Fra ørken til paradis (Heftet)

gamle klostre i Egypt

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 239
Forlag: St. Olav forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788270242955
Kategori: Religion
Omtale Fra ørken til paradis
Til Egypt reiser man vanligvis for å se pyramidene i nord, templer og graver i Luxor, Abu Simbel i syd. Pater Aage Hauken OP har foretatt en annerledes ekspedisjon i Egypt enn det turister vanligvis gjør. Han har dessuten ikke vært turist i det hele tatt, men pilegrim til en gammel kristen verden - den koptiske, egypternes egen form for kristendom. Hovedattraksjonen har denne gangen vært klosterverdenen, særlig de eldste anleggene, slik de oppsto da eremitter slo seg sammen og dannet fellesskap. Dette skjer i Egypts ørken, eller i grensestrøkene mellom ørkenen og det grønne beltet langs Nilen. Han beveger seg i fortid og nåtid samtidig, for vi lever midt i en klosterrenessanse i Den koptiske kirke: Gamle steder er blitt gjenreist og har fått nytt liv. Det som for noen hundre år siden var risikofylte reiser til klostre i forfall - eller rett og slett i ruiner - er i dag lett å nå frem til.

Klostrene er viktige brobyggere mellom to ståsteder: fortid-nåtid. For kristendommen kan aldri bli historieløs, det er en luksus vår samtid gjerne boltrer seg i. Klostervesenet er kirkens vertikale akse, den som alltid våker og ber, som søker mot høydene, som ikke går trett. De er del av arven fra den udelte kirke, fra det første årtusen.

AAGE HAUKEN er dr.theol. og dominikanerpater og har en lang merittliste som fag- og skjønnlitterær forfatter, organist/komponist og akademiker.

Til toppen

Flere bøker av Aage Hauken: