Et offer til Molok (Innbundet)

Serie: En Rebecka Martinsson krim 

Forfatter:

Kari Bolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 403
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Till offer åt Molok
Oversatt av: Bolstad, Kari
Serie:
ISBN/EAN: 9788205407855
Kategori: Krim og spenning
Omtale Et offer til Molok

Fortidens ekko

Åsa Larsson er en av de fremste svenske krimdronningene, og hun har en helt særegen evne til fange leserne sine. Man klarer ikke å slite seg løs. Et offer til Molok fester grepet om deg og får deg til å ønske at boken aldri tar slutt.

Aldri tilfeldig
Det starter med at en bjørn angriper en hund i den lille norrlandske byen Lainio. Dermed er jakten i gang og bjørnen skytes. Men i bjørnens mage finner de knokkelrester av et menneske. Hvem tilhørte de? Og noen måneder senere blir en kvinne brutalt myrdet i sitt hjem med en høygaffel.

Aktor Rebecka Martinsson settes på saken og gjør sine undersøkinger. Sta og egenrådig som hun er, kommer hun raskt i konflikt med sjefens store ego. Martinsson tar etterforskingen i egne hender og lurer på om det fins en sammenheng. Mannen i bjørnens mage var i familie med den drepte kvinnen. Ulike ulykker gjennom årene har radert ut en hel familie, bortsett fra en liten gutt som nå sitter igjen vettskremt, alene og uten minner.

Egen krimliga
Larsson er i en egen krimliga. Hennes evne til å skildre personer og miljø skaper en helt egen troverdighet og stemning. Miljøet er så ekte, og alle personene har hver og én sin væremåte som til sammen skaper et univers de fleste krimforfattere etterstreber å mestre. Når spenningen i tillegg griper deg med en kald og hard hånd, er det bare å stålsette seg.

Utrydde en hel familie
For Rebecka Martinsson har rett. Det er noen som er ute etter å utrydde denne familien, og den personen har så langt klart det ved at tilfeldige ulykker har tatt livet av én etter én. Men det er ingenting som heter tilfeldigheter har Martinsson erfart – og den lille gutten som hennes brannskadde kollega Krister tar vare på, befinner seg snart i livsfare der hun minst aner det ...

Fortidens grums
Det store spørsmålet er hvorfor? Hvorfor jobber noen så systematisk for å ta livet av en hel familie? Og hva er det som ligger til grunn for at det nå ser ut til å haste med å få endt hele arverekken?

Det fascinerende er at Larsson tar deg tilbake i historien – og en kjærlighetshistorie mellom en lærerinne og en byfogd tidlig i 1900-tallets gruvesamfunn i Kiruna ligger og ruger i bakgrunnen. Hva er tråden til nåtiden, hvordan nøstes sammenhengen? Her tegnes et mannsdominert samfunn opp, der uforløst kåtskap, voldtekt og brutalt drap får katastrofale konsekvenser gjennom flere generasjoner senere.

Medmenneskelige frysninger
Gjennom den vekselvise pendlingen mellom 1900-tallets Kiruna og nåtidens sedate Norrland lyder et grumsete ekko som gir oss medmennesker frysninger. Dette er ikke bare det ypperste av svensk krim, men samtidig en spennende historie som forteller mye mer om mennesker og samfunnet vi lever i og fortiden som preger oss.

Til toppen

Kåret til årets beste krim i Sverige i 2012

Andre utgaver

Et offer til Molok
Bokmål Ebok 2013
Et offer til Molok
Bokmål Heftet 2014
Et offer til Molok
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Et offer til Molok
Bokmål Lydbok-CD 2013

Flere bøker av Åsa Larsson:

Anmeldelser Et offer til Molok

Gud, så bra det er!
- Johanna Lindbäck, Bokhora.se

Det er nerveprirrende skildret og svært spennende.
- SVD

Jeg har endelig funnet én som fortjener å bli kalt krimdronning, og var jeg ikke allerede lykkelig gift, hadde jeg fridd til henne.
- Leif G.W. Persson

Kåret til årets beste kriminalroman av Svenska Deckarakademin!
En velkonstruert syntese av historiefortelling, språkfølelse og levende miljøskildring.

