Før i tida (Innbundet)

folk, samfunn og dagligliv i Sørum

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 429
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292945339
Kategori: Historie
Omtale Før i tida
Denne boka er et overflødighetshorn av informasjon om ting som skjedde før i tida. For lokalhistorisk interesserte generelt og for alle med en viss tilknytning til Sørum. For ikke bare lærer vi hvordan den kjære tegneserie-antihelten havnet her. Vi møter også mange mennesker som de færreste visste at hadde noen tilknytning til Sørum:
Anna Colbjørnsdatter og hennes brødre Hans og Peder, alle omtalt av Bjørnson i «Ja, vi elsker». Sjefredaktør Ola Christofersen i Aftenposten, den berømte polarforskeren Adolf Hoel, misjonærkona Anne Skrefsrud og de berømte pianofabrikantene brødrene Hals har alle tilknytning til Sørum. Det har også brødrene Ingvald og Olav Sendstad, som skapte Vinterlandbruksskolen og gjorde Refsum til et mønsterbruk. For ikke å glemme den verdensberømte børsemaker og skarpskytter Hans Larsen.
Vi blir også orientert om hvordan valgene til riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 foregikk, og kan bli imponert over hvilken fart det var på byggingen av faste skoler i bygda etter at skoleloven av 1860 krevde det. Eller du får reiseinntrykk fra Romerike for 200 år siden både av Thomas Robert Malthus og Camilla Collett. Vi får også et godt inntrykk av hvordan bygdene endret seg når jernbanen kom i 1850- og 60-åra.
Forfatteren går i rette med dem som mener at kornmagasinet på Bingen noen gang har vært brukt som arrestlokale. Og han minner oss om at tørre somre ikke er noe nytt med artikkelen «Lang, tynn og tørr som sommer'n sjuogførr». Legg så til at han drister seg til å framsette en ny teori om hvilken Ivar som kan ha vært stamfar til Sudreim-dynastiet, så skjønner du hvor spennende det vil være å bla i denne boka og lese en artikkel her og en artikkel der. I innholdsfortegnelsen kan du se at det er 49 av dem, så du vil kunne kose deg lenge.
Med fotograf Anders Henriksen som bilderedaktør er også de som først og fremst vil se på bilder sikret mange underholdningsstunder - det er nærmere to hundre av dem.

Til toppen