Flimmer (Innbundet)

Serie: Sara Zuckerman og Ola Farmen 1

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 430
Forlag: Piratforl.
Språk: Bokmål
Serie: Sara Zuckerman og Ola Farmen
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788281432628
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Flimmer

Når det umulige blir mulig

Anne Holt har sammen med broren Even, som er lege, skrevet en urovekkende og skremmende thriller hvor handlingen er lagt til et sykehus i Norge. Et sykehus hvor det umulige blir mulig. En hjertestarter som ikke redder pasienter, men tar livet av dem. Hvordan og hvorfor er de store spørsmålene. Uten å vite det er legene Sara Zuckermann og Ola Farmen sentrale brikker i det uhyrlige spillet. Uten dem kan nemlig ikke djevelen trykke på knappen som får det umulige til å bli mulig.

Sykehusthriller om det umulige

Er det mulig? Kan en hjertestarter ta liv? Den skal jo redde liv! Anne Holt har sammen med sin bror Even, som er lege, skrudd sammen en legekrim om det umulige. Fra første side forstår du at noe er galt. Alvorlig galt!

Vi er på en operasjonssal på Grini Universitetssykehus (GRUS) i Bærum. Lege Sara Zuckermann skal sette inn en hjertestarter på professor emeritus dr.med. Erik Berntsen, som er nestor i nordisk elektrofysiologi. Hun burde ha sagt nei, hun hadde sagt nei til å legge inn den lille avanserte computeren under huden like under det venstre kragebenet hans, men han overtaler henne. Han vil at nettopp hun skulle gjøre det. Men fra det øyeblikket hun skjærer det fem centimeter lange snittet i den papirhvite huden, er kappløpet mot sannheten i gang.

Den umulige sannheten 
Flimmer er en thriller for folk med gode hjerter. Den handler om sannhet og fortielse. Om svindel og utspektulerte drapsmetoder. Svimlende summer og et plettfritt omdømme. Mye står på spill for produsenten av hjertestarteren, Mercury Medical, når legene Sara Zuckermann og fembarnsfar og lege Ola Farmen skjønner hva som er i ferd med å skje. Kappløpet fører deg fra GRUS i Bærum til New York, fra Råsjøen i Romeriksåsen til Denver i Colorado. Og alle du møter er brikker i spillet om den umulige sannheten.

Evige motsetninger 
Det finnes få, om noen, sykehusthrillere i norsk litteratur. Denne frittstående romanen fra søskenparet Holt går helt inn til kjernen av hva som virkelig skjer på et sykehus. Du er vitne til de evige motsetninger mellom pasienters beste og sykehusets økonomi, den bitre sjalusien mellom profesjoner, kampen mellom multinasjonale industriinteresser og den enkelte lege. Alt vevd finurlig inn i den originale og urovekkende historien om hjertestartere som tar livet av hjertesyke. Så pikant gjort at du knapt kan tenke deg hvor mye research innen medisin og finans som ligger bak.

Innhentet av fortiden
En thriller har skurker og helter. Mennesker det går bra for, og noen det går skeis for. Så også i Flimmer. Otto Schultz, den allmektige konsernsjefen i Mercury Medical og dystre Rebecca som har murt seg inne i en gigantisk leilighet på Manhattan i mange år, lever i to forskjellige verdener. Holts holder kortene tett til brystet når det gjelder sammenhengen mellom dem, men det er en fjern sammenheng, og det viser seg at fortiden innhenter dem til slutt. Midt i den internasjonale intrigen spiller søkkrike lille Norge en sentral rolle med Oljefondets plasseringer. Uten at de vet det, er Sara og Ola sentrale brikker i det uhyrlige spillet. Uten dem kan nemlig ikke djevelen trykke på knappen som får det umulige til å bli mulig.