- Svenska Deckarakademin

Åsa Larsson spikrer deg raskt og effektivt til lesestolen. [...] Larsson er en mester på uhygge, karaktertegning, lokalkunnskap og troverdig miljøskildring.
- VG

Mesterlig uhygge.
- VG (terningkast 5)

... Miljøet menneskene, språket og den underliggende varmen. Og hundene så klart. Åsa Larsson elsker sine personer, hun klør både mennesker og hunder bak ørene og vever dem inn i en menneskelighet der alt går til helvete men der det likevel er verdt strevet.
- Dagens Nyheter

...man elsker Åsa Larssons krimromaner...
- Dagens Nyheter

Til toppen

Utdrag

– Hun markerer, sa han lavt. – Det lukter død her. Det kom så fort også. Luften må være som en sjø av blod.
– Sivving, ropte Rebecka. – Vent. Ikke gå inn i huset. Jeg og Krister gjør det.
Rebecka gikk inn i huset med Krister Eriksson like bak seg. Hun ropte hallo, men huset var taust. De åpne skapdørene, gapende munner som ville si noe, men ikke fikk fram et ord.
Hjerteinfarkt, tenkte Rebecka da hun gikk mot soveromsdøra. Ramlet og slått seg i hodet.
Og tenk om hun ikke var død, kanskje lå der lammet.
Inne på soverommet lå Sol-Britt Uusitalo på ryggen i senga. Hodet var vridd til siden. Øynene var åpne, munnen likeså. Tunga hang halvveis ute. Den ene armen hang utenfor senga.
Hun hadde bare truse på seg. Teppet lå på gulvet ved siden av senga. Kroppen var brunprikket av små sår.
– Hva er det som …, begynte Rebecka og kom ut av det.
Krister Eriksson gikk bort og la for sikkerhets skyld fingrene mot kvinnens hals. Noen sløve høstfluer lettet fra henne og landet i taket. Han nikket mot Rebecka.
Rebecka betraktet den døde kvinnen. Tynne strimer størknet blod fra noen av sårene. Hun lette etter følelser inni seg. Noe som lignet opprørthet, kanskje. Forferdelse?
Men hun følte ingenting.
Hun så på Krister, han var alvorlig, men rolig. Det var bare på tv politifolk kastet opp ved et likfunn.
– Hva har skjedd? spurte hun og lyttet til den saklige stemmen sin. – Har noen stukket henne?
– Hallo! ropte Sivving utenfra.
– Hun er her! ropte Rebecka tilbake. – Bli der ute.
– Se på ansiktet, sa Krister Eriksson og bøyde seg over henne. – Her ved kinnbeinet. Det er som om noen har revet løs huden.
– Vi må gå ut, sa hun. – Og tilkalle teknikerne og rettsmedisineren.
– Se på veggen, sa Krister.
Noen hadde skrevet på veggen over hodeenden av senga. «HORE» sto det med store, svarte bokstaver.

Til toppen

Om forfatter Åsa Larsson

Åsa Larsson (f. 1966) er oppvokst i Kiruna, men forlot byen for å studere jus i Uppsala, og er nå bosatt i Mariefred like utenfor Stockholm. Hun utkom for første gang på norsk i 2004 med romanen Solstorm, som ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimdebut. Hennes andre roman, Spilt blod (Gyldendal 2005), ble kåret til «Årets bästa svenska deckare 2004». Svart sti utkom i 2006, og den fjerde boken i serien, Til din vrede går over, våren 2009. Den femte romanen, Et offer til Molok, utkommer januar 2013.

Åsa Larsson har oppnådd stor suksess i Sverige, både blant lesere og kritikere. Bøkene hennes er totalt solgt i over 1,2 millioner eksemplarer bare i Sverige. De er oversatt til 23 språk.

Til toppen

Bøker i serien