Estetikkens ekstreme fenomenologi (Heftet)

Serie: Pax artes 19

Forfatter:

og

Agnete Øye (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 337
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
Oversatt av: Øye, Agnete
Serie: Pax artes
Serienummer: 19
ISBN/EAN: 9788253038711
Kategori: Kunst og kultur
Omtale Estetikkens ekstreme fenomenologi
Danske Asger Jorn (1914-1973) er kjent som en av 1900-tallets mest betydelige malere og som grunnlegger av avantgarde-bevegelser som CoBra og Den situasjonistiske internasjonale, men han var også en svært allsidig skribent. Ifølge Jorn var kunstneren en «profesjonell amatør», som ikke burde la sine interesser begrense seg til ett felt.
Tekstene i Estetikkens ekstreme fenomenologi gir et innblikk i Jorns tenkning om kunst og samfunn, fra den tidlige programartikkelen «Intime banaliteter» i 1941, via hans estetiske hovedverk Held og hasard (1952) til en rekke «meddelelser» fra Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme (SISV) på 1960-tallet.
Jorns estetikk karakteriseres ved en radikal åpenhet: Kulturhistoriske tradisjoner og kunstfilosofiske spekulasjoner drøftes her side om side med marxistisk verditeori, geopolitikk og atomfysikk.
.
Ellef Prestsæter, som skriver doktoravhandling om Asger Jorn og sammenlignende vandalisme, har stått for.tekst- og billedutvalg, og i bokens etterord argumenterer han for relevansen av Jorns tekster i dag. Oversettelsen er ved Agnete Øye.

Til toppen

Bøker i serien