Forbilde (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202511678
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Forbilde

Om de valgene man tar i eget liv

Vinteren 2010 blir15 år gamle Sophie Elise Isachsen innkalt til samtale med klasseforstanderen sin på Harstad videregående skole. Hun har svært dårlig oppmøte i mange fag, og flere av lærerne hennes mener hun har et holdningsproblem. Sophie forklarer at hun ikke har noen venner. At hun spiser matpakken sin alene på do. At hun alltid blir valgt sist i gymmen og skammer seg over å stå igjen til slutt. Læreren påpeker at det kanskje har å gjøre med hvordan Sophie ser ut – med extensions, doble vipper og det hele – at folk er redde for henne. Så sier læreren, og det kommer tydelig fram at det ikke er ment som et kompliment:

«En ting skal du ha, Sophie. Når du snakker, blir hele klassen stille. Alle vil høre hva du har å si. Kanskje du skal starte en sånn rosablogg?».

Dette er den ukjente historien om hvordan Norges største bloggsuksess ble født. For kort tid etter starter Sophie Elise nettopp en rosablogg. Og mens hun fremdeles spiser matpakken sin i ensomhet på skolen, vokser hennes popularitet i den parallelle verden på nettet. De to virkelighetene blir etter hvert ganske vanskelig å forene, og etter videregående flytter Sophie til Oslo der hun blir en del av en eksklusiv gruppe unge meningsdannere med et flamboyant festliv og destruktivt forhold til rus. Sophie får alt hun drømte om hjemme i Harstad: venner, annerkjennelse og et liv som sjef for sin egen millionbedrift. Likevel vokser ensomhetsfølelsen og tomhetsfølelsen i takt med susksessen. Et spørsmål presser seg fram: Er det kun dette som er meg? Hva skjedde med den politisk engasjerte jenta som styrte diskusjonene ved middagsbordet hjemme i Harstad?

Interessant nok er det når hun slipper denne siden av seg selv løs på bloggen, at hennes popularitet i den norske offentligheten virkelig tar av. Hun hylles av alt fra facebook-høyre til feminist-venstre for sin store forvandling. Men i Sophies hode har hun aldri forandret seg, for også dette er henne.

Forbilde er en bok om å finne sin egen identitet, om å leve med usikkerhet og komplekser, og forsøke å falle til ro med at man som menneske har flere sider, og at disse ikke nødvendigvis er i harmoni med hverandre. Sist, men ikke minst er det en bok om å bli nettopp et forbilde, og hva slags ansvar man da har for de valgene man tar i eget liv.  

Til toppen

Andre utgaver

Forbilde
Bokmål Ebok 2016
Forbilde
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Forbilde
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Sophie Elise Isachsen: