Et valg for livet (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Every Breath
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202618414
Kategori: Romaner
Omtale Et valg for livet

Hvor lenge kan en drøm overleve?

Hope Anderson er 36 og har vært sammen med kjæresten sin Josh i seks år. Men de har ingen bryllupsplaner i sikte, ingen barn, og Hope har begynt å tvile på hele forholdet.

I tillegg har faren hennes nylig fått diagnosen ALS. Hope bestemmer seg for å bruke en uke i familiens hytte i Sunset Beach, Nord-Carolina, for å klargjøre huset for salg, og for å tenke over livet sitt i ro og fred. Det siste hun kan forestille seg, er at hun skal treffe en mann som Tru der.

Den ukjente faren

Tru Walls kommer fra en engelsk familie, men er oppvokst og bosatt i Zimbabwe, der han jobber som guide i et naturreservat. En dag mottar han et brev fra en mann som hevder å være hans biologiske far, og som ber ham komme til Sunset Beach i USA. Reisen skal komme til å forandre Trus`liv. I løpet av en uke får møte faren for første gang, og han får anledning til å nøste opp i mysteriet som har omgitt morens liv. Ikke minst, kjærligheten kommer over ham – helt uten forvarsel.

Ved første blikk

Tru har så vidt fått installert seg i faren hus på stranden før han møter Hope. Han blir slått i bakken av den vakre jenta med det viltre håret og de turkisblå øynene. Det slår gnister mellom dem umiddelbart. Det er som om de har kjent hverandre hele livet, enda de er to fremmede, og enda så ulike de er.

Vanskelige valg

Men de påfølgende dagene blir ikke bare lette. Følelsene deres for hverandre tvinger frem vanskelige valg. De blir stilt overfor ulike fasetter av kjærlighet, fra den som gir personlig lykke til den som krever vår dypeste lojalitet. Hva er Hope og Tru villige til å ofre for den kjærligheten de sannsynligvis bare får oppleve én gang i livet?

Sparks på sitt beste

Et valg for livet er en klassisk, tidløs og nydelig kjærlighetshistorie, fullt på høyde med Nicholas Sparks mest kjente kjærlighetsromaner, som Dagboken og Netter i Rodanthe – som også har blitt legendariske filmer. Samtidig leder forfatteren oss i uventet retning, og han viser med denne fortellingen hvor krevende livet kan være. Vi kjenner oss igjen, og vi lever og føler med hovedpersonene. At boken bygger på et ekte brev som forfatteren fant i en offentlig postkasse på Sunset Beach, gjør historien bare enda mer spesiell og uforglemmelig.

Til toppen

Andre utgaver

Et valg for livet
Bokmål Ebok 2019
Et valg for livet
Bokmål Heftet 2020
Et valg for livet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Anmeldelser Et valg for livet

«Sparks bekrefter sitt talent i denne solide og trollbindende historien om kjærlighet som trosser tiden. Dette er en fortelling som er både hjerteskjærende og hjertevarm.»
Booklist

Til toppen

Intervju

En utrolig kjærlighetshistorie – fra en ekte postkasse

Ideen til romanen Et valg for livet kom da Nicholas Sparks leste et tilfeldig brev fra en postkasse på Sunset Beach i Nord-Carolina, ikke så langt fra der han selv bor.

– Dette er en postkasse som blir kalt Beslektet sjel. Postkassen har stått der på stranden siden 1983, og tilhører alle og ingen. Enhver kan legge igjen et brev eller et postkort, og enhver forbipasserende kan lese brevene. Tusenvis av mennesker gjør dette hvert eneste år. Beslektet sjel har lenge vært et gjemmested for håp og drømmer. Og man kan bestandig finne kjærlighetshistorier der, forteller Nicholas Sparks.

Kjærlighetsbrevet

Oppi denne postkassen fant han altså dette brevet, som fortalte en bemerkelsesverdig historie om et par og deres store kjærlighet.

– Etter noen sider til klarte jeg ikke å legge historien fra meg. Jeg vekslet mellom latter og en innlevelse så dyp at jeg fikk en klump i halsen. Jeg skjønte at jeg måtte prøve å gjøre dette om til en roman. Men det var ikke lett å finne personen som hadde skrevet brevet. Det var gått mer enn 25 år siden de fleste hendelsene fant sted, og istedenfor navn sto det bare initialer.

Fant brevskriveren

Etter mye leting fant Nicholas Sparks endelig mannen som hadde skrevet brevet, og som sa seg villig til å fortelle sin historie. De hadde flere samtaler, og prosjektet førte også Sparks til Zimbabwe i Afrika, der hovedpersonen Tru kommer fra. Sparks hadde aldri vært i dette landet før, og ble overveldet av den praktfulle naturen og dyrelivet.

Kjærlighet og skjebne

– På noen måter har arbeidet med denne boken forvandlet mine tanker om kjærlighet. Jeg tror de fleste mennesker bærer med seg en vag følelse av spørsmålet: Hva om jeg hadde fulgt hjertet? Og det er aldri mulig å få et sikkert svar på dette. Det kommer alltid til å være tvilere når det gjelder kjærlighet. Å forelske seg er den letteste delen; å få denne kjærligheten til å vare midt i livets forskjellige utfordringer er noe annet. Jeg er i alle fall overbevist om at den skjebnen som betyr mest i ethvert menneskes liv, er den som dreier seg om kjærlighet, sier Sparks.

 

Til toppen

Utdrag

Hope stirret på Tru mens tankene raste, og hun prøvde å ignorere den milde styrken hun kjente i hånden hans. Prøvde å ignorere begjæret og lengselen hun merket i berøringen hans.
Noe i henne ville at han skulle kysse henne, mens en annen del – den sterkeste – advarte henne mot det, og fikk henne til å legge en hånd mellom dem.
Dette var hun ikke klar for …
Til slutt, og nølende, trakk hun blikket til seg, og merket både skuffelsen og aksepten hos ham. Da han til slutt rygget litt tilbake, kjente hun hvordan hun igjen kunne puste, selv om hånden hans var blitt liggende på hoften hennes.
«Vi burde vel komme oss tilbake,» mumlet hun.
Han nikket, og idet han lot hånden gli ned fra hoften hennes, tok hun etter den, hadde ment å gi den en fort klem. Han kom tilfeldigvis til å svinge med sin hånd akkurat da, og fingrene deres flettet seg inn i hverandre, som om det var iscenesatt. Og i neste øyeblikk holdt de hverandres hender mens de fortsatte side om side.
Fornemmelsen var berusende, selv om hun visste at å leie noen ikke betydde noe i det store bildet. Hun mintes vagt å ha gjort det samme med Tony, gutten hun hadde kysset utenfor strandhuset, og hun mintes at de hadde vært på kino dagen etter. Den gangen hadde den enkle gesten trolig imponert henne som et tegn på modenhet, at hun endelig var blitt voksen, men her og nå slo det henne som noe av det mest intime som noen gang var hendt henne. Hans berøring bar med seg muligheten for kanskje enda større nærhet senere, og hun konsentrerte seg om å holde øye med Scottie for ikke å tenke så altfor mye på det.
Til slutt hadde de passert Clancy’s, og så utstikkeren, og ikke lenge etter var de kommet frem til trappen opp til strandhuset. Først da de stoppet, slapp Tru hånden hennes. Som hun sto der og så på ham, visste hun at hun ennå ikke kunne ta farvel med den tiden de hadde sammen.
«Har du lyst på middag i kveld? Her i strandhuset? Jeg kjøpte litt fersk fisk på markedet her om dagen.»
«Ja,» sa han. «Svært gjerne.»

Til toppen