Fremtidshistorisk fragment (Innbundet)

Serie: Thorleif Dahls Kulturbibliotek 5

Forfatter:

Karin Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Fragment d'histoire future
Oversatt av: Gundersen, Karin
Serie: Thorleif Dahls Kulturbibliotek
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202802943
Kategori: Romaner
Omtale Fremtidshistorisk fragment

Fremtidshistorisk fragment (1896) av den franske juristen og sosiologen Gabriel Tarde er et sent bidrag til sjangeren utopisk litteratur. Tardes fabel beretter om en klimakatastrofe mot slutten av det 25. århundre, som ødelegger livet på jorda. De overlevende bevarer minnet om naturen og kulturen gjennom bøker, fotografier, lydopptak og film. Med det som utgangspunkt etablerer de et nytt og vellykket samfunn i jordas indre – uten et dominerende sentrum, men som et nettverk av likeverdige områder.

Tardes bok har vært lest som science fiction, og inspirerte blant annet Wachowski-søknenes Matrix-filmer. Fremtidshistorisk fragment gir et fascinerende innblikk i tenkningen til en samfunnsfilosof som utover 1900- og på 2000-tallet har fått stadig større innflytelse. Tarde er blitt kalt «postmodernismens bestefar».

Fremtidshistorisk fragment inngår i en ny serie utopiske klassikere i Thorleif Dahls Kulturbibliotek med utopiske skrifter. Den er oversatt av Karin Gundersen, som også har skrevet forord, mens Kjetil Ansgar Jakobsen har skrevet et kontekstualiserende essay.

Til toppen

Andre utgaver

Fremtidshistorisk fragment
Bokmål Ebok 2024
Bøker i serien