Etterlatt (Heftet)

tekster av Boswell, Beckett og Browne

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 212
Forlag: Pelikanen
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788293237426
Kategori: Kunst og kultur
Omtale Etterlatt
Det er alltid en begivenhet når et forfatterskap utvides gjennom publisering av til da ukjente tekster. En begivenhet med tilhørende risiko for skuffelse: ferdig eller uferdig kan det ha vært gode grunner for at forfatteren en gang la manuskriptet vekk. Men, det hender også at det dukker opp tekster av høy kvalitet som både utdyper og beriker forfatterskapet. De fire som er oversatt i denne boken er, som da de først ble utgitt på originalspråket, alle slike tekster:
James Boswells (1740-1795) gripende dagboksnotater om rettssaken mot sauetyven John Reid
Samuel Becketts (1906-1989) mørkt humoristiske skuespillfragment Menneskeønsker og hans refleksjoner etter et opphold i den nær fullstendig ødelagte franske byen Saint-Lô, «Ruinenes hovedstad»
Thomas Brownes (1605-1682) korte og fortettede essay «Om drømmer»
Oversetteren introduserer tekstene av Boswell og Beckett i to essays, mens Brownes stykke har fått et kort etterord. I tillegg blir vi introdusert for den ruvende skikkelsen fra det engelske 1700-tallet som knytter dem alle sammen; Samuel Johnson.
Ole-Jacob Vindedal (f. 1968) arbeider som rådgiver i Psykiatrisk klinikk ved Haukeland universitetssykehus. Han har studert litteratur ved Universitetet i Bergen og bodde på 1990-tallet flere år i Norwich.

Til toppen