Færøysk strikkebok (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 214
Forlag: Press
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788232800766
Kategori: Håndarbeid
Omtale Færøysk strikkebok

En skattekiste for alle som er opptatt av tradisjoner

Færøyene har en rik strikketradisjon, og mange lot seg begeistre av Sara Lund-genseren, kjent fra TV-serien Forbrytelsen. Strikking har vært Færøyenes største eksportindustri, noe de levde av, men også et håndverk de aller fleste bedrev. På Færøyene er det i dag dobbelt så mange sauer som mennesker. Men på begynnelsen av forrige århundre var noe i ferd med å endre seg. Den færøyske skredderen Hans M. Debes så at det tradisjonelle håndverket var i ferd med å gå i glemmeboka. Noe måtte gjøres, mente han, så han gikk rundt i hver lille bygd og samlet inn tradisjonelle strikkemønstre, fra fiskergensere til ullundertrøyer. Hver familie hadde sitt mønster med sine særtrekk. Han ga ut oppskriftene som bok i 1932 under tittelen Førøysk bindingamynstur. Her er det mange ulike typer gensere, både Konufólkatroggjumynstur og Bátsmanstroggjumynstur. Boka er fortsatt i salg den dag i dag og har inspirert flere generasjoner strikkere på Færøyene.

En av de som har latt seg inspirere av de færøyske mønstrene er Svanhild Strøm, nå designer hos Dale of Norway der hun lager Dales OL- og VM-gensere. Svanhild og moren Marjun har brukt den gamle strikkeboka til Hans M. Debes og laget nye gensere til store og små basert på de tradisjonelle færøyske strikkeoppskriftene han samlet inn.

Resultatet har blitt en praktbok, en moderne strikkebok, full av vakre plagg for alle! Færøysk strikkebok er virkelig en skattekiste for både strikkere og folk som er opptatt av tradisjoner.

Til toppen