Fra samtidsruiner til rom for kunst (Innbundet)

transformering av tre historiske hus i Henningsvær

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 271
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281045279
Kategori: Arkitektur
Omtale Fra samtidsruiner til rom for kunst
Kulturminner og kulturvern spiller en stadig større rolle i samfunnsutviklingen. Det er bred politisk enighet om at kulturvern er en strategi for bærekraftig vekst både kulturelt, sosialt og økonomisk.
Dette er historien om to kunstsamlere, Rolf og Venke Hoff, som kom til Henningsvær i 1998 og kjøpte stedets fyrstasjon. Målet var å restaurere bygningene og ta dem i bruk for besøkende kunstnere og som egen bolig. I 2006 kjøpte Venke Hoff den gamle kaviarfabrikken, som ble pusset opp og gjort om til galleri for samtidskunst. I 2019 kjøpte hun Bolsøyhjørnet, en privatbolig med ei krambu som hadde vært i drift under lofotfisket fram til 1959. Bygningen skal tjene som galleri og boligformål. Alle de tre prosjektene er restaurert etter antikvariske prinsipper.

Forfatteren har undersøkt forholdet mellom et steds historie og kulturminner på den ene siden og kunst og kunstformidling på den andre. De tre historiske prosjektene er gode eksempler på det private initiativet i kulturvernet. Eierne føyer seg inn i en stor gruppe ildsjeler som investerer både tid og egne midler i kulturvern. Å se mulighetene og det vakre og sanselige i nedslitte bygninger krever både talent og mot, men også et estetisk blikk, som både Venke og Rolf Hoff har fra kunstfeltet, som begge to har interessert seg for i mange år.

Marit Christina Lie er cand.philol. fra Universitetet i Oslo og har jobbet som kulturjournalist og regissør i NRK i 40 år innen fagfeltene musikk, litteratur og billedkunst.

Til toppen