Av Bernt Roald Nilsen 

Til toppen

Andre utgaver

Flimmer
Bokmål Lydbok-CD 2010
Flimmer
Bokmål Ebok 2010
Flimmer
Bokmål Heftet 2011
Flimmer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014

Flere bøker av Anne Holt og Even Holt:

Utdrag

En tanke slo ham så plutselig at han tok seg i å holde pusten: Sara Zuckermann var egentlig enig med ham.
   Sara var enig i at innkjøpsreglene var noe forbannet sludder! Senest i november hadde hun trosset alle påbud og forbud ved å fortsette å bruke Mercury Phobos, pacemakeren, av den åpenbare grunn at hun mente det var best for pasientene.
   At hun nå, allerede i mai, skulle stille seg steilt på byråkratenes side, var rett og slett utrolig.
   Han trodde det ikke, heller.
   Lars Kvamme pustet langsomt ut.
   Dette måtte dreie seg om noe annet. Den tåpelige begrunnelsen for full stans i bruk av Deimos var et jævla skuespill, tenkte han opprømt og reiste seg.
   Han begynte å trave fra den ene siden av kontoret til den andre. Fire skritt én vei, stanse, puste, fire skritt tilbake.
   To ganger bare den siste uken hadde pasienter falt om kort tid etter innsettelsen av ICD. Statistisk sett var det merkelig. Selvsagt kunne slikt likevel skje, men i lys av Saras underlige adferd fikk tanken på de to døde pasientene ham til å stanse midt på gulvet.
   Begge ICD-ene var implantert av Sara.
   Hadde hun gjort en fatal feil?
   Hadde Sara Zuckermann, den arrogante og bedrevitende professor Zuckermann med alle sine fancy titler og bokstaver på visittkortet, tatt livet av to pasienter ved slurv eller inkompetanse?
   Lars Kvamme svelget og dro seg tankefullt i øreflippen.
   Sara ville ikke stanset bruken av Deimos dersom hun selv hadde gjort en feil.
   Han gikk langsomt tilbake til stolen og satte seg.
   Sara var selve innbegrepet på alt Lars Kvamme ikke kunne fordra; som kvinne, som lege, som sjef. Men hun var like opptatt av pasientene som ham. For alt han visste, kunne hun finne på å forsøke å kamuflere sine egne feil, men ikke ved å hindre fornuftig behandling av syke mennesker.
   "Deimos," sa han høyt.
   Var det en feil ved Deimos? Hadde Sara og den uflidde kjekkasen hun drasset rundt på, oppdaget en feil ved Mercury Deimos? Uten å si fra, uten å slå alarm?
   Tanken var gruoppvekkende og pirrende på én og samme tid.
   Han grep telefonen.
   Dersom Sara Zuckermann holdt tilbake informasjon om mangler eller feil på devicer, var hun ferdig.
   Da halve telefonnummeret til dr. Benjaminsen var tastet, stanset han brått.
   Nei. Han ville ikke gå til Benjaminsen. Siden han ikke hadde mer å by på enn en vag antakelse, ville han gjøre noe helt annet. Noe annet og veldig mye bedre, slo det ham da han la telefonen varsomt tilbake på plass.

Til toppen

Om forfatter Anne Holt

Anne og Even Holt om temaet i Flimmer:

"Grådigheten," sier Anne Holt og ser på Even. "Bekymringer for egen helse," legger han til. Det sårbare skjæringspunktet mellom de to temaene er det Flimmer handler om når alt kommer til alt.

Det begynte i påsken 2009. Even er kardiolog ved Bærum sykehus, og hadde vært på en konferanse i USA. Å virusinfisere hjertestartere ble diskutert. Å hacke seg inn i dem, slik at de tar liv i stedet for å redde liv. Anne begynte å fabulere. Hun var midt i arbeidet med sin forrige bok, Pengemannen. Hun ville ha med temaet der, men fant ikke plass. Det ble i stedet en ny og annerledes kriminalroman, en sykehusthriller, en sjanger vi ikke er vant med her på berget. Og de måtte være to om det.

Et halvår til forarbeid
"Det har vært mye jobbing, ikke minst i sluttfasen. Vi brukte det første halvåret til å få alle biter på plass. Plotet skulle lages, persongalleriet måtte på plass, og to historier skulle veves sammen til én," sier Anne. Even hadde den medisinske kunnskapen som måtte til og et nettverk å spille på når det gjaldt det finansielle og Anne kunne litt om research. Ferier, helger og familiesammenkomster gikk med. Til slutt var et synopsis på 150 sider klart. Et tett og effektivt samarbeid, og en test på søskenforholdet, som viste at de har mye å takke sine foreldre for. Og da 2009 var over, kunne Anne begynne å skrive. St. Hansaften 2010 var deadline. Hun har alltid deadline på St.Hansaften. Det er en av de viktigste driverne.

