Fra diktatur til demokrati (Heftet)

Forfatter:

Tone Margaret Anderssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 137
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: From dictatorship to democracy
Oversatt av: Anderssen, Tone Margaret
ISBN/EAN: 9788282200738
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Fra diktatur til demokrati

Gene Sharp (1928), professori statsvitenskap, er kjent for sitt arbeid om ikkevold, og regnes i dag som ikkevoldsopprørets fremste teoretiker.

Det gjelder å fjerne frykten for diktaturet, sier Sharp. Avhengighet av frykt er diktaturets akilleshæl. For å unngå fristelsen til å gjengjelde vold når man blir angrepet, kreves heroisk styrke til å tåle undertrykkelse og mektig mot til å innse at en maktutøver tyr til mer vold mot en opprørsgruppe som selv bruker vold.

Sharp skrev Fra diktatur til demokrati for Burma/Myanmar allerede i 1993. I dag er boken oversatt til mer enn tretti språk og har inspirert aksjonister over hele verden. Gene Sharp kom til Norge i 1957. Fra Diktatur til demokrati bygger på hans erfaringer over mange tiår, fra den norske læreraksjonen i 1942, til People Power-opprører i Filippinene i 1986, Jugoslavias oppløsning i 1990-årene, og ikke minst det ubevæpnede opprøret i Burma/Myanmar i 1988, der National League for Democracy, Aung San Suu Kyis parti, valgseier i 1990 ble skjøvet til side.

Til toppen