paris - gjennom arbeid, sykdom, fattigdom og barnedød - frem til Erik blir hedret med Æreslegionen og Grand Prix på Verdensutstillingen i Paris 1889, og Sofie endelig kan glede seg over et nytt barn og skape et eget hjem på gården Solberg i Bærum. Forholdet mellom Erik og Sofie som kunstnere og ektefeller er et av de spørsmål som har ansporet Marit Werenskiold til det store forskningsarbeidet som ligger bak dette rikt illustrerte tobindsverket.

Sammen med Fritz Thaulow og Christian Krohg sto Erik Werenskiold bak Kunstnerstreiken 1881-82, som førte til dannelsen av Statens årlige kunstutstilling (Høstutstillingen) to år etter. Gjennom Sofies søster Fernanda Holst, i dag kjent som sosialisten og feministen Fernanda Nissen og i 1880-årene gift med Dagbladets redaktør, virvles Erik og Sofie inn i sentrum av Venstre-bevegelsen. I Paris blir de nære venner av Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie. Med i Paris-kretsen er også Harriet Backer, Kitty Kielland, Christian Skredsvig og Eilif Peterssen, kamerater fra deres felles studietid i München. Sammen med Gerhard Munthe danner de den kjente kunstnerkolonien på gården Fleskum i Bærum sommeren 1886.

Werenskiolds mangeårige kamp for å skaffe norske kunstnere bedre levekår fører i 1889 til dannelsen av Bildende Kunstneres repræsentative Komité (Bildende Kunstneres Styre), med ham som første formann. Sentralt i verket står Werenskiolds forhold til sine kampfeller og rivaler Thaulow og Krohg, samt til anarkisten Hans Jæger.

Til toppen

Andre utgaver

Erik og Sofie Werenskiold
Bokmål Innbundet 2022
Bøker i serien