Nye helter fra Holt
De valgte å gå rett på en operasjon der en hjertestarter opereres inn på en av de fremste hjertespesialistene i Norge. Doktor Sara Zuckermann utfører inngrepet, en kvinne full av seg selv og sitt selvbevisste ego. En ny rettskaffen helt fra Holt. Sammen med kollega og fembarnsfar Ola Farmen tar hun opp kampen mot skurkene. Sara og Ola utfyller og kler hverandre perfekt, og ifølge Holts trenger de også hverandre, uten at det behøver å bety noe mer. De er utsatt for den bitre sjalusien som gjerne oppstår mellom ulike profesjoner på hierarkiske arbeidsplasser, og vi heier selvsagt på dem hele veien.

Det umulige har skjedd
"Det hypotetiske er alltid mulig, men ikke sannsynlig," sier Even på spørsmålet om det virkelig er mulig å hacke hjertestartere til å ta liv. Usannsynlig, men ikke umulig, utfyller Anne, og viser til 11. september 2001. Ett fly inn i en skyskraper, ja vel. Men å styre to inn i samme bygningen? "Og hva med han som landet på plassen foran Kreml i 1987 uten å bli stoppet i luftrommet fra Polen til Moskva," sier Even. Det var helt umulig, men det skjedde. Etter at hovedtemaet fra Flimmer er blitt kjent, har Even fått henvendelser fra bekymrede pasienter, men han beroliger med at Flimmer bare er litteratur, ikke fakta.

Kontraster og nyanser
Det er nok av kontraster i Flimmer. Ta for eksempel Otto Schultz, konsernsjef i Mercury Medical, et av verdens største selskaper. Allmektig og ensom, men er han en skurk? Og hva med mystiske Rebecca, som er en av nøklene til å forstå hva Flimmer egentlig dreier seg om? To ensomme personer i to forskjellige verdener. Forholdet mellom de to holder Holts tett til brystet, og legger til at ingen er bare forferdelige eller bare edle. Det finnes moralske nyanser i alle mennesker, det er det som gjør skrivingen så fascinerende.

Krevende arbeid
"Jeg trodde det var mye, men det var enda mer," svarer Even på spørsmålet om Flimmer har vært et krevende prosjekt. "Bare tenk på første kapittel," sier han og forklarer hvordan tekster og informasjon har gått frem og tilbake mellom dem hele tiden. Første kapittel var mest krevende, der er mange medisinske uttrykk brukt med skjønnlitterært skjønn. For Anne var det viktig å forstå de finansielle begrepene hun bruker i romanen. "Hvis ikke jeg forstod det, hva da med leseren," sier hun og smiler.

En dekkende tittel
Det er lov å bli litt forvirret når du leser Flimmer, men fortvil ikke. Holts blander fiksjon og fakta, nåtid og fortid med en imponerende plan og stil. To historier, én i fortid og én i nåtid, smelter til slutt sammen til én. Konkrete navn og hendelser blandes med situasjoner som er usannsynlige, og hele tiden ligger teksten tett opp til virkeligheten når det gjelder tid og sted. Så tett at siste kapittel foregår i New York lørdag 11. september 2010, dagen før Flimmer ble lansert. Tittelen på romanen var det kardiolog Even som kom på i et lyst øyeblikk. Den handler om mer enn hjerteflimmer, den er også et bilde på den finansielle uroen verden opplever for tiden.

En oppfølger på gang
"Jeg liker å ljuge uten å ta hensyn. Mer og mer jo eldre jeg blir," sier Anne på spørsmålet om hva det er som driver henne som forfatter. Gleden over å være profesjonell løgner har vokst med årene. Det har også gleden ved tanken på at hun har mange trofaste lesere. Bøkene hennes er utgitt i 30 land, ikke minst i Italia og Tyskland har hun mange lesere, og hun er spent på hvilken mottagelse Flimmer vil få. Det er hennes syttende bok, og det som var annerledes denne gang var å ha en å bryne seg på, forfatteryrket er jo et ensomt yrke. Så bra var prosessen at vi kan regne med flere bøker om Sara og Ola og miljøet på GRUS. Anne og Even er i gang med plotet til en oppfølger, men lover ingen utgivelse før 2013. De har begge mye på gang, og innimellom skal sannsynligvis Even operere et par hjerter og Anne skrive om noe helt annet enn hjertestartere og finanskrise ...

Anne og Even Holt intervjuet av Bernt Roald Nilsen
Foto: Eirik Førde

Til toppen

Bøker i serien